Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Examentips Biologie VWO 2024

De beste examentips op een rij

Voel jij je al zeker genoeg om het examen Biologie te maken? De examenstof heb je wellicht al in je hoofd zitten. Toch zijn er een aantal belangrijke punten waar je misschien nog niet aan hebt gedacht. Daarom hebben wij voor jou de beste examentips verzameld en geselecteerd. Bestudeer deze examentips goed en voorkom dat je veelgemaakte fouten zal maken op het examen. Zo helpen we jou ontspannen het examen in te gaan. Geen stress!

Onderstaande tips zijn specifiek voor het examen Biologie VWO. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog algemene examentips die van toepassing zijn op elk vak.

Top 7 examentips Biologie VWO

Examentip Biologie #1: Bestudeer het menselijk lichaam

Het Biologie examen gaat onder andere over processen in het menselijk lichaam. Zorg dat je het menselijk lichaam goed bestudeert en de belangrijkste processen kunt beschrijven. Zo moet je onder andere de volgende orgaanstelsels kennen: verteringsstelsel, bloedvatenstelsel, zenuwstelsel, zintuigstelsel, ademhalingsstelsel, hormoonstelsel en uitscheidingsstelsel.

Examentip Biologie #2: Zorg dat je het verschil kent tussen DNA en RNA

Op het examen is het belangrijk dat je DNA goed begrijpt en weet wat het verschil met RNA is. DNA is de code waarin al het erfelijk materiaal van organismen is vastgelegd. Naast DNA is er RNA. DNA is de chemische drager van erfelijke informatie van organismen en RNA wordt gebruikt om de erfelijke gegevens te vertalen in eiwitten. RNA brengt het DNA van de celkern over naar het eiwitproducerende deel van de cel. 

Examentip Biologie #3: Zorg dat je BINAS kent

Op het examen zul je sommige dingen in BINAS op moeten zoeken. Zorg dat je weet waar je bepaalde zaken kunt vinden, zodat je op het examen geen tijd hoeft te verspillen aan het zoeken naar waar je de juiste informatie kunt vinden.

Examentip Biologie #4: Zorg dat je het afweersysteem goed begrijpt

Het afweersysteem van het menselijk lichaam is gericht op het onschadelijk maken van binnendringers en ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen. Zorg dat je het verschil kent tussen antigenen en antistoffen en wat het verschil is tussen specifieke afweer en aspecifieke afweer.

Examentip Biologie #5: Zorg dat je de voedselkringloop kent

Er spelen drie groepen een rol in de voedselkringloop: producenten, consumenten en reducenten. Zorg dat je weet wat het verschil is tussen deze groepen en de trofische niveaus kunt onderscheiden.

Examentip Biologie #6: Zorg dat je kunt rekenen met erfelijke eigenschappen

Op het examen moet je de uitkomst van monohybride kruisingen en dihybride kruisingen kunnen aangeven, zowel op het gebied van genotypen als fenotypen. Zorg dan ook dat je met dit onderwerp oefent!

Examentip Biologie #7: Zorg dat je de evolutietheorie kent

Evolutie is het voortdurend veranderen van soorten. Natuurlijke selectie is het belangrijkste evolutiemechanisme. De evolutietheorie is bedacht door Darwin, één van de belangrijkste biologen aller tijden. Zorg dat je evolutie en natuurlijke selectie goed begrijpt!

Heb jij nog meer goede examentips Biologie VWO?

Mail deze dan naar tips@examenoverzicht.nl en dan voegen we ze toe.

Hulp nodig bij de voorbereiding op het eindexamen?

De examentips op deze pagina kunnen je helpen bij de voorbereiding op het eindexamen. Zou je toch nog wat extra hulp kunnen gebruiken? Onze samenvatting Biologie VWO legt je alle examenstof kort en bondig uit!

Examentips andere vakken

De examentips op deze pagina hebben betrekking op het examen Biologie VWO. Natuurlijk hebben we ook examentips voor andere vakken. Bekijk bijvoorbeeld de examentips voor:

© 2024 ExamenOverzicht.nl