Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Alles over examentrainingen (2024 update)

Zit je in het examenjaar van de middelbare school en kun je wel wat extra hulp gebruiken in de voorbereiding op het eindexamen? Dan is een examentraining wellicht geschikt voor jou. Er zijn in Nederland veel verschillende examentrainingen waar je uit kan kiezen. Het kan daarom lastig zijn om te bepalen welke examentraining het meest passend voor jou is. In dit artikel proberen wij jou hierbij te helpen. We leggen uit wat een examentraining is, wat de voor- en nadelen zijn van een examentraining en helpen jou de examentraining kiezen die het beste bij je past.

Alles over examentrainingen

 

Wat is een examentraining?

Wat is een examentraining?

Een examentraining is een cursus waar je extra begeleiding krijgt in de voorbereiding op het eindexamen van het voortgezet onderwijs. De duur van een examentraining is meestal kort, waardoor je heel intensief bezig bent met de examenstof. De meeste examentrainingen duren 1, 2 of 3 dagen.

Examentrainingen worden hoofdzakelijk door zelfstandige organisaties aangeboden en niet door middelbare scholen zelf. Examentrainingen zijn dus geen onderdeel van het reguliere onderwijs in Nederland, ook al doen middelbare scholen zelf ook steeds meer om leerlingen te helpen voorbereiden voor het examen. Het volgen van een examentraining is daarom niet gratis. Je kunt soms wel een examentraining met korting volgen via jouw school, maar dat is dan vaak ook bij een extern bedrijf. Examentrainingen vinden plaats na schooltijd, in de weekenden of tijdens schoolvakanties.

Waarom een examentraining volgen?

Waarom een examentraining?

Er zijn verschillende redenen waarom leerlingen ervoor kiezen om een examentraining te volgen.

Een reden kan zijn dat leerlingen graag een overzicht van alle examenstof in korte tijd willen hebben en willen weten waar ze nu extra op moeten letten. De examenstof wordt op school gedurende de hele bovenbouw, over meerdere jaren, besproken. Sommige leerlingen vinden het fijn om alle stof even te herhalen, omdat ze vaak niet meer goed weten wat ze nu aan het begin van de bovenbouw hebben geleerd. Op een examentraining wordt alle stof herhaald en wordt gezegd waar leerlingen nu op moeten letten.

Een andere reden kan zijn dat een leerling de examenstof van één of meerdere vakken maar lastig onder de knie kan krijgen. Dit is dan vaak terug te zien in de cijfers die hij of zij haalt. Leerlingen zijn dan op zoek naar extra uitleg en begeleiding van een expert om zo betere cijfers te halen. Sommige leerlingen vinden de uitleg van hun docent op de middelbare school onduidelijk en willen graag van iemand anders de examenstof uitgelegd krijgen.

Een andere reden kan zijn dat leerlingen de stof redelijk onder de knie hebben, maar dat het voor een vervolgstudie noodzakelijk is dat er hogere eindcijfers op het diploma staan. Vervolgstudies als bedrijfskunde en geneeskunde zijn zo populair dat ze niet iedereen aan kunnen nemen. In de selectieprocedure stellen zij dan specifieke eisen aan een diploma, waarbij leerlingen met hogere eindcijfers meer kans maken om die bepaalde studie te kunnen volgen.

Tot slot is een mogelijke reden voor het volgen van een examentraining, dat leerlingen op zoek zijn naar tips en adviezen om helemaal zelfverzekerd het eindexamen in te gaan. Sommige leerlingen vinden het fijn om zich extra goed voor te bereiden op het eindexamen met de hulp van professionals.

De hoofdreden die alle leerlingen hebben is natuurlijk dat iedereen wil slagen voor het eindexamen en het felbegeerde diploma wil halen.Waar moet je op letten bij het kiezen van een examentraining?

Waar moet je op letten?

