Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Alles over de herexamens

Na de centraal examens denk je misschien: yes, zomervakantie! Maar wacht, er zijn ook nog herexamens. Mocht jouw examen toch niet zo goed zijn gegaan, dan is dit je kans om dat diploma alsnog binnen te halen. De herexamens vinden in het tweede tijdvak plaats en bij uitzondering kan een herexamen ook in het derde tijdvak afgenomen worden. In dit artikel lees je alles over de herexamens en waarom je kan overwegen om voor een herkansing te kiezen.

Alles over de herexamens

 

Wanneer vinden de herexamens plaats?

Wanneer vinden de herexamens plaats?

De herexamens vinden plaats in het tweede tijdvak. Dat wil zeggen dat je tussen maandag 17 juni en donderdag 20 juni 2024 één examen mag herkansen. 

Het kan voorkomen dat je verhinderd bent tijdens het tweede tijdvak en dus geen herexamen kunt afleggen. Denk hierbij aan ziekte of een andere geldige reden. Wanneer dit het geval is, kun je in overleg met de directeur van jouw school afspreken om het herexamen in het derde tijdvak af te leggen. Het derde tijdvak vindt in augustus 2024 plaats.

Keuzevrijheid

Keuzevrijheid

Het maken van een herexamen is niet iets dat voor je wordt opgelegd door je school of leraar. Je bepaalt zelf of je een vak wilt herkansen en welk vak je vervolgens gaat herkansen. Dit betekent dus dat je niet verplicht bent om het moeilijkste vak te herkansen of dat je alleen het vak kan herkansen dat je het slechtst hebt gemaakt. Het is dus mogelijk dat je een 5 voor wiskunde hebt gehaald en een 8 voor Frans, en dat je ervoor kiest om het cijfer van Frans naar een 9 te krijgen. Je mag dit zelf bepalen. Een reden hiervoor kan bijvoorbeeld zijn dat je hebt gekozen om de lerarenopleiding Frans als vervolgstudie te doen en het voor jou belangrijker is dat je laat zien dat je goed bent in Frans en niet zozeer in wiskunde. Het zou ook mogelijk kunnen zijn dat je door de resultaten in het eerste tijdvak net niet cum laude bent geslaagd, omdat je één vak minder goed hebt gemaakt dan verwacht. Met de herexamens heb je de mogelijkheid om toch cum laude te slagen. Door deze keuzevrijheid kan je zelf bepalen welke strategie je kiest voor de herkansingen.

Hoogste cijfer telt

Hoogste cijfer telt

Als je besluit om een centraal examen te herkansen, dan maakt het niet uit welk cijfer je voor dat vak hebt gehaald in het eerste tijdvak. Je hebt niets te verliezen bij een herkansing, want alleen het hoogste cijfer telt. Dit betekent dat het cijfer van het eerste examen blijft staan, als je een lager cijfer haalt voor de herkansing dan voor het eerste examen. Om deze reden raden we aan om altijd gebruik te maken van de herexamens, want hierdoor heb je een nieuwe kans om een hoger cijfer te halen voor een vak. Dus zelfs als je allemaal voldoendes hebt gehaald, zou je het cijfer van één vak kunnen verbeteren met een herexamen.Redenen om een herexamen te maken

Waarom herkansen?

Er zijn verschillende redenen om een herexamen te maken:

  • In de herkansing heb je de mogelijkheid om een onvoldoende weg te werken om zo alsnog te slagen en je diploma te halen.
  • Je hebt de kans om een hoger cijfer te halen. Een hoger cijfer voor een bepaald vak kan helpen je kansen te vergroten om toegelaten te worden tot een bepaalde vervolgstudie.
  • Wanneer je door ziekte verhinderd bent geweest in het eerste tijdvak om het examen te maken, mag je de eindexamens alsnog afleggen tijdens de herexamens. In het tweede tijdvak zou je maximaal twee examens per dag alsnog mogen afleggen.

Eisen

Eisen

Voor de herexamens gelden dezelfde regels en eisen als voor de examens in het eerste tijdvak. De schriftelijke examens worden op dezelfde manier gegegeven en afgelegd. Dit betekent dat de herkansingen gewoon op je eigen school plaatsvinden. Voor sommige vakken zijn echter soms weinig kandidaten. Deze herexamens vinden ergens anders plaats, op een centrale locatie. Wanneer je een vak wilt herkansen dat op een andere locatie zal worden afgenomen, dan zal jouw school jou hierover informeren.

Wanneer is de uitslag van de herexamens bekend?

De uitslag van de herexamens van tijdvak 2 wordt bekendgemaakt op vrijdag 28 juni 2024 om 08.00 uur. De uitslag van tijdvak 3 wordt bekendgemaakt in augustus 2024.

Voorbereiden op de herexamens

Voorbereiden op de herexamens

Je kunt je extra goed voorbereiden op de herexamens door gebruik te maken van onze online examentrainingen (ExamenChallenges), samenvattingen en oefenboeken. De ExamenChallenges laten jou bijna eindeloos oefenen met de examenstof, waarna jij precies te zien krijgt wat jouw verbeterpunten zijn. Daarnaast leggen de samenvattingen je alle examenstof kort en bondig uit, en staan de oefenboek vol met honderden oefenvragen. Hiermee vergroot je de kans op succes tijdens het herexamen.

Ontvang exclusieve tips in het examenjaar

Graag helpen we jou in het examenjaar richting je diploma!
Zit jij in je examenjaar en wil jij slagen? Schrijf je dan in voor:

Exclusieve tips
De geheimen van het eindexamen
Een template voor jouw leerplanning
Dat extra zetje in de rug

Ik ben
© 2024 ExamenOverzicht.nl