Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
Digitaal te lezen in de app
40.000+ leerlingen gingen je voor

Studeren in het buitenland

De middelbare schooltijd zit erop, je hebt je examens achter de rug en nu staat de volgende stap voor de deur: studeren! Hiermee ga jij de kennis opdoen die je later in het bedrijfsleven kan gaan toepassen. Hoe leuk is het als je tijdens deze periode ook nog eens de wereld kan ontdekken en nieuwe culturen kan ervaren? Tegenwoordig is studeren in het buitenland zeer populair én het staat nog eens goed op je CV ook! Je ontwikkelt je namelijk heel snel als je op jezelf aangewezen bent.

Studeren in het buitenland

Wat is studeren in het buitenland?

Wat is studeren in het buitenland?

Het antwoord op deze vraag is vrij simpel: je studie voor een deel of helemaal in het buitenland volgen. Het is in veel landen binnen Europa, maar ook daarbuiten, mogelijk om een studie te volgen zonder dat je uit dat land komt. Je woont dan dus ook voor een bepaalde tijd in het buitenland en je zal veel verschillende ervaringen opdoen.

Waarom studeren in het buitenland?

Waarom studeren in het buitenland?

Studeren in het buitenland heeft erg veel voordelen. Allereerst levert het je erg veel levenservaring op. Je woont immers voor een bepaalde tijd in het buitenland, zonder je familie of vrienden. Je zal dus veel zelf moeten regelen en deze kennis zal later erg goed van pas komen wanneer je daadwerkelijk het huis uit gaat.

Daarnaast is het natuurlijk hartstikke gaaf om eens te kunnen proeven van een andere cultuur en om te kunnen zien hoe alles er in een ander land aan toe gaat. Je zal nieuwe buitenlandse vrienden maken, waardoor je netwerk een behoorlijke boost krijgt. Als je na je studie weer terugkeert naar Nederland zullen de meeste bedrijven het bovendien als een zeer groot pluspunt zien dat je zo veel ervaring op hebt gedaan in het buitenland.

Wanneer kan ik studeren in het buitenland?

Wanneer kan ik studeren in het buitenland?

Om te kunnen studeren in het buitenland zal je in veel gevallen aan best veel regels moeten voldoen. Zo is het allereerst erg belangrijk dat je over de juiste schooldiploma’s beschikt. Als je in Nederland een VWO-diploma hebt behaald, kan je in de meeste landen beginnen aan een bacheloropleiding. Met een HAVO of MBO-diploma is dit in veel landen een iets lastiger verhaal. Echter, het handigste is om dit even bij de opleiding zelf na te vragen.

Naast een diploma is het belangrijk dat je weet of je een visum nodig hebt. Wanneer je binnen de Europese Unie gaat studeren is dit gelukkig niet nodig, maar hierbuiten wel. Zorg dat je dit tijdig aanvraagt en lees goed de regels door van het land waar jij wil gaan studeren. De regels om te worden toegelaten, verschillen namelijk per land en vaak heeft het ook te maken met de duur van je verblijf. Voor de meest complete informatie kan je het best contact opnemen met de ambassade van het betreffende land. 

Verder is het goed om te kijken in welke taal jouw opleiding gegeven wordt. Veel landen bieden Engelstalige opleidingen aan, wat natuurlijk wel zo handig is als je de lokale taal nog niet beheerst. Mocht jouw favoriete land helaas geen Engelstalige opleiding aanbieden, dan is het vaak nog steeds mogelijk om daar te studeren. Je zal alleen de lokale taal goed onder de knie moeten hebben, als je toegelaten wil worden tot de opleiding. Je zal in dit geval een taaltest moeten afleggen die bepaalt of je toegelaten wordt tot de opleiding. De grootste kans om een Engelstalige opleiding te vinden heb je als je op zoek gaat naar een studie in de richting van Business en Media. Daarnaast zal je vaak een test moeten afleggen die aantoont dat je de Engelse taal goed beheerst. In veel gevallen is dit een TOEFL of een IELTS-test.

Welke opties heb ik tijdens het studeren in het buitenland?

Moet ik mijn gehele opleiding in het buitenland volgen?

Je kan natuurlijk om verschillende redenen in het buitenland willen studeren. Zo kun je er ook voor kiezen om alleen een stage te lopen in het buitenland. Dit is meestal een onderdeel van je opleiding en vindt vaak pas later gedurende de opleiding plaats. Bovendien kan het zo zijn dat je enkel een deel van je opleiding wil volgen in het buitenland, denk aan een minor. Hierbij is het belangrijk of dit mogelijk is binnen jouw opleiding. Ten slotte kan je er uiteraard voor kiezen om je hele opleiding in het buitenland te volgen. Let hiermee wel op wat de vereisten zijn van de opleider in het buitenland, je bent dan in tegenstelling tot een minor of stage namelijk niet meer afhankelijk van een Nederlandse onderwijsinstelling.

Hoeveel kost studeren in het buitenland?

Wat kost studeren in het buitenland?

Bij studeren in het buitenland komt vaak een zeer grote uitgave kijken. Je zal dus goed na moeten denken of het daadwerkelijk haalbaar is voor je. Naast de kosten voor de opleiding zal je ook aardig wat geld kwijt zijn aan huisvesting en boodschappen. Gelukkig is er in veel landen een regeling waarmee je een flinke korting krijgt op het OV. Daarnaast is het via DUO mogelijk om een lening aan te vragen tijdens je buitenlandse studie avontuur. Hierover lees je verderop in het artikel meer.

Om je een beeld te geven van de verschillende kosten per land hebben we de twee duurste landen tegenover Nederland en België gezet.

 • Verenigde Staten
€34.000 - €47.000 per jaar (hierin is huisvesting vaak inbegrepen op campus)
 • Verenigd Koninkrijk
€16.000 - €34.000 per jaar (soms is hier huisvesting bij inbegrepen)
 • België
€896 per jaar (zonder huisvesting)
 • Nederland
€2.100 per jaar (vaak eerste jaar gehalveerd op HBO en zonder huisvesting)

Landen waar je misschien niet zo snel aan zou denken, maar die zeker wel het overwegen waard zijn, zijn de Scandinavische landen: Zweden, Finland, Noorwegen en Denemarken. Hier betaal je in tegenstelling tot eerder genoemde landen geen collegegeld! Je betaalt alleen voor je boeken en in sommige gevallen voor de administratiekosten. Natuurlijk komt dit bedrag bij lange na niet in de buurt bij de eerder genoemde bedragen voor collegegeld. Het enige nadeel wat studeren in Scandinavië met zich meebrengt, is dat de kosten voor levensonderhoud een stuk hoger liggen dan in Nederland. Je betaalt hier meer voor bepaalde producten door verhoogde accijnzen en is de huisvesting er vaak ook een stuk duurder

Kan ik geld lenen als ik in het buitenland ga studeren?

Kan ik geld lenen als ik in het buitenland ga studeren?

De mogelijkheid tot studiefinanciering kan per land en opleiding sterk verschillen. Vanuit Nederland zijn er veel regels opgesteld waar je aan moet voldoen.

Om te beginnen is het belangrijk dat de opleiding wordt erkend door het Nuffic; zij controleert voor DUO of de opleiding recht geeft op studiefinanciering. Zorg wel dat je dit vroegtijdig aanvraagt. De check kan namelijk vrij lang duren. Aangeraden wordt om het uiterlijk drie maanden van tevoren aan te vragen. De opleiding zal worden vergeleken met het Nederlandse MBO, HBO of WO. Hier kan je zien waar de opleiding aan moet voldoen. Als je er nog steeds niet zeker over bent of jouw gewenste opleiding recht op studiefinanciering geeft, kan je gewoon studiefinanciering aanvragen. Je zal dan vanzelf van DUO horen of het goedgekeurd wordt of niet. Verder dien je natuurlijk aan de standaardeisen van DUO te voldoen die recht geven op studiefinanciering.

Tijdens je studie in het buitenland zal DUO je ieder half jaar een brief sturen op het postadres wat jij hebt aangeleverd bij DUO. Deze brief dient ondertekend te worden door de onderwijsinstelling waar jij studeert. Op deze manier controleert DUO of je nog steeds recht hebt op studiefinanciering. Zorg er dus voor dat ze de brief naar jouw nieuwe onderkomen sturen en niet naar je huisadres in Nederland.

