Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
Digitaal te lezen in de app
60.000+ leerlingen gingen je voor

Scheikunde

Het vak scheikunde

Scheikunde

Een rolletje Mentos leeggieten in een fles cola, erlenmeyers die spontaan uitbarsten alsof het vulkanen zijn en de miljoenen dollars die Walter White verdient in Breaking Bad met het produceren van crystal meth hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn gebaseerd op scheikunde. Al deze zaken gebruiken de structuur van bepaalde stoffen om de gewenste resultaten te behalen. We raden je, om niet nader te benoemen redenen, af om de crystal meth industrie te betreden, maar dat Mentos & cola experiment kun je zeker eens voorstellen aan je docent!

Zoals gezegd gaat scheikunde over de samenstelling van stoffen en hoe deze stoffen op elkaar reageren. De basis van scheikunde is daarom een atoom, waardoor je de termen atoomkern, protonen, neutronen en elektronen waarschijnlijk al kunt dromen. Verder is een groot deel van het vak gebaseerd op het periodiek systeem. Dit is het bekendste systeem van alles wat met scheikunde te maken heeft. En het leuke aan dit periodiek systeem is dat het zich goed leent voor woordgrapjes. Dus hierbij een top notch scheikunde woordgrapje:

Twee mannen lopen een Londense kroeg in. De eerste man zegt “I will have H2o”, waarop de tweede man zegt “I will have H2o too”. De tweede man overlijdt.

Ba Dum Tss…

Begrippen

Begrippen scheikunde

Verder is scheikunde een vak waarbij veel begrippen en onderwerpen komen kijken. Hieronder vind je uitleg over enkele belangrijke begrippen die je tegen kunt komen in de scheikunde.

Examenvoorbereiding

Examenvoorbereiding

Ben je op zoek naar iets extra’s? Check dan vooral even onze samenvattingen en oefenboeken. Hiermee bereid je je goed voor op de eindexamens en kan je alvast wennen aan het niveau dat van je wordt verwacht tijdens het examen. Ook kan je er natuurlijk, met onze examentraining, voor kiezen om enkele dagen veel persoonlijke begeleiding te krijgen van mensen die veel ervaring hebben met de examenstof scheikunde.