Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
Digitaal te lezen in de app
40.000+ leerlingen gingen je voor

Alles over de herexamens

Op maandag 17 mei 2021 is het zover: het eindexamen begint! De examens ga jij natuurlijk supergoed maken en dan ben je er van af! Maar wacht, na de centraal examens zijn er ook nog de herexamens. De herkansingen van de centraal examens vinden in het tweede tijdvak plaats. Het tweede tijdvak start op maandag 21 juni en eindigt op donderdag 24 juni 2021. Volgens de officiële regels van het CvTE mag iedere eindexamenleerling één vak herkansen van het centraal examen. In dit artikel lees je alles over de herexamens en waarom je kan overwegen om ook een examen in het tweede tijdvak te maken.

Alles over de herexamens

Keuzevrijheid

Keuzevrijheid

Het maken van een herexamen is niet iets wat voor je wordt opgelegd door je school of leraar. Je bepaalt zelf of je een vak wilt herkansen en welk vak je vervolgens gaat herkansen. Dit betekent dus dat je niet verplicht bent om het moeilijkste vak te herkansen of dat je alleen het vak kan herkansen wat je het slechtst hebt gemaakt. Het is dus mogelijk dat je een 5 voor Wiskunde hebt gehaald en een 8 voor Frans, en dat je ervoor kiest om het cijfer van Frans naar een 9 te krijgen. Je mag dit zelf bepalen. Een reden hiervoor kan bijvoorbeeld zijn dat je hebt gekozen om de lerarenopleiding Frans als vervolgstudie te doen en het voor jou belangrijker is dat je laat zien dat je goed bent in Frans en niet zozeer in Wiskunde. Het zou ook mogelijk kunnen zijn dat je door de resultaten in het eerste tijdvak net niet cum laude bent geslaagd, omdat je één vak minder goed hebt gemaakt dan verwacht. Met de herexamens heb je de mogelijkheid om toch cum laude te slagen. Door deze keuzevrijheid kan je zelf bepalen welke strategie je kiest voor de herkansingen.

Hoogste cijfer telt

Hoogste cijfer telt

Als je besluit om een centraal examen te herkansen, dan maakt het niet uit welk cijfer je voor dat vak hebt gehaald in het eerste tijdvak. Je hebt niets te verliezen bij een herkansing, want alleen het hoogste cijfer telt. Dit betekent dat als je een lager cijfer haalt voor de herkansing dan voor het eerste examen, het cijfer van het eerste examen blijft staan. Om deze reden raden we aan om altijd gebruik te maken van de herexamens, want hierdoor heb je een nieuwe kans om een hoger cijfer te halen voor een vak. Dus zelfs als je allemaal voldoendes hebt gehaald, zou je het cijfer van één vak kunnen verbeteren met een herexamen.Redenen om een herexamen te maken

Waarom herkansen?

Er zijn verschillende redens om een herexamen te maken:

  • In de herkansing heb je de mogelijkheid om een onvoldoende weg te werken om zo alsnog te slagen en je diploma te halen.
  • Je hebt de kans om een hoger cijfer te halen. Een hoger cijfer voor een bepaald vak kan helpen je kansen te vergroten om toegelaten te worden tot een bepaalde vervolgstudie.
  • Wanneer je door ziekte verhinderd bent geweest in het eerste tijdvak om het examen te maken, mag je de eindexamens alsnog afleggen tijdens de herexamens. In het tweede tijdvak, zou je maximaal twee examens per dag alsnog mogen afleggen.

Eisen

Eisen

Voor de herexamens gelden dezelfde regels en eisen als voor de examens in het eerste tijdvak. De schriftelijke examens worden op dezelfde manier gegegeven en afgelegd. Dit betekent dat de herkansingen gewoon op je eigen school plaatsvinden. Voor sommige vakken zijn echter soms weinig kandidaten. Deze herexamens vinden ergens anders plaats, op een centrale locatie. Wanneer je een vak wilt herkansen dat op een andere locatie zal worden afgenomen, dan zal jouw school jou hierover informeren.

Wanneer is de uitslag van de herexamens bekend?

De uitslag van de herexamens wordt bekendgemaakt op vrijdag 2 juli 2021 om 08.00 uur. Dan weet je of je bent geslaagd.

Voorbereiden op de herexamens

Voorbereiden op de herexamens

Je kunt je extra goed voorbereiden op de herexamens door gebruik te maken van onze samenvattingen en oefenboeken. De samenvattingen leggen je alle examenstof kort en bondig uit, en onze oefenboeken laten je vervolgens met de stof oefenen, zodat je deze volledig beheerst. Hiermee vergroot je de kans op succes tijdens het herexamen.