Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Examen Geschiedenis VMBO BB 2024

Kun jij uitleggen hoe de Nederlandse staatsinrichting zich heeft ontwikkeld sinds 1848? En ken jij de belangrijkste ontwikkelingen uit de Nederlandse en Europese geschiedenis sinds 1900? Op deze pagina kun je alles lezen over het eindexamen Geschiedenis VMBO BB.

Examen_geschiedenis_vmbo_bb

De examenstof

Het eindexamen Geschiedenis VMBO BB 2024 bestaat uit een paar onderdelen, namelijk:

Dit onderdeel gaat in op de ontwikkeling van Nederlandse staatsinrichting sinds 1848. Dit onderwerp start met het moment dat in onze monarchie koning Willem II nog de absolute macht had. Het onderwerp eindigt met de situatie vandaag de dag. Met een parlement en beperkte/geen macht voor de koning.

In dit thema komt onder andere terug hoe Johan Thorbecke in 1848 de eerste grondwet schreef. Deze grondwet beschreef hoe het parlement de zeggenschap kreeg over het besturen van het land. Zorg dat je weet hoe de Eerste en Tweede Kamer verantwoording afleggen. Maar ook wat de rechten en plichten van de bestuurders in de Eerste en Tweede Kamer zijn.

Een ander onderdeel gaat in op de verschillen tussen kiesrecht nu en ruim een eeuw geleden. Er wordt vooral stilgestaan bij de invoering van het algemeen kiesrecht. Je moet hierbij weten dat dit voor mannen in 1917 en voor vrouwen in 1919 werd ingevoerd. Ook moet je weten hoe verkiezingen verlopen voor de Eerste en Tweede Kamer. Verder wordt verwacht dat je weet hoe een regering wordt gevormd en wat een coaitie is.

Nederland heeft in de 19e en 20e eeuw verschillende politieke stromingen en politieke partijen gekend. Een aantal daarvan waren belangrijk voor de vorming van het (grond)recht. Zorg dat je de belangrijkste politieke stromen en partijen uit de laatste eeuw kent. Je moet daarnaast ook de stroming, voorman/vrouw en politieke bijdrage per partij kunnen beschrijven.

Grondwetten spelen een belangrijke rol bij de manier waarop wij in Nederland ons leven kunnen leiden. Je moet de belangrijkste grondwetten uit de laatste eeuw kennen. Denk bijvoorbeeld aan de vrijheid van meningsuiting of het recht op onderwijs. Verder moet je weten hoe wetten tot stand komen. Maar ook hoe we via een scheiding van machten deze wetten tot uitvoering laten komen.

Dit onderdeel gaat in op de belangrijkste gebeurtenissen en ontwikkelingen uit de Nederlandse en Europese geschiedenis. Dit onderdeel is onder te verdelen in 5 tijdsvakken, namelijk:

  • 2A: De Eerste Wereldoorlog (1914 – 1918)
  • 2B: Het interbellum / herstel en crisis (1918 – 1939)
  • 2C: De Tweede Wereldoorlog (1939 – 1945)
  • 2D: Europa en de wereld (1945 – 1989)
  • 2E: Een nieuwe wereldorde (vanaf 1990)

2A: De Eerste Wereldoorlog (1914-1918)

2B: Het interbellum / herstel en crisis (1918 - 1939)

2C: De Tweede Wereldoorlog (1939 - 1945)

2D: Europa en de wereld (1945 - 1989)

2E: Een nieuwe wereldorde (vanaf 1990)

Het examen Geschiedenis VMBO BB

Geschiedenis is de wetenschap die het verleden onderzoekt. Op het examen Geschiedenis VMBO BB 2024 komen meerdere onderwerpen terug. Je moet de Nederlandse staatsinrichting vanaf 1848 en de belangrijkste gebeurtenissen en ontwikkelingen van de Nederlandse en Europese geschiedenis vanaf 1900 kennen. Het examen Geschiedenis VMBO BB zal bestaan uit open vragen en meerkeuzevragen over deze onderwerpen. Hieronder leggen we uit wat voor vragen je kunt verwachten.

Een deel van de vragen zal rechtstreeks over begrippen gaan. Leer de begrippen daarom goed en laat je eventueel overhoren door een klasgenoot. Daarnaast komt het ook voor dat je begrippen in een context moet plaatsen. Zorg daarom dat je alle begrippen rondom een onderwerp kent en de relatie tot het onderwerp begrijpt. Ook zijn er vragen waarbij je een aantal belangrijke gebeurtenissen op een opeenvolgend rijtje moet zetten. Zorg daarom dat je goed de volgorde van gebeurtenissen onthoudt.

Een ander deel richt zich op het gebruik van bronnen. Weet daarom hoe je een bron moet beoordelen (van wie komt de bron, wanneer is de bron gemaakt, wat zie je in de bron, wat is de intentie van de maker/bron). Door jezelf deze vragen te stellen kun je de bron vaak beter plaatsen. Dit helpt de vraag daardoor makkelijker te beantwoorden. Als laatste komen er af en toe beweringen terug waar je iets (onderbouwd met argumenten) van moet vinden. Zorg dat je hier altijd goed oplet hoeveel argumenten je moet geven. Maak in je antwoord goed duidelijk wat argument 1, 2, etc. is.

Als laatste punt geven we je graag mee dat je je antwoorden vaak het best beknopt kunt opschrijven. Zorg uiteraard wel dat je antwoord volledig is, maar schrijf niet teveel of extra’s op. Die extra zaken kosten tijd om op te schrijven (en dat is zonde). Daarnaast kan het zijn dat je met die extra zaken een fout maakt, waardoor gelijk je hele antwoord fout is.

Hoe kunnen wij jou helpen bij het eindexamen?

Wij geloven dat iedereen kan slagen voor het eindexamen. Om jou te helpen goed voorbereid het examen in te gaan, hebben wij alle belangrijke informatie voor jou op een rijtje gezet en bieden we handige producten aan om jou te helpen slagen voor het examen Geschiedenis VMBO BB.

Informatie

Producten

De examenperiode is de meest stressvolle tijd van de middelbare school. Maar als jij onze samenvatting goed doorneemt, veel oefenvragen maakt en onze examentips leest, dan ga jij straks slagen voor het eindexamen!

© 2024 ExamenOverzicht.nl