Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Examentips Aardrijkskunde HAVO 2024

De beste examentips op een rij

Je gaat binnenkort het examen Aardrijkskunde maken. Wanneer je de examenstof kent, is het zaak om flink te oefenen. En de volgende examentips door te nemen. Wij hebben de beste examentips Aardrijkskunde voor jou verzameld, zodat jij straks geen fouten maakt die je had kunnen voorkomen. Lees deze tips door en focus je op de juiste zaken. Samen zorgen we ervoor dat jij slaagt voor het eindexamen. Geen stress!

Onderstaande tips zijn specifiek voor het examen Aardrijkskunde HAVO. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog algemene examentips die gelden voor alle vakken.

Top 7 examentips Aardrijkskunde HAVO

Examentip Aardrijkskunde #1: Zorg dat je kaarten uit de atlas kunt interpreteren

Alhoewel je vanaf schooljaar 2019-2020 niet zelf dingen in de atlas hoeft op te zoeken, moet je alsnog kaarten uit de atlas kunnen interpreteren. Deze kaarten zullen worden gegeven bij het examen. Bekijk altijd eerst de legenda van een gegeven kaart. Zo kun je gegevens sneller interpreteren. Daarnaast staat in de legenda soms letterlijk het antwoord op de vraag.

Examentip Aardrijkskunde #2: Zorg dat je verbanden legt tussen concepten en begrippen

Zo zul je de theorie veel beter begrijpen. Als er bijvoorbeeld wordt gesproken over toerisme van Nederland naar Spanje, zorg er dan voor dat je een verband kunt leggen met ondere andere het klimaat of de werkgelegenheid.

Examentip Aardrijkskunde #3: Leer werken met bronnen

Wanneer er in de vraag wordt verwezen naar een bron (zoals een bijlage), bekijk dan de bron voordat je de vraag leest. Neem de bron goed in je op. Vaak kun je de bron koppelen aan de theorie die je hebt geleerd. Lees de vraag pas nadat je de bron hebt bekeken.

Examentip Aardrijkskunde #4: Gebruik de volledige tijdsduur

Laat je niet gek maken door klasgenoten die eerder weggaan tijdens het examen. Benut alle tijd die je hebt om je antwoorden te checken en eventueel aan te vullen.

Examentip Aardrijkskunde #5: Zorg dat je globalisering goed begrijpt

Globalisering is het proces van wereldwijde economische, politieke en culturele integratie van gebieden en samenlevingen. Denk bijvoorbeeld aan internationale handel, films uit Hollywood of de McDonald’s die tegenwoordig in bijna elke stad is te vinden. Zorg ervoor dat je de oorzaken, kenmerken en gevolgen van globalisering goed kent. Ook moet je een onderscheid kunnen maken in economische en culturele globalisering.

Examentip Aardrijkskunde #6: Zorg dat je de interactie begrijpt tussen endogene en exogene processen

Veranderingen van het aardoppervlak ontstaan door de opbouwende werking van endogene processen en de afbrekende werking door exogene processen. Endogene krachten bouwen het reliëf voornamelijk op en exogene krachten breken het voornamelijk af.

Examentip Aardrijkskunde #7: Bekijk een documentaire over Brazilië

Op het examen Aardrijkskunde wordt het onderwerp Brazilië behandeld. Het is aan te raden van tevoren een aantal documentaires te bekijken over Brazilië. Deze kun je gewoon vinden op YouTube. Het bekijken van documentaires geeft je meer inzicht in het land en hoe de mensen daar wonen. Dit geeft je net een ander perspectief dan je boek.

Weet jij nog meer examentips Aardrijkskunde HAVO?

Mail deze dan naar tips@examenoverzicht.nl en dan voegen we ze toe.

Hulp nodig bij de voorbereiding op het eindexamen?

De examentips op deze pagina kunnen je helpen bij de voorbereiding op het eindexamen. Zou je toch nog wat extra hulp kunnen gebruiken? Onze samenvatting Aardrijkskunde HAVO legt je alle examenstof kort en bondig uit!

Examentips andere vakken

De examentips op deze pagina hebben betrekking op het examen Aardrijkskunde HAVO. Natuurlijk hebben we ook examentips voor andere vakken. Bekijk bijvoorbeeld de examentips voor:

© 2024 ExamenOverzicht.nl