Gratis verzending vanaf 30 euro
Digitaal te lezen in de app
Algebraïsche vaardigheden zijn erg belangrijk op het examen Wiskunde B. Je zult deze dan ook veel toe moeten passen. Zorg dat je kunt rekenen met breuken, bijzondere producten, machten, logaritmen, eerstegraadsvergelijkingen en tweedegraadsvergelijkingen. Je moet stelsels van vergelijkingen algebraïsch op kunnen lossen. Deze vaardigheden kun je van tevoren oefenen. Hoe beter je hier in bent, hoe meer tijd je bespaart op het eindexamen!
Vergeet je grafische rekenmachine niet. Neem eventueel extra batterijen voor je grafische rekenmachine mee. Niks is zo erg als een grafische rekenmachine zonder batterij op het examen Wiskunde B! Neem ook een passer, geodriehoek, potlood, gum en natuurlijk je markeerstift mee naar het examen, zodat je zeker weet dat je alles bij de hand hebt om netjes en overzichtelijk te werken.
Op het examen moet je kunnen rekenen met machtsfuncties, exponentiële functies, logaritmische functies, goniometrische functies en gebroken functies. Voor al deze functies moet je de standaard formule kennen en daar mee kunnen rekenen.
Er zijn oneindig veel verschillende functies. Deze ontstaan allemaal door een standaardfunctie te transformeren. Er zijn twee vormen van transformaties: translaties en vermenigvuldigingen. Zorg dat je oefent met beide soorten. Deze moet je kunnen toepassen bij alle soorten standaardfuncties.
Bij een rechthoekige driehoek is de som van de kwadraten van de omliggende zijden van de rechte hoek gelijk aan het kwadraat van de zijde tegenover de rechte hoek. Met andere woorden: de kwadraten van de twee korte zijden zijn gelijk aan het kwadraat van de lange zijde. Dit is de stelling van Pythagoras. Deze moet je kunnen toepassen.
De sinusregel kan helpen bij het berekenen van zijden van driehoeken. De sinusregel werkt niet alleen in rechthoekige driehoeken, maar in elke driehoek. De sinusregel stelt dat voor elke driehoek de verhouding van een zijde en de sinus van de overstaande hoek constant is. Echter kan de sinusregel enkel worden gebruikt als de waarden van een zijde en de bijbehorende overstaande hoek bekend zijn. Wanneer deze niet bekend zijn, dan kun je de cosinusregel gebruiken. De cosinusregel beschrijft de relatie tussen de drie zijden van een driehoek en de cosinus van één van de drie hoeken.
Differentiëren is het berekenen van de afgeleide functie, ofwel de afgeleide. Met behulp van differentiëren kun je voor elk punt van de grafiek direct de helling berekenen. Op het examen moet je de basisregels van differentiëren kennen en de meer ingewikkelde regels kunnen toepassen. Dat zijn de somregel, de verschilregel en de kettingregel.
Kijk naar hoeveel punten je kunt verdienen met een vraag. Vaak zegt dit aantal iets over het aantal stappen dat je moet uitvoeren in de berekening.
Mail deze dan naar tips@examenoverzicht.nl en dan voegen we ze toe.
De examentips op deze pagina kunnen je helpen bij de voorbereiding op het eindexamen. Zou je toch nog wat extra hulp kunnen gebruiken? Onze samenvatting Wiskunde B HAVO legt je alle examenstof kort en bondig uit!
De examentips op deze pagina hebben betrekking op het examen Wiskunde B HAVO. Natuurlijk hebben we ook examentips voor andere vakken. Bekijk bijvoorbeeld de examentips voor: