Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Alles over de Pomodoro techniek

Hee, een vogel! En daar dan?! Een blaadje dat van de boom valt! OMG, wacht eens! Rijdt daar nou iemand met een fiets door de straat?! Ja mensen, we kennen het allemaal. Zelfs de muren van je kamer zijn soms interessant als je aan het leren bent. Terwijl het juist die afleidingen zijn die je niet kunt gebruiken als er een toets of zelfs een examen aan komt. Je wil het liefst in opperste concentratie de leerstof tot je kunnen nemen, zodat je beter leert maar ook meer tijd overhoudt om leuke dingen te doen. Daarom leggen wij je in dit artikel uit hoe je dit precies voor elkaar krijgt met behulp van de Pomodoro techniek. Klinkt als een goed plan toch? Dachten wij ook, let’s go!

Alles over de Pomodoro techniek

Wat is de Pomodoro techniek?

Wat is de Pomodoro techniek?

Allemaal leuk en aardig, maar waar haal je plotseling al die concentratie vandaan? Nou, daar bestaat een bepaalde techniek voor. Namelijk de Pomodoro techniek. Pomodoro is niet de naam van de bedenker van deze techniek, want het betekent gewoon ‘tomaat’ in het Italiaans. Ondanks dat dit dus eigenlijk de ‘Tomaat-techniek’ heet, hebben tomaten er weinig mee te maken. Pomodoro verwijst naar de kookwekker die Frances Cirillo, de uitvinder van deze concentratie-booster, gebruikte om de techniek te testen. De kookwekker van deze Italiaan leek op een tomaat.

Waar de Pomodoro techniek je mee helpt, is het effectiever gebruiken van je tijd. Je zult vast wel eens het gevoel hebben gehad dat je niets hebt onthouden van de lesstof, terwijl je al uren aan het leren bent. Gek toch? Het komt waarschijnlijk door alle afleidingen om je heen. Francesco Cirillo zette daarom die beroemde tomaten-kookwekker op 25 minuten. In die 25 minuten beloofde hij zichzelf volop te concentreren op één taak. Daarna nam hij 5 minuten pauze, waarna hij de kookwekker opnieuw op 25 minuten zette. Één zo een 25-minuten sessie noemde hij een ‘Pomodoro’. Nadat hij vier Pomodoro’s had voltooid, gaf hij zichzelf een langere pauze van ongeveer 15-30 minuten. Laten we zeggen 20 minuten. Dit ritme is de basis van de Pomodoro techniek.

Pomodoro techniek

Wat heb je aan de Pomodoro techniek?

Wat heb je aan de Pomodoro techniek?

Als je de Pomodoro techniek op de juiste manier toepast, zul je merken dat je minder snel raakt afgeleid door bijvoorbeeld je telefoon. Of nog erger: je muur. Ook zul je minder last gaan hebben van schreeuwende broertjes en zusjes die plotseling je kamer op komen stormen en ben je beter in staat om je aan je planning te houden. Ten slotte kan deze techniek je stress verminderen. Uiteindelijk zorgt dit alles ervoor dat je meer gedaan krijgt in minder tijd. Met andere woorden: op een relaxte manier betere cijfers halen en meer leuke dingen doen!

Pomodoro techniek toepassen: het stappenplan

Pomodoro techniek stappenplan

Allereerst is er een lijstje aan benodigdheden:

  • Een timer (hoeft niet per se op een tomaat te lijken, mag natuurlijk wel!)
  • 3 lege A4’tjes.

That's it! Nu je deze hebt verzameld, is het een kwestie van dit stappenplan afgaan:

Stap #1: Geef de 3 lege A4’tjes een naam

Op het eerste A4’tje schrijf je ‘Dumplijst’, op de tweede ‘Takenlijst’ en op de derde ‘Planning’.

Stap #2: Het invullen van de Dumplijst

Op de Dumplijst (A4’tje één) ‘dump’ je al je gedachten die gaan over iets dat nog moet gebeuren. Dit kan van alles zijn: van huiswerk tot de hond uitlaten, van een sinterklaassurprise maken tot het leren voor je eindexamens. Schrijf het op!

Stap #3: Het invullen van de Takenlijst

Vervolgens ga je al die gedumpte gedachtes structureren op de Takenlijst (A4’tje twee). Op de Takenlijst zorg je ervoor dat je duidelijk maakt welke taken het belangrijkst zijn en hoeveel tijd je ongeveer denkt kwijt te gaan zijn aan elke taak. Uiteindelijk zorg je dat je deze taken opdeelt in Pomodoro’s van 25 minuten.

