Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Examentips Scheikunde HAVO 2024

De beste examentips op een rij

Je gaat binnenkort het examen Scheikunde maken. Wanneer je de examenstof kent, is het zaak om flink te oefenen. En de volgende examentips door te nemen. Wij hebben de beste examentips Scheikunde voor jou verzameld, zodat jij straks geen fouten maakt die je had kunnen voorkomen. Lees deze tips door en focus je op de juiste zaken. Samen zorgen we ervoor dat jij slaagt voor het eindexamen. Geen stress!

Onderstaande tips zijn specifiek voor het examen Scheikunde HAVO. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog algemene examentips die gelden voor alle vakken.

Top 13 examentips Scheikunde HAVO

Examentip Scheikunde #1: Zorg dat je het periodiek systeem kent

Het periodiek systeem is een tabel met een systematische weergave van alle scheikundige elementen. Er zijn momenteel 118 verschillende elementen bekend. De elementen staan gerangschikt naar opklimmend atoomnummer. Zorg dat je weet wat atomen zijn en hoe het periodiek systeem is opgebouwd. Het bestuderen van het periodiek systeem helpt je met het leggen van verbanden tussen stoffen.

Examentip Scheikunde #2: Zorg dat je molecuulformules kent

Zorg dat je weet hoe molecuulformules zijn opgebouwd. Leer de formules van belangrijke stoffen uit je hoofd. Ook moet je goed weten wat het verschil is tussen molecuulformules en structuurformules.

Examentip Scheikunde #3: Oefen met het kloppend maken van reactievergelijkingen

Op het examen zul je meestal een paar reactievergelijkingen kloppend moeten maken. Dit gaat als volgt. Check de hoeveelheid atomen van elke soort voor en na de reactie. Je mag echter niet de kleine getallen in de formules veranderen. Je mag wel het aantal moleculen veranderen, door het getal voor de molecuulformule te veranderen. Maak vervolgens het reactieschema kloppend. Het is soms een beetje puzzelen hoe je de atomen voor en na de pijl gelijk kunt krijgen. Indien je moet rekenen aan een reactie, schrijf dan eerst de reactievergelijking op en maak deze daarna kloppend.

Examentip Scheikunde #4: Let op eenheden en het aantal significante cijfers

Als je een antwoord hebt gegeven, zorg ervoor dat deze is vermeld in het juiste aantal significante cijfers met de juiste eenheid erachter.

Examentip Scheikunde #5: Haal massagetal en atoommassa niet door elkaar

Zorg ervoor dat je massagetal en atoommassa niet door elkaar haalt. Vergeet niet de eenheid u achter een atoommassa te zetten. Zet deze eenheid juist niet achter het massagetal.

Examentip Scheikunde #6: Vergeet niet het woord ion te gebruiken

Vergeet niet het woord ‘ion’ te gebruiken in de naam van een ion. Natrium is niet hetzelfde als natriumion. Vergeet de ionlading niet in de ionformule.

Examentip Scheikunde #7: Geef antwoord op wat er wordt gevraagd

Lees de vraag goed en zorg dat je weet waar de vraag over gaat. Anders kun je geen antwoord formuleren. Controleer altijd of je echt antwoord hebt gegeven op de vraag. Als er wordt gevraagd naar de naam van een stof, geef dan de naam. Geef dan niet enkel de formule; dan krijg je geen punten. En andersom: als er wordt gevraagd naar de formule van een stof, geef dan niet enkel de naam van de stof. Wees daarnaast specifiek in je antwoorden. Gebruik geen vage zinnen als “het lost slecht op”. Zet er duidelijk bij om welke stof het gaat. Er zijn ten slotte vaak meerdere manieren om een vraagstuk op te lossen. Staar je niet blind op één optie.

Examentip Scheikunde #8: Geef aan hoe je tot je antwoord bent gekomen

Geef bij berekeningen altijd ook de tussenliggende stappen van de berekening. Als je zonder tussenliggende stappen enkel het antwoord neerzet, dan kan dat je kostbare punten kosten.

Examentip Scheikunde #9: Gebruik Binas

Binas is een handig naslagwerk en essentieel tijdens het examen Scheikunde. Gebruik Binas wanneer je bepaalde eigenschappen van een stof wilt weten. In Binas staan deze uitgelegd. Als je van tevoren oefent met Binas, weet je waar je zaken kunt vinden. En dat bespaart tijd.

Examentip Scheikunde #10: Maak eerst een schatting

Maak bij berekeningen altijd een schatting van tevoren, zodat je het antwoord na je berekening kunt vergelijken met je schatting. Zo kun je grofweg controleren of je berekening klopt. Als je schatting in grote mate afwijkt van je berekening, kun je nog eens dieper gaan kijken waar het verschil vandaan komt.

Examentip Scheikunde #11: Zorg dat je goed bent in chemisch rekenen

Op het examen Scheikunde zul je flink wat moeten rekenen. Denk aan de molaire massa, het gehalte, molariteit, atoommassa, molecuulmassa, massapercentage, volumepercentage en dichtheid. Zorg dat je weet hoe je deze zaken moet berekenen en oefen met het maken van rekenkundige opgaven.

Examentip Scheikunde #12: Zorg dat je de scheidingsmethoden kent

Er zijn verschillende scheidingsmethoden die je moet kennen op het examen Scheikunde. Dat zijn: filtreren, centrifugeren, destilleren, extraheren, adsorberen, bezinken en indampen. Filtreren werkt op basis van een verschil in deeltjesgrootte. Centrifugeren en bezinken werken op basis van een verschil in dichtheid. Zowel destilleren en indampen werken op basis van een verschil in kookpunt. Ten slotte geschiedt extraheren op basis van een verschil in oplosbaarheid.

Examentip Scheikunde #13: Zorg dat je blokschema's kunt lezen en begrijpen

Op het examen Scheikunde kan er een blokschema worden gegeven, waar enkele vragen over worden gesteld. Zorg daarom dat je van tevoren oefent met het begrijpen van blokschema's. Dit bespaart je veel hoofdpijn op het examen.

Weet jij nog meer examentips Scheikunde HAVO?

Mail deze dan naar tips@examenoverzicht.nl en dan voegen we ze toe.

Hulp nodig bij de voorbereiding op het eindexamen?

De examentips op deze pagina kunnen je helpen bij de voorbereiding op het eindexamen. Zou je toch nog wat extra hulp kunnen gebruiken? Onze samenvatting Scheikunde HAVO legt je alle examenstof kort en bondig uit!

Examentips andere vakken

De examentips op deze pagina hebben betrekking op het examen Scheikunde HAVO. Natuurlijk hebben we ook examentips voor andere vakken. Bekijk bijvoorbeeld de examentips voor:

© 2024 ExamenOverzicht.nl