Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Examentips Wiskunde A VWO 2024

De beste examentips op een rij

Voel jij je al zeker genoeg om het examen Wiskunde A te maken? De examenstof heb je wellicht al in je hoofd zitten. Toch zijn er een aantal belangrijke punten waar je misschien nog niet aan hebt gedacht. Daarom hebben wij voor jou de beste examentips verzameld en geselecteerd. Bestudeer deze examentips goed en voorkom dat je veelgemaakte fouten zal maken op het examen. Zo helpen we jou ontspannen het examen in te gaan. Geen stress!

Onderstaande tips zijn specifiek voor het examen Wiskunde A VWO. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog algemene examentips die van toepassing zijn op elk vak.

Top 13 examentips Wiskunde A VWO

Examentip Wiskunde A #1: Zorg dat je kunt rekenen met standaardfuncties

Op het examen moet je in staat zijn om te rekenen met de volgende standaardfuncties: machtsfuncties, exponentiële functies en logaritmische functies. Zorg dat je berekeningen met deze functies gemakkelijk kunt uitvoeren, door deze vaak te oefenen. Het is dus bijvoorbeeld belangrijk dat je de rekenregels voor machten en logaritmen goed kent.

Examentip Wiskunde A #2: Zorg dat je het verschil kent tussen combinaties en permutaties

Permutaties worden gebruikt wanneer de volgorde van belang is. Combinaties worden gebruikt wanneer de volgorde niet van belang is.

Examentip Wiskunde A #3: Bedenk zelf een telprobleem en los het op

Telproblemen zijn een lastig onderdeel van de examenstof. Hierdoor is het belangrijk om daar goed mee te oefenen. Je kunt je kennis en begrip van dit onderdeel verhogen door zelf een telprobleem te bedenken en dit vervolgens zelf op te lossen. Bijvoorbeeld: er zitten 21 leerlingen in je klas. Als de leraar alle 21 namen in willekeurige volgorde opnoemt, hoeveel mogelijke volgordes bestaan er dan? Of: je Whatsappt met 6 vrienden tegelijkertijd. Als je elke vriend 1 bericht stuurt, hoeveel mogelijke volgordes zijn er om berichten naar je 6 vrienden te sturen? Je kunt in bijna alles een telprobleem zien. Zo maak je de stof praktisch en zijn telproblemen op het examen straks voor jou geen probleem meer.

Examentip Wiskunde A #4: Zorg dat je kunt rekenen met de afgeleide

De afgeleide wordt afgeleid uit een gewone functie en geeft voor elke x de richtingscoëfficiënt van de raaklijn in het bijbehorende punt. Op het examen moet je afgeleiden kunnen berekenen en de kettingregel, somregel, productregel en de quotiëntregel kunnen toepassen.

Examentip Wiskunde A #5: Zorg dat je verschillende grootheden in elkaar kunt omrekenen

Zorg ervoor dat je de eenheden van lengte, oppervlakte, inhoud, snelheid, massa en tijd in elkaar kunt omrekenen. Als op het examen bijvoorbeeld iets wordt gegeven in meter per seconde, maar de examenvraag is in kilometer per uur, dan moet je dit zelf om kunnen rekenen.

Examentip Wiskunde A #6: Oefenen, oefenen, oefenen

Wiskunde is een vak dat je veel moet oefenen. Doe dit ook langer achter elkaar, zodat je went aan de tijdsduur van 3 uur lang wiskunde opgaven maken. Maak zoveel mogelijk oude wiskunde examens. Zo raak je bekend met de vraagstelling op het examen. Check je antwoorden met behulp van het antwoordenmodel en zorg ervoor dat je de antwoorden ook echt snapt. Als je een vraag niet snapt, vraag je leraar dan om uitleg.

Examentip Wiskunde A #7: Zorg voor voldoende batterijen

Vergeet je passer, geodriehoek, potlood, gum en natuurlijk je grafische rekenmachine niet. Zorg voor voldoende batterijen in je grafische rekenmachine. Neem voor de zekerheid reservebatterijen mee. Neem ook een markeerstift mee naar het examen, zodat je bepaalde onderdelen in de vraag kunt markeren.

Examentip Wiskunde A #8: Schrijf altijd op hoe je tot je antwoord bent gekomen

Schrijf bij het beantwoorden van een vraag al je tussenliggende denkstappen op. Wanneer je een rekenmachine gebruikt, levert het vaak punten op als je zegt wat je invoert en welke functies je hebt gebruikt.

Examentip Wiskunde A #9: Let op eenheden en decimalen achter de komma

Lees de vraag en let goed op de eenheden in de vraag. Reken als het kan verschillende eenheden in een vraag eerst om in dezelfde eenheid. Zet je antwoorden in de juiste eenheid en in het juiste aantal decimalen achter de komma.

Examentip Wiskunde A #10: Kijk naar de hoeveelheid punten die je kunt scoren per vraag

Kijk naar hoeveel punten je kunt verdienen met een vraag. Vaak zegt dit aantal iets over het aantal stappen dat je moet uitvoeren in de berekening.

Examentip Wiskunde A #11: Kijk zelf ook naar de grafiek

Als er in een opgave staat ‘uit de grafiek is af te lezen dat...’, controleer dan even of je dat zelf ook kunt aflezen.

Examentip Wiskunde A #12: Nooit tussendoor afronden

Wanneer je midden in een som zit, rond dan nooit tussendoor af. Als je tussendoor afrondt, kan dat invloed hebben op je uiteindelijke antwoord, dat dan wellicht fout kan worden gerekend. Rond dus enkel af op het einde, wanneer je het antwoord van de som hebt.

Examentip Wiskunde A #13: Schrijf eerst de formule op

Wil je overzicht voor jezelf? Schrijf dan altijd eerst de formule op waarmee je in de opdracht moet werken. Zo raak je minder snel in de war.

Heb jij nog meer goede examentips Wiskunde A VWO?

Mail deze dan naar tips@examenoverzicht.nl en dan voegen we ze toe.

Hulp nodig bij de voorbereiding op het eindexamen?

De examentips op deze pagina kunnen je helpen bij de voorbereiding op het eindexamen. Zou je toch nog wat extra hulp kunnen gebruiken? Onze samenvatting Wiskunde A VWO legt je alle examenstof kort en bondig uit!

Examentips andere vakken

De examentips op deze pagina hebben betrekking op het examen Wiskunde A VWO. Natuurlijk hebben we ook examentips voor andere vakken. Bekijk bijvoorbeeld de examentips voor:

© 2024 ExamenOverzicht.nl