Stap #4: Het invullen van de Planning

Als je dat gedaan hebt, is het tijd om het allemaal concreet te maken: verwerk de taken in de Planning (A4’tje drie)! Bepaal hierbij goed voor jezelf hoe alle taken van de Takenlijst het beste in je planning passen.

Stap #5: Begin aan je Planning

Het komt nu simpelweg aan op het volgen van de planning die je zojuist hebt gemaakt. Deze planning is eigenlijk één grote lijst die bestaat uit allerlei Pomodoro’s. Je begint uiteraard bovenaan en werkt naar beneden. Wanneer je begint aan een Pomodoro zet je een kookwekker op 25 minuten en focus je je 25 minuten lang alleen maar op die ene taak en op helemaal niets anders. 'Maar ik kan toch ook gewoon de timer op mijn telefoon aanzetten en na 25 minuten af laten gaan?', zul je misschien denken. Ja, dat kan. Maar gebruik liever een kookwekker. De aanwezigheid van je telefoon verhoogt alleen maar de kans dat je wordt afgeleid. Leg je telefoon dus weg en ga old school aan de slag met een kookwekker!

Hoe gebruik je de Pomodoro techniek bij het leren? (voorbeeld)

Pomodoro voorbeeld

Wil je zien hoe dit allemaal in de praktijk gaat? Check dan het volgende voorbeeld met de agenda van Reinier.

Het is woensdagmiddag 12:00. Reinier is net thuis van school en zijn hoofd stroomt over van stress. Voordat het weekend is, moet er nog gigantisch veel gebeuren en hij heeft geen idee waar te beginnen. Zo ziet zijn schoolagenda eruit:

WoensdagDonderdagVrijdag

 

AK paragraaf 3.4

Economie toets

 

 

Wiskunde 18 t/m 34

 

PO geschiedenis

 

 

 

 

 

Maar, we hebben onze reddende engel: de Pomodoro techniek! Het is tijd om het eerste lege A4’tje erbij te pakken. Deze noemen we de Dumplijst. De Dumplijst is bedoeld om je hoofd leeg te maken. Reinier schrijft alles wat er moet gebeuren op deze lijst. Na een tijdje flink pennen en wanneer Reinier niks meer kan bedenken, is zijn Dumplijst af! Naast de dingen die voor school gedaan moeten worden, schoten hem nog wat zaken te binnen.

Dumplijst Reinier

PO geschiedenis: hoofdstuk “Wie was Willem van Oranje?” schrijven

Toets economie leren

Aardrijkskunde huiswerkvragen van paragraaf 3.4 maken

Wiskunde huiswerkvragen 18 t/m 24 maken

Vakkenvullen bij de supermarkt

Oma’s 75e verjaardag

Rijles

 

Nu alles op papier staat, hoeft niet alles meer te worden opgeslagen in je hoofd. Minder afleidingen in je hoofd is namelijk meer ruimte voor focus. Top! Maar voorlopig vermindert dit lijstje nog niet echt je stress. Je hebt namelijk nog steeds geen idee waar je moet beginnen! Geen zorgen, daar is het tweede A4’tje voor bedoeld. Het tweede A4’tje noem je de Takenlijst. Bij het maken van de Takenlijst doe je eigenlijk drie dingen: (1) je maakt een top (in dit geval) 7 van de taken uit de Dumplijst waarbij je de belangrijkste taak bovenaan zet, (2) je schat hoeveel tijd elke taak in beslag zal nemen en (3) je deelt elke taak op in stukjes van 25 minuten.

Het belang van een taak laat je afhangen van het effect dat de taak zal hebben en het tijdstip waarop een bepaalde taak af moet zijn. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat je wiskundehuiswerk belangrijker is dan je bijbaantje, maar als in Reinier’s geval het wiskundehuiswerk pas af hoeft te zijn op vrijdagmiddag en zijn bijbaantje op woensdagavond gepland staat, is het logisch om het bijbaantje boven het wiskundehuiswerk te zetten. Ook kan het gebeuren dat een taak zo belangrijk is dat de verschillende tijdstippen niet zoveel uitmaken. Als Reinier donderdagavond rijles heeft, terwijl hij vrijdagmiddag een belangrijke economie toets heeft, is het verstandig om zijn economie toets boven de rijles te zetten. Sterker nog, misschien is het dan zelfs beter om de rijles te verzetten. Weer een taak minder!