Wanneer je slechts tijdelijk naar het buitenland gaat, bijvoorbeeld om stage te lopen of om een minor te volgen, dan kan je je studiefinanciering gewoon door laten lopen gedurende deze periode. Je kan hierbij ook een ov-vergoeding krijgen. Als je langer dan 2/3 deel van een kalenderjaar naar het buitenland gaat voor stage en je gaat dus tijdelijk ergens anders wonen, dan kan je zelfs een ‘uitwonende beurs’ aanvragen. Deze beurs is via DUO te verkrijgen.

Na je studie is het belangrijk dat je een kopie van je diploma opstuurt naar DUO. Je zal eerst je studiefinanciering stop moeten zetten en aan de hand van de kopie van je diploma kan DUO een eventuele beurs omzetten in een gift.

Heb ik als MBO'er die in het buitenland gaat studeren recht op studiefinanciering?

Wanneer je als MBO’er in het buitenland wil studeren, dan is het aanvragen van studiefinanciering iets lastiger. In het geval van een voltijd opleiding kun je alleen studiefinanciering krijgen als je in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk, Vlaanderen gaat studeren of een Nederlandstalige opleiding in het gewest Brussel volgt. Daarnaast zijn er een aantal unieke opleidingen voor MBO-studenten in andere landen binnen de Europese Unie waarvoor studiefinanciering beschikbaar is. Hiervoor geldt ook dat je gewoon studiefinanciering aan kunt vragen bij DUO, als je niet zeker weet of jouw gewenste opleiding recht geeft op studiefinanciering. Je hoort dan vanzelf of het verzoek ingewilligd wordt. Verder moet je minimaal 18 jaar oud zijn.

Hoe kom ik in aanmerking voor de Erasmus+ beurs?

Als je tijdens je studie in Nederland tijdelijk naar het buitenland wil voor een stage kan je gebruik maken van het Erasmus+ programma en de bijbehorende beurs. Erasmus+ geeft de mogelijkheid, voor Nederlandse bachelor- en masterstudenten die ingeschreven staan bij een Nederlandse opleiding, om een stage te volgen in het buitenland. Ook als je recent bent afgestudeerd kan je hiervoor in aanmerking komen.

Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet kunnen voldoen:

 1. Jouw eigen onderwijsinstelling moet het “Erasmus-handvest voor hoger onderwijs” onderschrijven.
 2. De stage in het buitenland moet relevant zijn voor je studieprogramma en je persoonlijke ontwikkeling. Het is de bedoeling dat de stage zo goed mogelijk in je studieprogramma past.
 3. Je mag bij iedere organisatie stagelopen, zolang deze onder een Erasmus+-programmaland valt en het geen EU-instelling, -orgaan of -agentschap is.

Heb ik nog studenten-OV in het buitenland?

Heb ik nog studenten-ov in het buitenland?

Nee, je hebt geen studentenreisproduct zoals in Nederland. Echter, je kan wel een ov-vergoeding krijgen. Deze ov-vergoeding houdt in dat je ongeveer €100 per maand krijgt. De ov-vergoeding is net zo lang geldig als je normale studentenreisproduct in Nederland. Over het algemeen zou je hier dus prima mee moeten kunnen reizen van en naar je studie. Wanneer je de opleiding volledig in het buitenland gaat volgen, kun je de ov-vergoeding regelen tijdens je aanvraag voor studiefinanciering. Als je slechts tijdelijk in het buitenland gaat studeren, dan moet je de ov-vergoeding via een aparte aanvraag regelen.

Er zijn in dit geval wél twee voorwaarden waar je aan moet voldoen:

 1. Je staat en blijft als voltijd student ingeschreven bij een Nederlandse opleiding.
 2. De buitenlandse studie/stage is een verplicht onderdeel van de Nederlandse opleiding.

DUO zal vervolgens kijken of jouw aanvraag goedgekeurd wordt en wanneer deze in zal gaan.

Vergeet niet om je Nederlandse studentenreisproduct stop te zetten wanneer je ov-vergoeding voor het buitenland aanvraagt! Dit moet geregeld zijn voordat je naar het buitenland vertrekt. Als je na je stage/studie periode in het buitenland weer terugkeert in Nederland, kan je het studentenreisproduct weer activeren via een ophaalautomaat. Wanneer je eerder terugkomt dan gepland, moet je dit wel even aangeven bij DUO. Als de periode in het buitenland langer duurt dan gepland, is het mogelijk om opnieuw ov-vergoeding aan te vragen.

