Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Alles over profielen op de HAVO en het VWO

Ga jij straks naar de bovenbouw van de HAVO of het VWO, dan kom je aan het eind van het derde jaar voor een profielkeuze te staan. Vanaf het vierde jaar zal je vervolgens verschillende vakken volgen die bij het gekozen profiel horen. In HAVO 5 en VWO 6 zal je dan uiteindelijk eindexamen in deze vakken doen. Er zijn vier profielen waar je uit kan kiezen: Cultuur en Maatschappij, Economie en Maatschappij, Natuur en Gezondheid, en Natuur en Techniek. Om de beste profielkeuze te maken, zal je moeten kijken naar welke onderwerpen en vakken jou het meest interesseren en in welke vakken jij goed bent. Het profiel dat je zal kiezen, heeft later invloed op de vervolgstudie die je kan volgen en de richting die je op de arbeidsmarkt gaat. In dit artikel leggen we uit waar de profielen uit bestaan.

Alles over havo en vwo profielen

 

Cultuur en Maatschappij

Cultuur en maatschappij

Het profiel Cultuur en Maatschappij wordt ook wel gezien als het Alfa-profiel. In dit profiel is Geschiedenis en Wiskunde C opgenomen. Voor het gymnasium hoort hier ook Grieks en Latijn bij. Daarnaast kies je uit de profielkeuzevakken Frans, Duits, Aardrijkskunde, Maatschappijwetenschappen, Economie, Filosofie en Kunst. Het profiel Cultuur en Maatschappij mag op de havo zonder wiskunde worden afgesloten. De verplichte vakken voor dit profiel op de havo zijn dan ook Geschiedenis en een moderne vreemde taal. Een leerling met een Cultuur en Maatschappij profiel mag overigens wel kiezen om wiskunde A of wiskunde B toe te voegen aan het profiel. Wiskunde C heeft een overlap met wiskunde A, maar bevat ook onderwerpen die niet in Wiskunde A of Wiskunde B voorkomen zoals Logisch Redeneren en Meetkunde (aanzichten, vergrotingen en perspectief). Wiskunde C is overigens niet per definitie makkelijker dan Wiskunde A. 

Heb jij een talenknobbel, vind je het leuk om creatief bezig te zijn, en ben je geïnteresseerd in de geschiedenis en wereld om je heen, dan is dit een heel geschikt profiel voor jou. Met dit profiel ontwikkel je jouw taalvermogen en algemene kennis. Een vervolgstudie in de media, communicatie of journalistiek sluit goed aan bij dit profiel.

Economie en Maatschappij

Economie en maatschappij

Het profiel Economie en Maatschappij wordt ook wel ‘de route naar het zakenleven’ genoemd. Rekenen en onderzoeken zijn belangrijke kenmerken van dit profiel. In dit profiel volg je de vakken Economie, Wiskunde A en Geschiedenis. Het is ook mogelijk om Wiskunde B te volgen in plaats van Wiskunde A. Daarnaast moet je kiezen uit de profielkeuzevakken Aardrijkskunde, Bedrijfseconomie en Maatschappijwetenschappen. Het is daarnaast ook mogelijk om nog een moderne vreemde taal te kiezen. Ben jij goed in Wiskunde en ben je geinteresseerd in economie en de zakelijke aspecten in het leven, dan is dit een heel geschikt profiel voor jou. Met dit profiel ontwikkel je jouw rekenvaardigheden en analytische vaardigheden. Een vervolgstudie in de economie, bedrijfskunde of rechten sluit goed aan bij dit profiel.



Natuur en Gezondheid

Natuur en gezondheid

Het profiel Natuur en Gezondheid is een profiel dat zich richt op gezondheid, chemie, milieu, water, planten en dieren. In dit profiel volg je de verplichte vakken Biologie en Scheikunde. Daarnaast is het verplicht om Wiskunde A of Wiskunde B te volgen. Ook kies je uit de profielkeuzevakken Natuurkunde, Natuur, Leven en Technologie en Aardrijkskunde.

In dit profiel leer je over het onstaan van dingen en hoe ze werken. Je ontwikkelt je technische en analytische vaardigheden. Ben je goed in exacte vakken en ben je geïnteresseerd in de gezondheid en het milieu, dan is dit een heel geschikt profiel voor jou. Een vervolgstudie in de voedingsmiddelentechnologie, biomedische wetenschappen of gezondheidswetenschappen sluit goed aan bij dit profiel.

