Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Leren met muziek: werkt het?

Iedereen heeft zo zijn eigen favoriete manier van leren. De één leert als een kluizenaar, de ander leert liever in een groepje en nog een ander luistert tijdens het leren naar muziek. Die laatste manier wordt steeds populairder, want sommigen zijn er heilig van overtuigd dat dit betere leerresultaten oplevert. Maar werkt muziek tijdens het leren echt? Laten we het bekijken!

Leren met muziek

Waarom leren met muziek?

Waarom leren met muziek?

Volgens leerlingen die met muziek leren, geeft de muziek hen tijdens het leren meer focus. Hierdoor zou je je beter op de stof uit je schoolboek kunnen concentreren.

Die concentratie is hard nodig! Tijdens het leren heb je namelijk snel te maken met afleiding. Of je nou op school aan het leren bent of thuis in je slaapkamer met je neus in de boeken zit: afleiding is overal. Zijn het niet de schreeuwende leerlingen om je heen in de aula, dan is het wel je buurman die toevallig aan het verbouwen is.

Met muziek in, kan je jezelf helemaal afsluiten van de buitenwereld en met een goed en ritmisch gevoel meters maken in je schoolboek.

Werkt leren met muziek echt?

Werkt leren met muziek echt?

Spotify zelf zegt dat uit hun eigen onderzoek blijkt dat muziek de beste manier is om je productiviteit in het algemeen te verhogen, en dat dat ook geldt voor leren. Maarja, dat is onderzoek van Spotify zelf, en die zijn natuurlijk gebaat bij deze conclusie. Wat zeggen onafhankelijke onderzoekers?

De onafhankelijke experts kunnen het er niet bepaald over eens worden. Onderzoeken tonen vaak aan dat muziek kan helpen bij het leren, maar tegelijkertijd blijkt uit onderzoek dat muziek regelmatig een afleidende factor te zijn. Er is niet aangetoond dat leren met muziek je daadwerkelijk hogere cijfers oplevert, maar wel dat het sommige personen kan helpen met concentreren.

Zo bleek uit een onderzoek van Manuel Gonzalez en John Aiello dat muziek kan helpen bij taken die eenvoudig uit te voeren zijn. Hierbij kun je denken aan makkelijke huiswerkvragen, waar je niet al te lang over hoeft na te denken. Gonzalez en Aiello toonden aan dat de muziek ervoor zorgt dat je taken sneller afrondt en langer de focus kunt houden.

Daarentegen kwam uit hun onderzoek óók naar voren dat muziek juist een afleidende factor kan zijn bij taken die meer diepgang nodig hebben. Hierbij kan je dus denken aan het intensief leren voor een eindexamen.

Een ander onderzoek van Peter Tze en Ming Chou geeft aan dat muziek op de achtergrond voor afleiding kan zorgen, maar dat dit ook afhankelijk is van het type muziek. Ze concludeerden dat hiphop muziek voor meer afleiding zorgt dan klassieke muziek. Muziek kan voor afleiding zorgen, omdat je hersenen dit onbewust aan het verwerken zijn.

Toch kan muziek er ook voor zorgen dat het je besef van het overige geluid om je heen weg kan nemen. Hierdoor kalmeer je juist door je favoriete muziek en heb je minder last van de ruis om je heen. We raden je dan wel aan om oortjes of een koptelefoon te gebruiken. Als je de muziek via de speakers aanzet hoor je namelijk alles door elkaar.

Verder ervaren mensen het leren met muziek erg verschillend. De één vindt het fijn, terwijl de ander het irritant vindt. Volgens bovenstaande onderzoeken klopt dat: muziek kan in dit geval immers een positieve, maar ook een negatieve invloed hebben.

Een factor die daar ook invloed op heeft, is iemands concentratievermogen. Hoe hoger jouw concentratievermogen, hoe minder jij last zult hebben van die verbouwende buurman. Met andere woorden: een hoger concentratievermogen kan ervoor zorgen dat je je minder laat afleiden door muziek, waardoor de positieve effecten van leren met muziek zich meer voordoen. Daarnaast blijkt uit onderzoek van Lehmann en Seufert dat hoe beter mensen nieuwe informatie in hun geheugen kunnen opslaan, hoe beter zij kunnen leren met muziek.

Waar kan je op letten?

Waar kan je op letten bij leren met muziek?

Zorg dat je muziek met weinig songtekst in je playlist zet. Het schijnt voor veel mensen namelijk minder effectief te zijn om tijdens het leren naar muziek te luisteren waarin veel tekst voorkomt. Zeker als de tekst uit de muziek in dezelfde taal is als de stof die je aan het leren bent. Het kan dan zorgen voor verwarring tijdens het leren.

Ook kun je proberen om echte ‘studymusic’ te luisteren tijdens het leren. Dit is over het algemeen rustige muziek, die af en toe een iets hoger tempo aanneemt om je alert te houden.

We raden je aan om vóór het leren al een playlist aan te maken. Op die manier hoef je niet steeds een nieuw nummer op te zoeken of nummers weg te klikken die je niet fijn vindt. Dit leidt juist alleen maar af en zorgt ervoor dat de focus van het leren wordt weggenomen. Let er dus op dat je tussendoor zo min mogelijk onderbrekingen in de muziek hebt, zoals reclame. Dat zijn namelijk allemaal extra prikkels die de concentratie niet ten goede komen.