De prijs

Ben je van plan om een examentraining te volgen? Dan moet je rekening houden met flinke kosten. Denk hierbij aan honderden euro’s per training. Toch kan de prijs tussen verschillende aanbieders van examentrainingen nog flink verschillen. De prijsverschillen hebben onder andere te maken met verschillen in personeel, locatie en lengte van de training. Zo kost een examentraining bij SSL Leiden € 460 en bij Lyceo € 335. Alleen duurt deze examentraining bij Lyceo 2 dagen en bij SSL Leiden 3 dagen. Het is daarom belangrijk om naar de kosten per dag te kijken. Omgerekend betaal je in dit voorbeeld dus € 153 per dag bij SSL Leiden en € 167,50 per dag bij Lyceo.

De locatie

Een belangrijke factor waar je op moet letten bij het kiezen van een examentraining is de locatie. Examentrainingen worden door het hele land gegeven. Het meest prettige is om een examentraining te volgen dicht bij huis. Op die manier kan je zelf met de fiets gaan en bespaart het je ook reiskosten. Maar de kans bestaat dat je in een stad of dorp woont waar geen examentraining wordt gegeven. Indien je het niet erg vindt om ver te reizen en het geen probleem is om reiskosten te hebben, dan kan je uiteraard kiezen voor een training verder weg van huis. Sommige leerlingen worden door hun ouders met de auto gebracht naar de examentraining.

De duur van de examentraining

Examentrainingen zijn relatief kort van duur, maar er zijn wel verschillende opties waar je uit kan kiezen. Er zijn examentrainingen die één dag duren en er zijn er die twee of drie dagen duren. Afhankelijk van jouw voorkeur: wil je graag in zo kort mogelijke tijd klaargestoomd worden of wil je graag uitgebreid de tijd krijgen om door de examenstof te gaan? Zo kun je beslissen welke examentraining het meest ideaal is voor jou. Daarnaast moet je ook voor jezelf bepalen wanneer je de examentraining zou willen volgen.

Het type leraren

Er zijn twee typen leraren die examentraining geven: studenten of bevoegde docenten. Elk komt met een eigen prijskaartje. Examentrainingen die door studenten worden gegeven zijn vaak goedkoper. Bij examentrainingen die door studenten worden gegeven ervaren leerlingen vaak minder afstand tot de docent, omdat er minder leeftijdsverschil is. De meeste studenten die examentraining geven studeren op het HBO of de universiteit momenteel iets wat gerelateerd is aan het vak waar ze examentraining in geven. Zo hebben ze voldoende kennis van de stof. Aan de andere kant zijn bevoegde docenten experts in een bepaald vak, zoals Nederlands of Wiskunde. Ze hebben vaak jarenlange werkervaring als docent en weten precies waar de pijnpunten in de examenstof zitten. Uiteindelijk moet je voor jezelf een keuze maken wat voor jou het belangrijkste is. Bepaal dus voor jezelf wat je meer aanspreekt. Een jonge studentdocent of een oudere leraar.

Evaluaties van leerlingen en ouders

Daarnaast kun je letten op de reviews die leerlingen en ouders schrijven over de examentraining. Hier kun je veel informatie uit opmaken, en zo kun je zien hoe zij de training hebben ervaren.

Voordelen van een examentraining

Voordelen van examentraining

Inhoud

Overzicht krijgen

Een examentraining geeft leerlingen een overzicht van alle stof die ze moeten kennen. Vaak hebben leerlingen niet meer zo scherp wat ze nu precies anderhalf jaar geleden hebben geleerd. Veel scholieren vinden het fijn om dan in korte tijd even het geheugen te refreshen. Dit geeft ze een gevoel dat ze de examenstof beheersen.

Werken in kleine groepjes

Examentrainingen worden in kleine groepjes gegeven. Meestal betekent dit dat je in een kleinere klas les krijgt dan je huidige klas. Zo volg je bijvoorbeeld een eindexamentraining bij Eindsprint in groepen van 6 leerlingen. Bij Lyceo kunnen de groepen oplopen tot wel 20 leerlingen, maar zijn er vaak twee of drie student-begeleiders aanwezig.

