Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
Digitaal te lezen in de app
60.000+ leerlingen gingen je voor

Alles over de herexamens

Op donderdag 12 mei 2022 is het zover: het eindexamen begint! De examens ga jij natuurlijk supergoed maken en dan ben je er van af! Maar wacht, na de centraal examens zijn er ook nog de herexamens. Door corona is er in 2022 een extra tijdvak, waardoor de herkansingen van de centraal examens plaatsvinden in zowel tijdvak 2 als tijdvak 3. Normaal gesproken mag iedere eindexamenleerling één vak herkansen van het centraal examen, maar door corona mag iedereen in 2022 twee vakken herkansen. In dit artikel lees je alles over de herexamens en waarom je kan overwegen om ook een examen in het tweede tijdvak te maken.

Alles over de herexamens

 

Wijzigingen 2022 (corona update)

Corona update herkansingen 2022

Door corona zijn de eindexamens van 2022 net even anders dan normaal. Er is namelijk een lijst met aanpassingen aan de eindexamens van 2022 aangekondigd door de minister. Deze hebben ook betrekking op de herexamens. In 2022 hebben alle eindexamenkandidaten namelijk recht op niet 1, maar op 2 herkansingen. Aangezien er een extra tijdvak is gekomen in 2022, mogen deze 2 herkansingen plaatsvinden in tijdvak 2 en/of tijdvak 3.

Het tweede tijdvak start op maandag 13 juni en eindigt op vrijdag 24 juni 2021.

Het derde tijdvak start op dinsdag 5 juli en eindigt op vrijdag 8 juli.

Keuzevrijheid

Keuzevrijheid

Het maken van een herexamen is niet iets wat voor je wordt opgelegd door je school of leraar. Je bepaalt zelf of je een vak wilt herkansen en welk vak je vervolgens gaat herkansen. Dit betekent dus dat je niet verplicht bent om het moeilijkste vak te herkansen of dat je alleen het vak kan herkansen wat je het slechtst hebt gemaakt. Het is dus mogelijk dat je een 5 voor Wiskunde hebt gehaald en een 8 voor Frans, en dat je ervoor kiest om het cijfer van Frans naar een 9 te krijgen. Je mag dit zelf bepalen. Een reden hiervoor kan bijvoorbeeld zijn dat je hebt gekozen om de lerarenopleiding Frans als vervolgstudie te doen en het voor jou belangrijker is dat je laat zien dat je goed bent in Frans en niet zozeer in Wiskunde. Het zou ook mogelijk kunnen zijn dat je door de resultaten in het eerste tijdvak net niet cum laude bent geslaagd, omdat je één vak minder goed hebt gemaakt dan verwacht. Met de herexamens heb je de mogelijkheid om toch cum laude te slagen. Door deze keuzevrijheid kan je zelf bepalen welke strategie je kiest voor de herkansingen.

Hoogste cijfer telt

Hoogste cijfer telt

Als je besluit om een centraal examen te herkansen, dan maakt het niet uit welk cijfer je voor dat vak hebt gehaald in het eerste tijdvak. Je hebt niets te verliezen bij een herkansing, want alleen het hoogste cijfer telt. Dit betekent dat als je een lager cijfer haalt voor de herkansing dan voor het eerste examen, het cijfer van het eerste examen blijft staan. Om deze reden raden we aan om altijd gebruik te maken van de herexamens, want hierdoor heb je een nieuwe kans om een hoger cijfer te halen voor een vak. Dus zelfs als je allemaal voldoendes hebt gehaald, zou je het cijfer van één vak kunnen verbeteren met een herexamen.Redenen om een herexamen te maken

Waarom herkansen?

Er zijn verschillende redens om een herexamen te maken:

  • In de herkansing heb je de mogelijkheid om een onvoldoende weg te werken om zo alsnog te slagen en je diploma te halen.
  • Je hebt de kans om een hoger cijfer te halen. Een hoger cijfer voor een bepaald vak kan helpen je kansen te vergroten om toegelaten te worden tot een bepaalde vervolgstudie.
  • Wanneer je door ziekte verhinderd bent geweest in het eerste tijdvak om het examen te maken, mag je de eindexamens alsnog afleggen tijdens de herexamens. In het tweede tijdvak, zou je maximaal twee examens per dag alsnog mogen afleggen.

Eisen

Eisen

Voor de herexamens gelden dezelfde regels en eisen als voor de examens in het eerste tijdvak. De schriftelijke examens worden op dezelfde manier gegegeven en afgelegd. Dit betekent dat de herkansingen gewoon op je eigen school plaatsvinden. Voor sommige vakken zijn echter soms weinig kandidaten. Deze herexamens vinden ergens anders plaats, op een centrale locatie. Wanneer je een vak wilt herkansen dat op een andere locatie zal worden afgenomen, dan zal jouw school jou hierover informeren.

Wanneer is de uitslag van de herexamens bekend?

De uitslag van de herexamens van tijdvak 2 wordt bekendgemaakt op vrijdag 1 juli 2022 om 08.00 uur. De uitslag van tijdvak 3 wordt bekendgemaakt op donderdag 14 juli om 8.00 uur. Dan weet je of je bent geslaagd.

Voorbereiden op de herexamens

Voorbereiden op de herexamens

Je kunt je extra goed voorbereiden op de herexamens door gebruik te maken van onze samenvattingen en oefenboeken. De samenvattingen leggen je alle examenstof kort en bondig uit, en onze oefenboeken laten je vervolgens met de stof oefenen, zodat je deze volledig beheerst. Hiermee vergroot je de kans op succes tijdens het herexamen.

Ontvang exclusieve tips in het examenjaar

Graag helpen we jou in het examenjaar richting je diploma!
Zit jij in je examenjaar en wil jij slagen? Schrijf je dan in voor:

Exclusieve tips
De geheimen van het eindexamen
Een template voor jouw leerplanning
Dat extra zetje in de rug

Ik ben