Op die woensdagmiddag begint Reinier met het op volgorde zetten van de taken, waarna hij bepaalt hoeveel tijd hij ongeveer kwijt zal zijn aan elke taak. Zijn Takenlijst ziet er dan als volgt uit:

TaakGeschatte tijdDeadline/vindt plaats

PO geschiedenis hoofdstuk

120 minuten

Donderdag 12:00

AK huiswerk paragraaf 3.4

90 minuten

Donderdag 9:00

Economie toets leren

300 minuten

Vrijdag 10:00

Vakkenvullen

180 minuten

Woensdag 18:00

Oma’s 75e verjaardag

180 minuten

Donderdag 21:00

Wiskundehuiswerk

75 minuten

Vrijdag 14:00

Rijles

60 minuten

Donderdag 19:00

 

Na een beetje rekenen, kom je er al snel achter dat Reinier behoorlijk in tijdsnood komt en ook dat zijn taken niet gelijk zijn aan 25 minuten. Betekent dit dat hij de Pomodoro techniek in dit geval niet kan toepassen? Nee! De Pomodoro techniek is ook hier uiterst geschikt voor. Het enige dat moet gebeuren is het opdelen van deze taken in kleinere delen, zodat ze wel 25 minuten duren. Hieronder zie de volledige Takenlijst van Reinier.

TaakPomodoroInhoudTijdDeadline

PO geschiedenis hoofdstuk

1

Informatie verzamelen over Willem van Oranje

25 minuten

Donderdag 12:00

 

2

Structuur van het hoofdstuk verzinnen + eerste alinea schrijven

25 minuten

 

 

3

2e, 3e en 4e alinea schrijven

25 minuten

 

 

4

Spelling en grammatica controleren + kijken of de tekst goed wegleest

25 minuten

 

AK huiswerk p 3.4

5

Paragraaf 3.4 lezen + belangrijke punten markeren

25 minuten

Donderdag 9:00

 

6

1e helft vragen maken

25 minuten

 

 

7

2e helft vragen maken

25 minuten

 

Economie toets leren

8

Uitzoeken welke onderwerpen er precies geleerd moeten worden

25 minuten

Vrijdag 10:00

 

9

Lees de stof van onderwerp 1 door en probeer het aan jezelf uit te leggen.

25 minuten

 

 

10

Maak opdrachten die aansluiten bij onderwerp 1

25 minuten

 

 

11

Lees de stof van onderwerp 2 door en probeer het aan jezelf uit te leggen.

25 minuten

 

 

12

Maak opdrachten die aansluiten bij onderwerp 2

25 minuten

 

 

13

Lees de stof van onderwerp 3 door en probeer het aan jezelf uit te leggen.

25 minuten

 

 

14

Maak opdrachten die aansluiten bij onderwerp 3

25 minuten

 

 

15

Maak het soort opdrachten waar je het minst van begreep

25 minuten

 

Vakkenvullen

16

Vakkenvullen

180 minuten

Woensdag 18:00

Oma’s 75e verjaardag

17

Oma haar cadeau geven en gezellig bijpraten

180 minuten

Donderdag 21:00

Wiskundehuiswerk

18

Huiswerkvragen 18 t/m 20

25 minuten

Vrijdag 14:00

 

19

Huiswerkvragen 21 t/m 22

25 minuten

 

 

20

Huiswerkvragen 23 t/m 24

25 minuten

 

Rijles

21

Rijles

60 minuten

Donderdag 19:00

 

Je ziet dat Reinier in totaal 21 Pomodoro’s heeft. Sommige Pomodoro’s zijn langer dan 25 minuten. Onthoud dat je dit alleen doet als het echt niet anders kan, want normaal gesproken is die 25 minuten heilig. Aangezien je bijvoorbeeld niet tegen je manager bij de supermarkt kunt zeggen dat je na 25 minuten even pauze gaat houden, duurt de vakkenvullen-Pomodoro langer (officieel mag dat dan geen Pomodoro heten). Na het maken van deze lijst, heeft Reinier 21 concrete taken waarvan hij weet wat er van hem wordt verwacht. Nu is het tijd om ze in te plannen!