Hoe ga je op kamers in het buitenland?

Hoe ga je op kamers in het buitenland?

Op de website van de school / universiteit kun je vaak zien wat de mogelijkheden van huisvesting zijn die studenten van een bepaalde school vaak gebruiken. Hier wordt in veel gevallen aangegeven of je op de campus een kamer kunt huren of waar je een kamer in de buurt kunt krijgen.

Mocht je via de onderwijsinstelling niks te weten komen over kamerhuur, dan kan je ook een kijkje nemen op Uniplaces. Dit is een soort Marktplaats, maar dan voor studentenkamers binnen en buiten Europa. Een andere website die erg handig kan zijn, is HousingAnywhere.

Het bedrag dat je kwijt bent aan maandelijkse huur is sterk afhankelijk van de stad waarin je wil gaan studeren/verblijven.

Bovendien heb je verschillende opties bij het 'op kamers gaan'. Zo kun je helemaal alleen gaan wonen, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om op kamers te gaan met één of meerdere andere personen. Veel studenten kiezen ervoor om een kamer te huren en die te delen met andere personen. Dit heeft een paar voordelen. Denk aan de huur die over het algemeen lager is doordat je deze verdeelt over het aantal personen. Daarnaast is het makkelijker om in contact te komen met andere studenten. Je leeft dan immers met hen samen. Natuurlijk kan het ook nadelen met zich meebrengen, zoals het gebrek aan privacy en rust.

Waar moet je op letten wanneer je op kamers in het buitenland gaat?

Zorg dat je vroegtijdig je verblijf regelt, want de beste studentenkamers zullen snel bezet zijn. Mocht je niet op tijd je kamer hebben kunnen regelen, dan kun je tijdelijk in een hostel of een AirBnB gaan zitten, maar dat is op lange termijn vrij prijzig.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je verzekeringen op orde zijn. Je zal in veel gevallen namelijk extra verzekeringen moeten afsluiten als je het huis uitgaat en vooral als je tijdelijk in het buitenland wil gaan wonen. Veel verhuurders eisen ook bepaalde aanvullende verzekeringen, dus informeer hier van tevoren goed naar bij de verhuurder.

Ook is het belangrijk dat je jezelf uitschrijft bij de Nederlandse gemeente waarin je woont als je een volledige studie in het buitenland gaat volgen. Als je namelijk langer dan 8 maanden naar het buitenland gaat, moet je je officieel uitschrijven. Je kunt dit vanaf 5 dagen voor vertrek regelen bij je eigen gemeente.

Let er ten slotte op dat je de verhuurder van jouw kamer goed checkt voordat je een contract afsluit. Een goede tip hierbij is om je kamer via Uniplaces te regelen. Je kunt dan zien of de verhuurder betrouwbaar en gecontroleerd is. Het is namelijk bijna onmogelijk om het appartement of de kamer van zo’n grote afstand zelf te controleren.

Hoe meld ik me aan voor een opleiding in het buitenland?

Hoe meld ik me aan voor een opleiding in het buitenland?

Het aanmelden gaat via de onderwijsinstelling zelf. Zorg hierbij vooral dat je dit doet voor de deadline die voor jouw opleiding geldt. Deze deadline is vaak een stuk eerder dan in Nederland. De eisen en aanmeldprocedures verschillen immers per land.

Daarnaast werken veel onderwijsinstellingen in het buitenland met een zorgvuldig selectieproces. Houd er dus rekening mee dat er gevraagd kan worden naar de volgende zaken:

 • Curriculum Vitae (CV)
 • Motivatiebrief
 • Pasfoto(s) voor identificatie (paspoort, ID)
 • Certificaat van je vooropleiding
 • Bewijs van Engelstalige vaardigheid (TOEFL / IELTS-certificaat of andere taaltesten)
 • Aanbevelingsbrieven (van docenten, professoren)
 • Toelatingstestresultaten (bijvoorbeeld: GMAT / GRE-resultaten voor graduate programma’s)

Kan ik werken naast mijn studie in het buitenland?

kan ik werken naast mijn studie in het buitenland?

