Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Open dagen: hoe haal je er het maximale uit?

Je hebt vast wel eens van open dagen gehoord. Dat is logisch, want zeg nou zelf: zo’n examenjaar is allemaal leuk en aardig, maar wat komt er daarna eigenlijk? Juist, voor veel mensen staat er na de middelbare school een opleiding op het programma. En niet zomaar een opleiding, want deze opleiding gaat namelijk voor een groot deel bepalen welke baan je gaat krijgen, hoe jij je geld gaat verdienen en hoe jij alles in jouw leven gaat bekostigen. Het is de basis voor je latere dagelijks leven, dus het is belangrijk om te kiezen voor een studie die goed bij jou past, zowel qua je interesses als qua je kwaliteiten. Hulpmiddelen die jouw keuze hierin makkelijker kunnen maken zijn je docenten, ouders, internet, maar uiteraard ook open dagen! In dit artikel kun je lezen hoe je het maximale uit open dagen kunt halen.

Open dagen

Wat zijn open dagen?

Wat zijn open dagen?

Een open dag is een dag bij een school waar je gratis kunt rondkijken en vragen kunt stellen. Veel scholieren in de bovenbouw van de middelbare school, in het bijzonder eindexamenleerlingen, bezoeken open dagen van mbo’s, hbo’s en universiteiten. Een open dag wordt gezien als hulpmiddel in de verdiepingsfase in het proces van je studiekeuze. Middelbare scholen raden een open dag meestal aan of stellen soms verplicht om er naartoe te gaan. Vaak zijn er op een open dag informatiemarkten, docenten, studenten en soms zelfs een gratis lunch te vinden.

Waarom een open dag bezoeken?

Waarom een open dag bezoeken?

Veel scholieren hebben een verkeerde verwachting van een open dag. Een open dag is namelijk niet bedoeld om achteraf direct te bepalen wat je gaat studeren, maar om scholieren een goed beeld te geven van wat bepaalde studies inhouden. Je krijgt op een open dag niet alleen meer informatie over opleidingen waarin je geïnteresseerd bent, maar het is natuurlijk ook een mooie mogelijkheid om de sfeer eens te proeven.

Voorbereiden op een open dag

Voorbereiden op een open dag

Om ervoor te zorgen dat jouw open dag bezoek een succes wordt, moet je je goed voorbereiden. Hoe pak je dat aan? Waar begin je? Geen zorgen, met onderstaande stappen helpen we je verder.

Een open dag is een onderdeel van de zoektocht naar jouw ideale studie. En misschien weet je het al, maar er bestaan honderden verschillende studies. Om te voorkomen dat je een studie die goed bij jou past meteen al over het hoofd ziet, is het verstandig om eerst alle studies snel te scannen. Voor scholieren die op zoek zijn naar een hbo- of wo-opleiding raden wij aan om de database van opleidingen van Studiekeuze123 eens door te nemen. Scholieren die graag een mbo-opleiding willen doen, kunnen het best de database van Kiesmbo scannen. Handig hierbij is om door de database heen te scrollen en iedere opleiding op te schrijven die jou eventueel interessant lijkt. Al deze opleidingen klik je vervolgens aan, zodat je er iets meer over te weten komt. Nadat je dat gedaan hebt, kun je weer een aantal opleidingen wegstrepen.

Als het goed is, heb je nu een selectie van een aantal opleidingen over. Schrijf die op. Vervolgens doe je een studiekeuzetest om erachter te komen wat voor soort studies er bij jou passen volgens deskundigen. Ook dit kun je voor mbo-studies en hbo- en wo-studies doen. De uitslag van zo een test is natuurlijk niet definitief je studiekeuze, maar het geeft vaak wel een goed beeld van wat er bij jou past. Kijk nu of er studies uit de test komen die je ook al had opgeschreven na je eigen onderzoek. Mochten er studies uit de test komen die je niet had opgeschreven of studies zijn die je had opgeschreven maar niet uit de test komen, kun je voor jezelf bepalen of je deze nog steeds de moeite waard vindt. Zorg dat je na deze stap 5 tot 10 opleidingen overhoudt die je interessant vindt.