Het is nog steeds woensdagmiddag 12:00. Reinier kijkt naar zijn agenda en naar zijn Pomodoro takenlijst. Vanavond om 18:00 moet hij werken als vakkenvuller en daarvoor moet hij nog eten. Hierdoor kan hij tot maximaal 17:30 leren. Hij kan nu uitrekenen hoeveel Pomodoro’s hij kan inplannen voordat het vakkenvullen begint. Pomodoro’s worden doorgaans gevolgd door een kleine pauze van 5 minuten, waardoor ze een half uur duren. Per vier Pomodoro’s neem je een grotere pauze van ongeveer 20 minuten. Dat betekent dat je vier Pomodoro’s verwerkt in twee uur en een kwartier. Als je dit narekent, komt Reinier uit op tien Pomodoro’s tussen nu en 17:30.

De taken die vóór morgen (donderdag) moeten gebeuren zijn het hoofdstuk van de PO geschiedenis en het aardrijkskunde huiswerk. Deze bestaan bij elkaar uit zeven Pomodoro’s. Vanwege het feit dat de PO voor een cijfer is, besluit Reinier dat deze het belangrijkst is. Daarom plant hij de Pomodoro’s die bij die PO horen als eerst in. Daarachteraan plant hij het aardrijkskunde huiswerk. Aangezien er ruimte is voor tien Pomodoro’s, terwijl er pas zeven zijn ingepland, kunnen er nog drie worden weggewerkt voordat Reinier op zijn fiets stapt richting zijn bijbaan. Reinier besteedt deze drie Pomodoro’s aan zijn belangrijke economie toets van aankomende vrijdag. Inmiddels heeft Reinier zijn woensdag volgepland. Dit ziet er als volgt uit:

TaakPomodoroInhoudTijdstip

PO geschiedenis hoofdstuk

1

Informatie verzamelen over Willem van Oranje

12:00 – 12:25

 

2

Structuur van het hoofdstuk verzinnen + eerste alinea schrijven

12:30 – 12:55

 

3

2e, 3e en 4e alinea schrijven

13:00 – 13:25

 

4

Spelling en grammatica controleren + kijken of de tekst goed wegleest

13:30 – 13:55

Langere pauze van ongeveer 20 minuten

AK huiswerk p 3.4

5

Paragraaf 3.4 lezen + belangrijke punten markeren

14:15 – 14:40

 

6

1e helft vragen maken

14:45 – 15:10

 

7

2e helft vragen maken

15:15 – 15:40

Economie toets leren

8

Uitzoeken welke onderwerpen er precies geleerd moeten worden

15:45 – 16:10

Langere pauze van ongeveer 20 minuten

 

9

Lees de stof van onderwerp 1 door en probeer het aan jezelf uit te leggen

16:30 – 16:55

 

10

Maak opdrachten die aansluiten bij onderwerp 1

17:00 – 17:25

Eten en klaarmaken voor bijbaan

Vakkenvullen

11

Vakkenvullen

18:00 – 21:00

 

Inclusief het vakkenvullen heeft Reinier op woensdag al 11 (!) van de 21 Pomodoro’s weggewerkt. Nog tien te gaan! Op donderdag is Reinier om 14:00 uit. Om 19:00 begint de rijles en daarvoor moet hij nog eten, dus er is tot 18:30 tijd om Pomodoro’s in te plannen. Tussen 14:00 en 18:30 is er tijd voor precies acht Pomodoro’s. De belangrijkste taak van hetgeen dat nog op de planning staat, is de economie toets. Aangezien Reinier gisteren al drie Pomodoro’s heeft gedaan van deze taak, blijven er nog vijf over voor vandaag. Die worden als eerste in de planning geplaatst. Dan blijven er nog drie plaatsen over. Deze vult Reinier op met de drie Pomodoro’s die horen bij de taak van het wiskundehuiswerk. Zijn rijles- en oma-Pomodoro’s komen namelijk donderdagavond pas aan bod. Hierdoor ziet Reinier’s planning er voor donderdag op deze manier uit:

TaakPomodoroInhoudTijdstip

Economie toets leren

1

Lees de stof van onderwerp 2 door en probeer het aan jezelf uit te leggen.

14:00 – 14:25

 

2

Maak opdrachten die aansluiten bij onderwerp 2

14:30 – 14:55

 

3

Lees de stof van onderwerp 3 door en probeer het aan jezelf uit te leggen.