Intensieve begeleiding

Een examentraining stoomt je doelgericht klaar voor het eindexamen in een paar dagen tijd. In die paar dagen houd je je enkel met één bepaald vak bezig en worden theorie en praktijk gecombineerd. Deze intensieve begeleiding wordt door leerlingen vaak gewaardeerd.

 

Uitkomsten

Zelfvertrouwen

Scholieren die een examentraining volgen, geven aan dat ze na het volgen van de training meer zelfvertrouwen hebben. Ze hebben de indruk dat ze de stof nu meer beheersen. Dit geeft ze een beter gevoel om het examen in te gaan.

Hogere slagingskans

Examentraining zijn er op gericht om jou te helpen slagen voor het examen. Vaak hebben leerlingen een hogere slagingskans na het volgen van een examentraining van een vak waar ze moeite mee hebben. Sommige examentrainingen bieden zelfs slagingsgarantie. Bij Erasmus Examentraining houdt dat in dat je een gratis herexamentraining krijgt wanneer je een bepaalde examentraining bij hen volgt en toch zakt voor dat vak.

Hogere cijfers

Bij een examentraining ga je intensief een aantal dagen met een bepaald vak aan de slag. Hierdoor leidt het volgen van een examentraining bij veel leerlingen tot hogere cijfers. Zowel Lyceo Examentraining als Luzac Examentraining claimen bijvoorbeeld dat scholieren hun eindcijfers met gemiddeld ongeveer 1 punt verbeteren. Volgens Erasmus Examentraining halen leerlingen die daar examentraining volgen gemiddeld 1,7 punt hoger op de eindexamens. Pas wel op met het geloven van dit soort claims, want examentrainingen kunnen van alles zeggen. Vaak hebben ze geen onderliggend bewijs hiervoor op hun site aangegeven, waardoor ze in theorie van alles kunnen roepen zonder dat het hoeft te kloppen.

Nadelen van een examentraining

Nadelen van examentraining

Duur

Examentrainingen zijn zoals eerder aangegeven geen onderdeel van het reguliere onderwijs en zijn daarom niet gratis. De kosten voor het volgen van examentraining zijn verschillend bij de diverse aanbieders, maar zijn allemaal niet goedkoop. Een intensieve cursus met persoonlijke begeleiding is gewoon duur. Je betaalt al gauw honderden euro’s per training. Daar komt bovenop, dat in hoe meer vakken je een examentraining wilt volgen, hoe hoger de rekening wordt.

Te intensief

Examentrainingen zijn ontwikkeld om in heel korte tijd, intensief bezig te gaan met de examenstof. Deze intensiteit is niet voor iedereen vol te houden. Soms is het te intensief. Zo duren de cursusdagen bij SSL Leiden 10 uur. Dat vinden de meeste leerlingen (te) lang. En of het effectief is, is nog maar de vraag. Op een gegeven moment kun je geen nieuwe stof meer opnemen en heb je rust nodig. Op school duurt ieder vak ook maar maximaal anderhalf uur. Je hebt tijd nodig om de stof te verwerken. De afwisseling met vakken als gym en muziek zorgt er normaliter voor dat je hoofd niet te vol komt te zitten. Zelfs met leuke dingen als het kijken van een film of serie is het moeilijk om lang je aandacht vast te houden. Des te moeilijker is het om de volle concentratie te houden bij een vak waar je niet goed in bent.De top 5 examentrainingen

Top 5 examentrainingen

In Nederland zijn er veel verschillende organisaties die examentrainingen bieden. Hieronder hebben we de top 5 examentrainingen overzichtelijk op een rij voor je gezet, zodat je ze met elkaar kunt vergelijken.