Nu is het tijd om te bepalen bij welke school of universiteit je deze opleidingen zou willen volgen. Bezoek tijdens deze stap daarom de websites van alle onderwijsinstellingen die de opleidingen aanbieden die jij interessant vindt. Het is handig om de scholen daarna ook te googelen, zodat je meer komt te weten over hoe goed de scholen staan aangeschreven. Ook kan het voorkomen dat een school een bepaalde bedrijfskundige studie met bijvoorbeeld een agrarisch randje aanbiedt, terwijl jij een studie wil die zich op bedrijfskunde in het algemeen focust. Verder kan het belangrijk voor je zijn om op de locatie van de school te letten. Als je thuis in Maastricht wil blijven wonen tijdens je studie en je bijvoorbeeld in Groningen een opleiding op het oog hebt die je interessant of leuk denkt te vinden, is dat wellicht geen goed idee. Daarnaast is het een goed idee om op je telefoon eens te checken hoe ver je moet reizen met het ov om bij de school te komen. Overweeg dus op basis van wat je over de school en de locatie kunt vinden of je daar wil studeren. Onthoud hierbij goed: op de school kan in het echt een hele andere sfeer heersen dan de sfeer van hun website. Aan het eind van deze stap heb je misschien een aantal scholen kunnen wegstrepen. Wat je nu overhoudt zijn 2 tot 4 scholen of universiteiten die studies aanbieden waarin jij geïnteresseerd bent.

Jouw taak om de juiste open dagen uit te zoeken is aangebroken! Je weet nu naar welke opleidingen en op welke scholen je wil gaan kijken. Voor zowel mbo-studies als hbo- en wo-studies zijn websites beschikbaar waarin je een groot overzicht kunt vinden van de open dagen die door heel Nederland plaatsvinden. Met andere woorden: pak je agenda erbij en prik een paar datums waarop je welke open dagen gaat bezoeken! Vergeet niet om je ook in te schrijven. Bij veel open dagen is dat namelijk verplicht.

Je bent al ver gekomen: je hebt concreet actie ondernomen en daadwerkelijk open dagen in je agenda staan. Het is nu tijd om te bedenken wat jij wil bereiken met de open dagen. Wil je weten of de school bij jou past? Of de opleiding bij je past? Of wil je weten wat je precies leert tijdens een bepaalde opleiding zodat je beter kunt bepalen of het interessant voor je is? Verwacht niet dat je na de open dag 100% zeker bent over je studiekeuze, maar verwacht je te verdiepen in een bepaalde school of opleiding. Het is aan jou om te bepalen wat precies je doel van die dag wordt.

In deze stap ga je vragen bedenken die jou zullen helpen bij het bereiken van het doel dat je in stap 4 voor jezelf hebt gesteld. Deze vragen kun je indelen in verschillende categorieën: toelating, lessen, de opleiding in zijn algemeen, begeleiding, studiekeuze, carrière en het studentenleven. Kies over welk van deze categorieën je graag meer wil weten. Je zult merken dat het tijdens een open dag best wel hectisch kan zijn, waardoor je niet de tijd hebt om 50 vragen te stellen. Zorg dat je daarom tussen de 5 en 10 vragen hebt waar je écht antwoord op wil hebben. Hieronder hebben we alvast wat voorbeelden van goede vragen voor je op een rijtje gezet:

  • Welke toelatingseisen zijn er voor deze studie?
  • In hoeverre spelen projecten (alleen of in groepjes) een rol tijdens de studie?
  • Hoeveel lesuren heeft een gemiddelde week?
  • In hoeverre heb je contact met docenten?
  • Komen studenten snel aan een stage? Waarom wel/waarom niet?
  • Wat voor soort stages kan je verwachten?
  • Hoe hoog is de baankans en bij wat voor banen kun je met deze opleiding terecht?
  • Kun je tijdens de studie op uitwisseling of stage in het buitenland?
  • Hoe ziet het eerste jaar er qua vakken uit?
  • Is er sprake van een bindend studieadvies na het eerste jaar?
  • Hoeveel procent stopt na één jaar met de studie? Waar ligt dat aan?
  • In welk opzicht is de opleiding op deze school anders dan op andere scholen?

Ook kun je nog een informeel gesprekje met een student aanknopen. Handige dingen om dan te vragen zijn:

  • Wat vinden studenten over het algemeen van de opleiding?
  • Had je achteraf ook deze opleiding gekozen of toch een andere? Waarom?
  • Welke vakken vinden studenten het meest interessant?
  • Welke vakken worden door studenten als struikelvakken gezien?
  • Is <stad> een leuke studentenstad?
  • Hoe moeilijk is het om een kamer in deze stad te vinden?

