Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Examentips Geschiedenis VWO 2024

De beste examentips op een rij

Voel jij je al zeker genoeg om het examen Geschiedenis te maken? De examenstof heb je wellicht al in je hoofd zitten. Toch zijn er een aantal belangrijke punten waar je misschien nog niet aan hebt gedacht. Daarom hebben wij voor jou de beste examentips verzameld en geselecteerd. Bestudeer deze examentips goed en voorkom dat je veelgemaakte fouten zal maken op het examen. Zo helpen we jou ontspannen het examen in te gaan. Geen stress!

Onderstaande tips zijn specifiek voor het examen Geschiedenis VWO. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog algemene examentips die van toepassing zijn op elk vak.

Top 7 examentips Geschiedenis VWO

Examentip Geschiedenis #1: Bekijk historische documentaires

Het bekijken van historische documentaires is een goede aanvulling op je boek. Ze geven net een ander perspectief, en vaak is het makkelijk om dingen op te nemen uit video dan uit droge tekst. Veel documentaires zijn gewoon te vinden op YouTube.

Examentip Geschiedenis #2: Leer de examenstof chronologisch

Probeer gebeurtenissen in chronologische volgorde te leren. Als je kunt plaatsen wanneer iets plaatsvond kun je je antwoord waarschijnlijk beter verwoorden.

Examentip Geschiedenis #3: Let op betrouwbaarheid en representativiteit

Betrouwbaarheid en representativiteit komen praktisch altijd terug op het examen (bijvoorbeeld: hoe betrouwbaar is bron X). Zorg dat je dit kent en oefent.

Examentip Geschiedenis #4: Zorg dat je de kenmerkend aspecten van de tijdvakken kent

De examenstof bestaat onder andere uit 10 tijdvakken, die gezamenlijk 49 kenmerkende aspecten bevatten. Zorg dat je weet welke kenmerkende aspecten bij elk tijdvak horen. Er kan tenslotte op het examen worden gevraagd welk kenmerkend aspect bij een bepaald tijdvak hoort.

Examentip Geschiedenis #5: Houd je aan het gevraagde aantal voorbeelden

Geef op het examen geschiedenis nooit meer voorbeelden dan wordt gevraagd. Anders loop je onnodig kans op puntenaftrek, terwijl een extra antwoord goed geen bonuspunten oplevert.

Examentip Geschiedenis #6: Zorg dat je de historische contexten in detail kent

De historische contexten moet je op het examen in detail kennen. Je moet weten wat de oorzaken en gevolgen van bepaalde gebeurtenissen waren en hoe sommige gebeurtenissen hebben geleid tot andere gebeurtenissen. Zo moet je bijvoorbeeld kunnen verklaren hoe het Verdrag van Versailles uiteindelijk heeft geleid tot de Tweede Wereldoorlog.

Examentip Geschiedenis #7: Zorg dat je de oorzaken en gevolgen van belangrijke gebeurtenissen kent

Oorzaken en gevolgen van bepaalde gebeurtenissen zijn belangrijk om te kennen op het examen Geschiedenis. Zorg dat je voor alle belangrijke gebeurtenissen de oorzaken kent die hebben geleid tot deze gebeurtenis, alsmede de gevolgen van die gebeurtenis kent.

Heb jij nog meer goede examentips Geschiedenis VWO?

Mail deze dan naar tips@examenoverzicht.nl en dan voegen we ze toe.

Hulp nodig bij de voorbereiding op het eindexamen?

De examentips op deze pagina kunnen je helpen bij de voorbereiding op het eindexamen. Zou je toch nog wat extra hulp kunnen gebruiken? Onze samenvatting Geschiedenis VWO legt je alle examenstof kort en bondig uit!

Examentips andere vakken

De examentips op deze pagina hebben betrekking op het examen Geschiedenis VWO. Natuurlijk hebben we ook examentips voor andere vakken. Bekijk bijvoorbeeld de examentips voor:

2 Items

Set Descending Direction
per pagina
© 2024 ExamenOverzicht.nl