Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
Digitaal te lezen in de app
40.000+ leerlingen gingen je voor

Overzicht van schoolvakanties 2020-2021

Schoolvakanties: die dingen waar je de hele tijd naar aftelt wanneer je je agenda doorbladert. Je kunt van alles met zo een schoolvakantie doen. De één laat zich meeslepen door een boek naast de open haard, de ander sluit zich een week lang op om te gamen, en weer een ander leert de hele vakantie omdat haar school de week erna een toetsweek heeft ingepland. Allemaal 'genieten' we ervan op onze eigen manier. Maargoed, terug naar het aftellen! Om dat goed te doen, moet je wel weten wanneer die schoolvakanties precies zijn. Daarom hebben overzichtelijk alle data voor je op een rijtje gezet van de schoolvakanties in schooljaar 2020-2021.

Overzicht van schoolvakanties

Ieder jaar komt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met periodes waarin de drie verplichte schoolvakanties moeten vallen. Dit zijn de zomervakantie (zes weken), kerstvakantie (twee weken) en de meivakantie (één week). Alleen in zeer bijzondere gevallen kan hiervan worden afgeweken. Verder heb je natuurlijk nog de herfst- en voorjaarsvakantie. Voor deze vakanties geeft de overheid slechts adviesdata. Scholen mogen deze vakanties inplannen op andere data dan die door de overheid zijn geadviseerd.

Schoolvakantie data

Dit zijn de data van zowel de verplichte als geadviseerde schoolvakanties voor het schooljaar 2019-2020.

VakantieNoordMiddenZuid
Herfst 10 t/m 18 okt. 2020 17 t/m 25 okt. 2020 17 t/m 25 okt. 2020
Kerst 19 dec. 2020 t/m 3 jan. 2021 19 dec. 2020 t/m 3 jan. 2021 19 dec. 2020 t/m 3 jan. 2021
Voorjaar 20 t/m 28 feb. 2021 20 t/m 28 feb. 2021 13 t/m 21 feb. 2021
Mei 1 t/m 9 mei 2021 1 t/m 9 mei 2021 1 t/m 9 mei 2021
Zomer 10 jul. t/m 22 aug. 2021 17 jul. t/m 29 aug. 2021 24 jul. t/m 5 sep. 2021

Nationale feestdagen

Nationale feestdagen

Buiten deze schoolvakanties om kunnen scholen er nog voor kiezen om extra vrije dagen in te plannen. Dit is dus per school verschillend. Sommige scholen kunnen hierdoor een meivakantie hebben van twee weken. Ook kan het zo zijn dat jouw school ervoor kiest om gesloten te blijven op de vrijdag na Hemelvaartsdag. En over Hemelvaartsdag gesproken: dat is een nationale feestdag. Op nationale feestdagen heb je sowieso geen les. In principe hebben we in Nederland elk jaar 11 nationale feestdagen. Soms heb je pech en vallen deze dagen net in het weekend (en dus op een dag waarop je normaal ook al vrij zou zijn).

In het schooljaar 2020-2021 zien de feestdagen er als volgt uit:

Nationale feestdagDatum
Kerstmis Vrijdag 25 en zaterdag 26 december 2020
Nieuwjaarsdag Vrijdag 1 januari 2021
Goede vrijdag Vrijdag 2 april 2021
Pasen Zondag 4 en maandag 5 april 2021
Koningsdag Dinsdag 27 april 2021
Bevrijdingsdag Woensdag 5 mei 2021
Hemelvaartsdag Donderdag 13 mei 2021
Pinksteren Zondag 23 mei en maandag 24 mei 2021

Regio's noord, midden en zuid

Regio's noord, midden en zuid

Wat je verder misschien is opgevallen zijn de verschillende regio’s waarin Nederland is verdeeld als het gaat om schoolvakanties. Deze verdeling is bedacht om ervoor te zorgen dat niet alle Nederlandse snelwegen tegelijkertijd vastlopen als we op vakantie willen. De periodes waarin deze regio’s vakantie hebben kan daarom verschillen. Ben je benieuwd naar de regio waarin jouw gemeente valt? Dat kun je hieronder checken.

Regio noord

Tot de regio noord behoren:

 • Alle gemeentes in de provincies Drenthe, Friesland, Groningen, Noord-Holland en Overijssel.
 • Alle gemeentes in de provincie Flevoland, behalve gemeente Zeewolde.
 • Uit provincie Gelderland alleen gemeente Hattem.
 • Uit provincie Utrecht alleen de gemeente Eemnes en de voormalige gemeente Abcoude.

Regio midden

Tot de regio midden behoren:

 • Alle gemeentes in de provincie Zuid-Holland.
 • Alle gemeentes in de provincie Utrecht, behalve gemeente Eemnes en de voormalige gemeente Abcoude.
 • Uit provincie Gelderland de gemeentes Aalten, Apeldoorn, Barneveld, Berkelland, Bronckhorst, Brummen, Buren, Culemborg, Doetinchem, Ede, Elburg, Epe, Ermelo, Geldermalsen, Harderwijk, Heerde, Lingewaal, Lochem, Montferland (behalve de voormalige gemeente Didam), Neder-Betuwe (behalve de voormalige gemeente Dodewaard), Neerijnen, Nijkerk, Nunspeet, Oldebroek, Oost-Gelre, Oude Ijsselstreek, Putten, Scherpenzeel, Tiel, Voorst, Wageningen, Winterswijk en Zutphen.
 • Uit provincie Flevoland alleen gemeente Zeewolde.
 • Uit provincie Noord-Brabant alleen gemeente Werkendam (behalve de kernen Hank en Dussen) en Woudrichem.

Regio zuid

Tot de regio zuid behoren:

 • Alle gemeentes in de provincies Limburg en Zeeland.
 • Alle gemeentes in de provincie Noord-Brabant, behalve de gemeente Woudrichem en de kernen Sleeuwijk, Nieuwendijk en Werkendam uit de gemeente Werkendam.
 • Uit provincie Gelderland de gemeentes Arnhem, Beuningen, Doesburg, Duiven, Groesbeek, Heumen, Neder-Betuwe (alleen de voormalige gemeente Dodewaard), Lingewaard, Maasdriel, Millingen a/d Rijn, Montferland (alleen de voormalige gemeente Didam), Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Rijnwaarden, Ubbergen, Westervoort, West Maas en Waal, Wijchen, Zaltbommel en Zevenaar.

Conclusie

Conclusie schoolvakanties

Zo! Dit is wel zo een beetje alles wat je moet weten over hoe de schoolvakanties dit jaar zijn ingedeeld. Omdat scholen van de overheid best veel vrijheid krijgen met het inplannen van vrije dagen, kan het dus zijn dat sommige vakanties er bij jou op school iets anders uitzien dan hoe ze hierboven zijn beschreven. Met deze informatie op zak weet je in ieder geval hoeveel schooldagen er nog zitten tussen nu en je volgende schoolvakantie. En kan er dus fatsoenlijk afgeteld worden. Altijd handig!

Ontvang exclusieve tips in het examenjaar

Graag helpen we jou in het examenjaar richting je diploma!
Zit jij in je examenjaar en wil jij slagen? Schrijf je dan in voor:

Exclusieve tips
De geheimen van het eindexamen
Een template voor jouw leerplanning
Dat extra zetje in de rug

Ik ben