15:00 – 15:25

 

4

Maak opdrachten die aansluiten bij onderwerp 3

15:30 – 15:55

Langere pauze van ongeveer 20 minuten

 

5

Maak het soort opdrachten waar je het minst van begreep

16:15 – 16:40

Wiskundehuiswerk

6

Huiswerkvragen 18 t/m 20

16:45 – 17:10

 

7

Huiswerkvragen 21 t/m 22

17:15 – 17:40

 

8

Huiswerkvragen 23 t/m 24

17:45 – 18:10

Langere pauze van ongeveer 20 minuten

Rijles

9

Rijles

19:00 – 20:00

Oma’s 75e verjaardag

10

Oma haar cadeau geven en gezellig bijpraten

21:00 – 0:00

  

That’s it! Reinier heeft het voor elkaar gekregen om alle taken te plannen in de korte periode die hij tot zijn beschikking had. Hij heeft zelfs niet eens zijn rijles hoeven af te zeggen. Dit komt omdat je de Pomodoro’s zeer overzichtelijk kunt indelen, want ze duren namelijk altijd 25 minuten. Verder is je misschien opgevallen dat sommige taken met de Pomodoro techniek minder lang duren dan dat je van tevoren had gedacht. Zo duurt het leren van de economie toets in dit voorbeeld 8 Pomodoro’s (200 minuten), terwijl deze taak van tevoren werd geschat op 300 minuten. Dat komt omdat je tijdens de Pomodoro’s zeer gefocust aan het werk bent.

Waarom werkt de Pomodoro techniek?

Waarom werkt de Pomodoro techniek?

De Pomodoro techniek is gericht op het optimaal benutten van jouw aandacht op de taken die jij gedaan wil hebben. Hierbij houdt de techniek rekening met twee verschillende processen waaruit jouw aandacht is opgebouwd: het Top-Down en het Bottom-Up proces.

We weten het: dit klinkt als een behoorlijk technisch verhaaltje, maar het is wel de moeite waard.

Het Top-Down proces begint altijd bij jezelf. Jij wilt je op iets concentreren, jij wilt een taak af hebben. Dit aandachtsproces is gebaseerd op jouw wensen en doelen. De Pomodoro techniek laat heel duidelijk aan je zien wat jij de komende 25 minuten gaat doen. Je weet dus heel goed wat je gaat doen, in hoeveel minuten je dat gaat doen en waarom je dat gaat doen. Verder vinden veel leerlingen een periode van 25 minuten fijn om te leren. Kort genoeg om je concentratie niet te verliezen, maar tegelijkertijd lang genoeg om een aanzienlijke tijd in een concentratieflow te zitten. Ten slotte zorgen de pauzes tussendoor voor de verwerking van de geleerde stof in je hersenen en is een pauze van 5 minuten kort genoeg om daarna in dezelfde concentratieflow verder te gaan met je Pomodoro’s. Hierdoor maakt de Pomodoro techniek dus zoveel mogelijk gebruik van het Top-Down aandachtsproces.

Aan de andere kant is er natuurlijk ook het Bottom-Up proces. Dit proces begint vanuit externe factoren. Dit komt in de praktijk neer op afleidingen waar je mee te maken kunt krijgen. De Pomodoro techniek kent allerlei handige trucjes die ervoor zorgen dat je snel met afleidingen kunt dealen en verder kunt gaan met waar je op wilt focussen.

Door het Top-Down proces alle ruimte te geven en het Bottom-Up proces zo klein mogelijk te houden, zorgt de Pomodoro techniek er dus voor dat jij je optimaal kunt focussen op de taken die jij af wilt krijgen.

Wat zijn de drie gouden concentratie regels van de Pomodoro techniek?

Gouden regels

De opperste concentratie die de Pomodoro techniek haast lijkt te beloven, kan alleen tot stand komen als je je houdt aan drie hele belangrijke regels. En heel toevallig gaan wij je die hier vertellen!

Regel #1: Deal snel met afleidende gedachten

Je kent het wel. Het is je eindelijk gelukt om in een concentratie-flow te raken, waarna plotseling de gedachte bij je opkomt dat morgen de frikandelbroodjes in de aanbieding zijn en dat je die tijdens het tussenuur niet kan laten liggen. Dat mag je niet vergeten!

Probeer je in zo een situatie niet met man en macht te verzetten tegen die gedachte. In plaats daarvan schrijf je deze zeer belangrijke herinnering onderaan je takenlijst. Nu hoef je het niet meer zelf te onthouden en kun je weer volledig ongestoord door met je Pomodoro.

Afleidende gedachten waarbij het bijvoorbeeld in je opkomt om snel even je Instagram te checken, moet je negeren. Dit is heiligschennis van het Pomodoro geloof. Niet op ingaan. Nooit!

Regel #2: Deal snel met afleidingen in je omgeving

Natuurlijk zijn het niet alleen je eigen hersenen die je continu proberen af te leiden. Ouders, broertjes en zusjes kunnen er ook wat van! 'He, wil je zo nog even het gras maaien?', 'He, wil je mijn nieuwe Lelli Kelly schoenen zien?', dat soort vragen dus. Je wil niet brutaal overkomen, maar tegelijkertijd wil je ook gewoon door met je Pomodoro. Afleidingen zijn namelijk niet toegestaan. Hoe los je dit op?

De oplossing hiervoor bestaat uit drie stappen: vertellen, afspreken en belofte nakomen. Op het moment dat iemand je kamer instormt terwijl jij midden in een Pomodoro zit, vertel je diegene waarom het je nu niet uitkomt: 'Ik zit midden in een Pomodoro-sessie, iets met een tomaat en een kookwekker. Leg ik je later nog wel uit!'. Daarna maak je een afspraak: 'Over X minuten kom ik even bij je langs' of 'Over X uur maai ik het gras'. Ten slotte zorg je altijd dat je die beloftes nakomt. Door deze beloftes na te komen, zullen mensen die je komen storen weten waar je mee bezig bent en dat je je ook aan je woord houdt als je ze zegt dat je ze later komt helpen.

Regel #3: 25 minuten zijn heilig

We weten het. In dit artikel hielden we maar niet op over die 25 minuten. Dat was niet voor niets, dus dat gaan we hier lekker opnieuw doen! Die blokken van 25 minuten zijn namelijk heilig als het gaat om de Pomodoro techniek. Als taken korter duren dan 25 minuten, zorg je ervoor dat je meerdere taken propt in één Pomodoro. Zo kun je bijvoorbeeld alle mailtjes die je naar docenten en je PWS-partner moet sturen tijdens één Pomodoro doen. Als taken langer duren dan 25 minuten, zorg je ervoor dat je ze opdeelt in stukjes van 25 minuten. Je zult steeds beter worden in het inschatten van de tijd die je kwijt zult zijn aan een taak. Dus niet schrikken als je dat in het begin helemaal verkeerd doet.

Als je maar lang genoeg het Pomodoro-ritme blijft volhouden, ga je er vanzelf aan wennen. Wijk er nooit vanaf, tenzij het natuurlijk je oma’s verjaardag betreft. Je kunt die niet opdelen in Pomodoro’s van 25 minuten.

Maak een lijst met pauze-activiteiten

Een belangrijk deel van de Pomodoro techniek zijn de pauzes. Pauzes zijn belangrijk want hierin geef je je hersenen de kans om de geleerde lesstof te verwerken. Om deze breaks zo effectief mogelijk in te zetten en geen tijd te verliezen, is het handig als je van tevoren bedenkt wat je met ze gaat doen.

Maak daarom een lijst met activiteiten die je kunt doen tijdens de Pomodoro-pauzes, zowel tijdens de korte van 5 minuten als tijdens de lange van 15-30 minuten.

Conclusie

Conclusie

De Pomodoro techniek kan de perfecte oplossing zijn voor het leren van jouw toetsweek en zelfs van jouw examenperiode. De techniek komt uiteindelijk neer op zo min mogelijk afleiding en zo veel mogelijk concentratie, terwijl je ook nog pauze kunt houden!

Maar besef je wel dat je die opperste concentratie waarschijnlijk niet tijdens je eerste Pomodoro meteen volledig te pakken hebt. Oefening baart kunst. Oefen veel met Pomodoro’s tijdens het leren, waardoor je er steeds beter in wordt. Succes!

Ontvang exclusieve tips in het examenjaar

Graag helpen we jou in het examenjaar richting je diploma!
Zit jij in je examenjaar en wil jij slagen? Schrijf je dan in voor:

Exclusieve tips
De geheimen van het eindexamen
Een template voor jouw leerplanning
Dat extra zetje in de rug

Ik ben
© 2024 ExamenOverzicht.nl