Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Examentips Natuurkunde HAVO 2024

De beste examentips op een rij

Je gaat binnenkort het examen Natuurkunde maken. Wanneer je de examenstof kent, is het zaak om flink te oefenen. En de volgende examentips door te nemen. Wij hebben de beste examentips Natuurkunde voor jou verzameld, zodat jij straks geen fouten maakt die je had kunnen voorkomen. Lees deze tips door en focus je op de juiste zaken. Samen zorgen we ervoor dat jij slaagt voor het eindexamen. Geen stress!

Onderstaande tips zijn specifiek voor het examen Natuurkunde HAVO. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog algemene examentips die gelden voor alle vakken.

Top 10 examentips Natuurkunde HAVO

Examentip Natuurkunde #1: Zorg dat je weet hoe atomen zijn opgebouwd

Een atoom bestaat uit een kleine kern met protonen en neutronen, met daaromheen een elektronenwolk met elektronen. Op het examen is het belangrijk dat je dit goed kent.

Examentip Natuurkunde #2: Let op met het symbool rho

Het symbool rho kan zowel de soortelijke weerstand als de dichtheid betekenen. Aan de context van het verhaal is te zien of je moet rekenen met de dichtheid of de soortelijke weerstand.

Examentip Natuurkunde #3: Zorg dat je Binas kent

Zorg dat je weet wat er allemaal in Binas is te vinden en waar dat staat. Dat bespaart je veel tijd op het examen. En op het examen Natuurkunde kun je alle extra tijd gebruiken!

Examentip Natuurkunde #4: Zorg dat je vervalvergelijkingen op kunt stellen

Op het examen moet je vervalvergelijkingen op kunnen stellen van alfaverval, bètaverval en gammaverval. Zorg dat je dit van tevoren goed oefent, want het komt geregeld terug op het examen Natuurkunde.

Examentip Natuurkunde #5: Let op het soort schakeling bij weerstanden

Kijk bij schakelingen altijd of de weerstanden in serie of parallel zijn geschakeld. Dit maakt een groot verschil!

Examentip Natuurkunde #6: Zoek medische beeldvormingstechnieken op websites van ziekenhuizen

Op het examen Natuurkunde moet je medische beeldvormingstechnieken kennen. Deze worden gebruikt onder andere in ziekenhuizen. Op websites van ziekenhuizen kun je vaak van alles lezen over de behandeling met deze technieken. Denk aan een röntgenfoto, CT-scan, MRI-scan, echografie en nucleaire diagnostiek. De websites hebben dit makkelijk uitgelegd, omdat patiënten dit makkelijk moeten kunnen begrijpen. Zoek bijvoorbeeld op de naam van een ziekenhuis, gevolgd door één van de medische beeldvormingstechnieken.

Examentip Natuurkunde #7: Bekijk documentaires over het heelal

Op het examen moet je ook het heelal en het zonnestelsel kennen. Er zijn talloze documentaires over dit onderwerp beschikbaar, waarvan ook vele op YouTube. Documentaires over dit onderwerp kunnen dit vaak duidelijker uitleggen dan je boek. Zo kun je makkelijker bijvoorbeeld de immense grootte van het universum begrijpen als dit in beeld wordt uitgelegd.

Examentip Natuurkunde #8: Zet de gegevens uit de vraag meteen om

Wanneer je een vraag leest, probeer de gegevens in de vraag dan meteen om te zetten naar wat ze bedoelen. Bijvoorbeeld als een vraag gaat over ‘constante snelheid’ kun je dit voor jezelf al omzetten in ‘nettokracht = 0’. Ander voorbeeld: als er gegevens worden gegeven in zowel kilogram als in gram, zorg dan dat je dit eerst in dezelfde eenheid omrekent.

Examentip Natuurkunde #9: Kijk naar de assen in grafieken

Kijk bij grafieken altijd goed naar wat er langs de assen staat. Als je zelf een grafiek moet maken, zet dan de grootheden op de assen er altijd bij.

Examentip Natuurkunde #10: Check of je antwoord logisch is

Als je de snelheid van een fietser moet berekenen en je antwoord is 380 kilometer per uur, dan is er waarschijnlijk iets niet goed gegaan in je berekening. Controleer altijd de formules die je gebruikt. Controleer of ze wel van toepassing zijn. Zet je antwoord in de juiste eenheid en let op het aantal significante cijfers in je berekeningen. Rond cijfers achter de komma niet af voor het einde van je berekening.

Weet jij nog meer examentips Natuurkunde HAVO?

Mail deze dan naar tips@examenoverzicht.nl en dan voegen we ze toe.

Hulp nodig bij de voorbereiding op het eindexamen?

De examentips op deze pagina kunnen je helpen bij de voorbereiding op het eindexamen. Zou je toch nog wat extra hulp kunnen gebruiken? Onze samenvatting Natuurkunde HAVO legt je alle examenstof kort en bondig uit!

Examentips andere vakken

De examentips op deze pagina hebben betrekking op het examen Natuurkunde HAVO. Natuurlijk hebben we ook examentips voor andere vakken. Bekijk bijvoorbeeld de examentips voor:

© 2024 ExamenOverzicht.nl