Bonus tip: door sommige vragen aan zowel docenten als studenten te stellen, krijg je vaak meer te weten. Docenten weten misschien meer, maar bedenk wel dat docenten vaak geneigd zijn om een rooskleurig praatje over de school en de opleiding te vertellen, omdat het hun werk is. Studenten zijn vaak wat kritischer. Zorg er ook voor dat je in de meeste gevallen niet naar iemands mening, maar naar een feit vraagt.

Uiteindelijk heb je dus een concreet lijstje aan vragen voor elke opleiding waarbij je graag wil kijken. Het is nu zaak om deze open dagen te bezoeken en al jouw vragen te stellen. Ga gerust in gesprek met mensen die je tijdens de open dag tegenkomt. Deze mensen zijn daar juist om jou te helpen! Twijfel ook niet om pen en papier mee te nemen. Je hoeft niet alles op te schrijven, maar af en toe een aantekening maken kan je helpen om later alles nog eens rustig door te nemen. En vergeet tussendoor natuurlijk ook niet om een beetje de sfeer te proeven; ga bijvoorbeeld lekker op de campus wat eten en drinken.

Tips voor het bezoeken van een open dag

Tips voor het bezoeken van een open dag

Het gezegde 'een goede voorbereiding is slechts het halve werk' komt je waarschijnlijk bekend voor. Dat gezegde gaat ook in deze situatie op! Je hebt je goed voorbereid, maar nu is het aan jou om die tweede helft binnen te koppen. Wat tips kunnen daarbij geen kwaad. Check onderstaande tips voor het bezoeken van een open dag.

Open dag tip #1: neem een bekende mee

Door iemand naar de open dag mee te nemen die je goed kent, kun je meer te weten komen. Bovendien krijgt de persoon die je meeneemt misschien wel een heel ander idee bij de opleiding dan dat jij hebt. Door over de open dag te praten met diegene, kun je weer nieuwe inzichten krijgen. Je kunt het dan bijvoorbeeld hebben over de indruk die jullie kregen van de opleiding, de sfeer op de school, of over de vraag of je jezelf er ziet rondlopen. Dit zal je helpen om erachter te komen of een bepaalde school of opleiding iets voor jou is.

Open dag tip #2: vraag de boekenlijst op

Dit is een tip die niet iedereen zal kunnen opvolgen, omdat sommige boeken zijn uitgeleend. Maar door naar de bibliotheek van de school te gaan en te vragen naar wat eerstejaarsboeken, krijg je de kans om even door deze boeken te bladeren. Vind je de onderwerpen in deze boeken interessant? Mooi!

Open dag tip #3: plan een meeloopdag

Op een gegeven moment in de zoektocht naar je studie ga je dat 'this is it!'-moment hebben. Het is in dat geval goed om navraag te doen naar de mogelijkheden om eens een dagje mee te lopen. Dit kan vaak tijdens een meeloopdag. Meer onderzoek naar een opleiding dan tijdens een meeloopdag kun je niet doen, want hier ben je eigenlijk al een dagje echt student!

Open dag tip #4: kijk terug op de open dag

Aan het eind van een open dag zit je hoofd waarschijnlijk vol met allerlei indrukken. Zorg dat je alle indrukken die je op hebt gedaan, zowel de positieve als negatieve, opschrijft. Schrijf van elke opleiding op wat je ervan vond. Op basis hiervan ga je nadenken over vervolgstappen: wat ga je nu doen? Je kunt nu besluiten om sommige opleidingen van je lijstje weg te strepen, een meeloopdag te plannen of opnieuw een studiekeuzecheck te maken omdat je toch niet gevonden hebt wat je zocht.

Conclusie

Conclusie

Een open dag kan enorm helpen in de zoektocht naar jouw ideale studie. Om zoveel mogelijk uit een open dag te halen is het cruciaal om je er goed op voor te bereiden. Je kunt dat gemakkelijk doen met ons stappenplan. Verder is het belangrijk om tijdens de open dag zelf vragen aan de juiste mensen te stellen. Als je het proces doorloopt, zul je merken dat er veel studies afvallen, waardoor je uiteindelijk de studie kiest die het beste bij jou past.

Ontvang exclusieve tips in het examenjaar

Graag helpen we jou in het examenjaar richting je diploma!
Zit jij in je examenjaar en wil jij slagen? Schrijf je dan in voor:

Exclusieve tips
De geheimen van het eindexamen
Een template voor jouw leerplanning
Dat extra zetje in de rug

Ik ben
© 2024 ExamenOverzicht.nl