Natuur en Techniek

Natuur en techniek

Het profiel Natuur en Techniek wordt ook wel gezien als het Bèta-profiel. Het profiel bestaat uit alle exacte vakken. In dit profiel volg je de vakken: Wiskunde B, Natuurkunde en Scheikunde. Daarnaast moet je kiezen uit de profielkeuzevakken Biologie, Wiskunde D, Natuur, Leven en Technologie en Informatica.

Met dit profiel ontwikkel je jouw technische en analytische vaardigheden. Ben je goed in rekenen, hou je van het oplossen van problemen en ben je geïnteresseerd in milieu, natuur en water, dan is dit een heel geschikt profiel voor jou. Een vervolgstudie in de bouwkunde, elektrotechniek of milieukunde sluit goed aan bij dit profiel.



Vrije keuzeruimte en gemeenschappelijke vakken

Gemeenschappelijke vakken

Binnen het vakkenpakket van het profiel dat je volgt, is ook een vak in het vrije deel. Je zal eindexamen doen in één vak naar keuze. Voor dit vak mag je vrij kiezen uit alle profielen. Echter kan jouw school er wel voor kiezen om bepaalde combinaties van profielen en vakken niet toe te staan.

Naast de profielvakken en profielkeuzevakken ben je verplicht om ook gemeenschappelijke vakken te volgen. De gemeenschappelijke vakken van de HAVO zijn:

  • Nederlands
  • Engels
  • Maatschappijleer
  • Rekenen
  • Lichamelijke opvoeding
  • Culturele Kunstzinnige Vorming

De gemeenschappelijke vakken van het VWO zijn:

  • Nederlands
  • Engels
  • Tweede Vreemde Taal (voor Gymnasium is dit Latijn of Grieks)
  • Maatschappijleer
  • Rekenen
  • Lichamelijke opvoeding
  • Culturele Kunstzinnige Vorming (of Klassieke Culturele Vorming voor Gymnasium)

Het profielwerkstuk

Profielwerkstuk

In het laatste jaar van de HAVO en het VWO zal je ook een profielwerkstuk maken. Deze praktische opdracht leert je alvast kennismaken met het onderwijs en de lesmethode op het HBO en de universiteit. In je vervolgopleiding zal je namelijk ook veel grote onderzoeksopdrachten moeten maken, zoals het schrijven van een paper of een scriptie. Het profielwerkstuk moet aansluiten bij jouw profiel en is een verplicht onderdeel. In het profielwerkstuk ga je je verdiepen in een onderwerp dat jij zelf kiest. Deze ga je in een groot werkstuk onderzoeken en uitgebreid uitwerken. Kies voor een onderwerp waar je enthousiast van wordt en graag meer over zou willen weten. Op deze manier zal je veel plezier beleven aan het schrijven van het profielwerkstuk.

Hulp bij het eindexamen

Eindexamen

Zit jij in het eindexamenjaar en kan je extra hulp gebruiken bij het voorbereiden op de eindexamens? ExamenOverzicht biedt samenvattingen en oefenboeken om jou te helpen slagen op het eindexamen.

De dikke studieboeken die jij moet leren, hebben wij samengevat tot overzichtelijke en korte boekjes die jou veel tijd besparen. Deze zorgen ervoor dat je de examenstof zo snel mogelijk leert. De tekst is makkelijk te begrijpen, omdat de samenvattingen geschreven zijn door een studiebol in een taal die jij begrijpt. De samenvattingen bestaan uit een uitleg van de theorie en begrippen, maar ook uit oefenvragen en QR-codes met links naar video’s. Zo kun je zelf kiezen hoe jij de stof wilt leren. Met een voordeelpakket krijg je bovendien korting op alle samenvattingen en oefenboeken van de belangrijkste vakken van jouw profiel.

Ontvang exclusieve tips in het examenjaar

Graag helpen we jou in het examenjaar richting je diploma!
Zit jij in je examenjaar en wil jij slagen? Schrijf je dan in voor:

Exclusieve tips
De geheimen van het eindexamen
Een template voor jouw leerplanning
Dat extra zetje in de rug

Ik ben
© 2024 ExamenOverzicht.nl