Welke muziek werkt het best?

Welke muziek werkt het best?

Helaas is hier geen eenduidig antwoord op te geven.

Misschien heb je wel eens van het onderzoek gehoord dat de muziek van Mozart je slimmer zou maken? Helaas moeten we je mededelen dat dit niet waar is. De muziek zorgt er enkel voor dat je in een betere stemming komt. Zorg om die reden dan ook dat je een nummer aanzet dat je zelf fijn vindt. Hierdoor maken je hersenen dopamine aan, wat er hopelijk voor zorgt dat je langer door kunt leren. Ook de werking van rustige deuntjes op de achtergrond is niet bewezen, doordat ieder persoon simpelweg anders is.

Muzieksoort per vak

Muzieksoorten per vak

Voor elk vak lijkt een ander soort muziek beter te helpen tijdens het leren. Deze muzieksoorten worden ingedeeld op basis van beats per minute (bpm).

Streamingdienst Spotify heeft een aantal jaar geleden onderzoek uit laten voeren naar welke muziek het best werkt tijdens het leren. Alhoewel het onderzoek van Spotify is (en zij dus gebaat zijn bij bepaalde conclusies), is de uitkomst wellicht interessant. Er kwam namelijk uit het onderzoek een aanbeveling welke soort muziek het beste werkt per vak.

Wiskunde blijkt volgens het onderzoek het best te leren als je luistert naar muziek met 60-70 beats per minuut. Dit is vaak klassieke muziek en zorgt ervoor dat je de informatie beter kunt onthouden.

Wanneer je aan het leren bent voor vakken als economie, geschiedenis of maatschappijwetenschappen, dan kun je het best naar muziek luisteren met 50-80 beats per minuut. Dit heeft namelijk effect op de linkerhelft van je hersenen en kan ervoor zorgen dat je nieuwe informatie sneller in je opneemt.

Tot slot kun je tijdens het leren voor vakken als Nederlands, Engels, Duits en ook tekenen het best luisteren naar popmuziek (+/- 100 beats per minuut). Dit stimuleert de rechterhelft van je hersenen en zorgt voor een boost van je creativiteit.

Perfecte playlists

We snappen dat die beats per minuut je misschien niet zoveel zeggen en dat je niet altijd maar naar klassieke muziek wilt luisteren. Om die reden hebben we een handige website voor je gevonden waar je jouw muziek kunt vinden aan de hand van de beats per minuut. Op deze manier kun je gemakkelijk de beste nummers voor jouw playlist vinden. Natuurlijk zijn er ook al een aantal kant-en-klare study playlists op Spotify te vinden. Volgens veel leerlingen zijn de volgende playlists chill om te leren:

  • De eerste playlist heet “Intense Studying” en is gemaakt door Spotify om ervoor te zorgen dat jij voor 9 uur lang goed kunt leren! Er komt voornamelijk rustige pianomuziek in voor, die voor kalme achtergrondmuziek zorgt.
  • De tweede playlist heet “Deep Focus”. Deze heeft Spotify ook zelf gemaakt en bevat 7 uur aan post-rock achtergrondmuziek. Het is voornamelijk instrumentaal en zorgt dus voor zo min mogelijk afleiding.
  • De derde playlist heet “Study Mix” en is door een Spotify-gebruiker gemaakt. Het bevat heel veel bekende nummers van de afgelopen jaren, maar dan compleet zonder lyrics en met iets andere instrumenten dan je normaal gewend bent bij deze nummers. Je kan met deze playlist ongeveer 5 uur leren.

Video

Mocht je geen Spotify-account hebben, dan kun je uiteraard ook prima terecht op YouTube. Daar zijn namelijk ook meerdere playlists of livestreams te vinden die jou kunnen helpen bij het leren voor je eindexamens. We hebben de meest bekende livestream hieronder voor je neergezet:

 

Conclusie

Conclusie over leren met muziek

Muziek kan helpen bij het leren, maar tegelijkertijd zorgen voor afleiding. Het kan bij sommige personen de concentratie verbeteren en ervoor zorgen dat je taken sneller afrondt en langer de focus kunt houden. Bij andere personen zorgt muziek juist voor afleiding, waardoor ze minder effectief leren. Met andere woorden: het antwoord op de vraag of leren met muziek fijn is, verschilt per persoon. Je kunt deze vraag het beste voor jezelf beantwoorden.

Als je gaat leren met muziek, dan werkt rustige muziek met weinig tekst meestal het best. Zorg ervoor dat je van tevoren al je playlist hebt klaarstaan, of je kunt natuurlijk een kant-en-klare studymusic playlist gebruiken tijdens het leren. Op deze manier kun je hopelijk de focus langer behouden op het leren voor je eindexamens.

Ontvang exclusieve tips in het examenjaar

Graag helpen we jou in het examenjaar richting je diploma!
Zit jij in je examenjaar en wil jij slagen? Schrijf je dan in voor:

Exclusieve tips
De geheimen van het eindexamen
Een template voor jouw leerplanning
Dat extra zetje in de rug

Ik ben
© 2024 ExamenOverzicht.nl