Wanneer je studeert binnen de Europese Unie, kan je zonder problemen een bijbaantje naast je studie hebben. Let wel op dat het land dus echt onder de EU of EER (Europese Economische Ruimte) valt. 

Als je studeert in een land dat buiten de bovengenoemde categorieën valt, verschilt het vaak of je mag werken naast je studie of niet. In landen waar het is toegestaan, zal je een visum of een werkvergunning moeten aanvragen, voordat je aan de slag gaat. Je kan dit regelen bij de overheid van het betreffende land. Vergeet verder niet dat het vaak nodig is om een aparte verzekering af te sluiten wanneer je gaat werken in het buitenland. Bovendien ben je in een EU-land na 6 maanden belastingplichtig. Waak er dus voor dat je niet in twee landen belasting gaat betalen over je inkomen. Bespreek dit vantevoren goed met de Nederlandse belastingdienst.

Wat zijn de populairste landen om te studeren volgens Nederlandse studenten?

De populairste landen om te studeren

Doordat er zoveel landen zijn waar je zou kunnen gaan studeren, snappen wij dat het best moeilijk is om een keuze te maken. Het kan daarom handig zijn om te kijken waar andere medestudenten uit Nederland jou voorgingen. Om je een beter beeld te geven hebben we een top 3 qua populariteit voor je samengesteld.

België

België als land om in te studeren 1

Je zou het misschien niet zo snel denken, maar volgens Nuffic is België het land waar over het algemeen de meeste Nederlandse studenten naartoe gaan om te studeren. Er zijn daar natuurlijk aardig wat leuke studentensteden zoals Gent, Antwerpen en Brussel. Daarnaast betaal je hier minder collegegeld dan in Nederland en je bent relatief dicht bij huis. Het enige nadeel wat België met zich meebrengt is dat het best lastig is om een goed onderkomen te vinden. Een tip van ons: neem een kijkje op deze pagina

Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk als land om in te studeren

Het tweede land dat erg populair is onder Nederlandse studenten is het Verenigd Koninkrijk. Je hebt hier natuurlijk een aantal toonaangevende universiteiten zoals Oxford en Cambridge. Hier kom je helaas echter niet zomaar binnen. Gelukkig zijn er zat andere goed aangeschreven scholen en universiteiten te vinden. Een zeer geliefde studentenstad binnen het Verenigd Koninkrijk is uiteraard Londen.

Het enige nadeel dat kleeft aan studeren in het Verenigd Koninkrijk is dat het, op de VS na, het duurste land is om te studeren. Ook de dagelijkse kosten in het ‘normale’ leven liggen hier helaas een stukje hoger dan in Nederland. Ten slotte maakt de BREXIT het op dit gebied niet makkelijker. Je moet nu namelijk behoorlijk wat extra zaken regelen, zoals “Student Visa”.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten als land om in te studeren

Het laatste land uit de top drie zijn de VS. Dit ligt een stuk verder weg dan België en het Verenigd Koninkrijk, maar dan heb je wel de grootste skylines ter wereld! Uiteraar zijn in de VS een aantal zeer toonaangevende universiteiten gevestigd, zoals Harvard, Stanford en Yale. Als je altijd al een keer het ‘college gevoel’ hebt willen ervaren zoals dat in veel series en films naar voren komt, is dit dé perfecte plek voor jou. Helaas is de VS wel het duurste land om te studeren. Uiteraard verschilt het wel sterk per regio, maar houd dit zeker in gedachten als je voor de keuze staat.

Wat zijn de beste studentensteden ter wereld?

De beste steden om in te studeren

Je kan natuurlijk je Nederlandse medestudenten volgen en gaan studeren in België, het Verenigd Koninkrijk of in de VS, maar je kan ook kijken naar wat studenten in de rest van de wereld de leukste en beste steden vinden. Na een onderzoek van onderzoeksbureau QS kwam daar de volgende top 10 uit:

1. Londen (Verenigd Koninkrijk)

Londen is de bekendste stad uit het Verenigd Koninkrijk. Het is helaas meteen ook de duurste stad uit het VK en qua studeren misschien wel de duurste in heel Europa. Daar tegenover staat dan weer wel dat de scholen in het VK prestigieuze niveaus hebben. Je hebt dan dus wel iets om op je CV te zetten!

2. Tokyo (Japan)

Studeren in de mooie, multiculturele eilandstaat Japan wordt steeds populairder bij internationale studenten! In piekjaren komen er soms wel 130.000 internationale studenten naar Japan en voornamelijk naar Tokyo toe. Japanners staan erom bekend erg vriendelijk en gastvrij te zijn, dus je zal met open armen worden ontvangen! Hoe leuk is dat?!

3. Melbourne (Australië)

Melbourne staat bekend om de hoge kwaliteit van het leven en natuurlijk het aangename klimaat. Er is in Melbourne veel groen te vinden, zeker aan de rivier. Ook hangt er een fijne, rustige sfeer in de stad. Daarnaast zijn er meerdere scholen en universiteiten aanwezig van een behoorlijk niveau. Kortom, alles wat je nodig hebt binnen handbereik!

4. München (Duitsland)

De stad München staat erom bekend één van de sterkst economische regio’s van Duitsland te zijn. Veel studenten kiezen dan ook voor München, omdat ze snel en gemakkelijk aan een bijbaan kunnen komen. Daarnaast is het eten en drinken natuurlijk erg aantrekkelijk! Het enige nadeel is dat de stad vrij duur is en het erg lastig kan zijn om woonruimte te vinden.

5. Berlijn (Duitsland)

Net als München is Berlijn een zeer belangrijke financiële stad in Duitsland. Ook hier kun je dus vrij eenvoudig aan een bijbaan komen. Bijkomend voordeel is dat je geen collegegeld betaalt, maar alleen een bedrag per semester. Verder staat de stad bekend om haar historie en zijn er nog veel plekken waar je dit kunt beleven. Berlijn heeft over het algemeen een erg goed aanbod van Hogescholen (HBO). Let wel op dat het ook hier relatief lastig is om woonruimte te vinden.

6. Montreal (Canada)

Studeren in Canada wordt steeds populairder. De natuur is schitterend en de ‘cultuurshock’ voor ons, Nederlanders, is niet extreem groot. Canadezen staan erom bekend erg vriendelijk te zijn en ze willen je maar al te graag helpen. Montreal is de op één na grootste stad van Canada en de grootste stad van de provincie Quebec.

7. Parijs (Frankrijk)

Het opleidingsaanbod in Parijs en Frankrijk is erg gevarieerd. Je kan dus bijna altijd wel een gepaste studie vinden! De kosten voor de studie liggen over het algemeen ietsje hoger dan in Nederland. Verder is het aanbod van musea heel ruim en kunnen studenten tot 26 jaar hier gratis naar binnen!

8. Zürich (Zwitserland)

Zürich is de grootste stad en hoofdstad van Zwitserland. De stad is het financiële hart van Zwitserland en bijna alle belangrijke banken hebben hier een kantoor staan. Veel mensen zijn van mening dat de ETH (universiteit) één van de beste van Europa is. Let op: in Zwitserland wordt niet met Euro’s betaald.

9. Sydney (Australië)

Als je van het strand houdt, ben je in Sydney op de juiste plek! De stad heeft meer dan 100 stranden die je kan bezoeken. Verder zijn er veel studenten te vinden, dus aan feestjes zal het je niet ontbreken. Daarnaast is het klimaat er heerlijk, dus je zal niet snel een dikke jas aan hoeven te trekken.

10. Seoul (Zuid-Korea)

De laatste stad van het lijstje is misschien een stad waar je niet zo snel aan zou denken. Toch wordt het steeds populairder om in Seoul te studeren. Je hoeft niet per se Zuid-Koreaans te spreken, en kom je al een heel eind met Engels. Binnen Seoul is een aantal van de meest prestigieuze universiteiten van heel Azië te vinden! De studenten in Seoul staan erom bekend erg van gezelligheid te houden en ook vaak in de karaokebar te staan.

Deze lijst is gebaseerd op wat studenten over de hele wereld classificeren als leukste en beste steden voor studenten. Ook is er gekeken naar het aantal kwalitatief goede hogescholen en universiteiten die aanwezig zijn in de steden.