 

Luzac Examentraining

Luzac Examentraining biedt examentrainingen door heel Nederland. De trainingen duren twee dagen en worden gegeven door bevoegde docenten die normaal ook voor de klas staan. De groepsgrootte is maximaal 14 leerlingen. Leerlingen verhoogden hun cijfer met gemiddeld 1 punt hoger. Je kunt ook na het eindexamen nog per e-mail terecht bij de docenten voor vragen.

Algemene informatie:

 • Aantal dagen: 2
 • Prijs: 495 euro
 • Prijs per dag: 247,50 euro
 • Type leraar: bevoegde docenten
 • Locaties: Alkmaar, Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Hilversum, Leiden, Rotterdam, Utrecht, Zwolle

Aanbod:

 • Niveaus: VMBO, HAVO, VWO
 • Vakken die ze wel geven: Aardrijkskunde, Bedrijfseconomie, Biologie, Duits, Economie, Engels, Frans, Geschiedenis, Maatschappijkunde, Maatschappijwetenschappen, NaSk1, NaSk2, Natuurkunde, Nederlands, Scheikunde, Wiskunde, Wiskunde A, Wiskunde B
 • Vakken die ze niet geven: Latijn, Wiskunde C

Onze mening:

 • Luzac is een professionele partij die goede trainingen aanbiedt. Wat Luzac onderscheidt zijn de uitstekende leraren, die allen veel ervaring hebben. Dit is het voordeel van Luzac, want je weet dat je goede leraren krijgt. Dit is tegelijkertijd het nadeel van Luzac, want de training is relatief duur. De prijs per dag is hoger dan bij andere examentrainingen, maar de kwaliteit is in veel gevallen ook beter. Of je voor Luzac Examentraining moet kiezen, is afhankelijk van wat jij zelf belangrijk vindt. Als jij het belangrijk vindt om top leraren te hebben en hier best wat meer voor wilt betalen, dan is Luzac een goede keuze.

 

Logo Lyceo examentrainingen

Lyceo is de grootste examentrainer van Nederland. Ze geven examentrainingen door heel het land. Er is meestal wel een locatie bij jou in de buurt. Ze bieden trainingen voor alle niveaus en bijna alle vakken. Je kan ervoor kiezen om trainingen van 2 of 3 dagen te volgen. De trainingen vinden het hele jaar door plaats in de weekenden en tijdens de schoolvakanties. Gemiddeld scoren leerlingen na een examentraining van Lyceo 0,9 punt hoger op het eindexamen.

Algemene informatie:

 • Aantal dagen: 2 of 3
 • Prijs: 395 euro (3 dagen) of 325 euro (2 dagen VMBO) of 335 euro (2 dagen HAVO/VWO)
 • Prijs per dag: 132 euro (3 dagen), 162,50 euro (2 dagen VMBO) of 167,50 euro (2 dagen HAVO/VWO)
 • Type leraar: studenten
 • Locaties: Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Breda, Breukelen, Den Bosch, Den Haag, Dordrecht, Enschede, Groningen, Haarlem, Hengelo, Hoofddorp, Leiden, Nijmegen, Sittard, Utrecht, Vught, Wassenaar, Zwolle

Aanbod:

 • Niveaus: VMBO, HAVO, VWO
 • Vakken die ze wel geven: Aardrijkskunde, Bedrijfseconomie, Biologie, Duits, Economie, Engels, Frans, Geschiedenis, Latijn, NaSk1, NaSk2, Natuurkunde, Nederlands, Scheikunde, Wiskunde, Wiskunde A, Wiskunde B, Wiskunde C
 • Vakken die ze niet geven: Maatschappijwetenschappen

Onze mening:

 • Alhoewel Lyceo de grootste examentrainer van Nederland is, is hun prijsmodel soms wat onoverzichtelijk. Zo zijn zij de enige aanbieder met verschillende prijzen voor verschillende niveaus. Dat is een beetje vreemd. Dit schooljaar vragen ze voor de tweedaagse training 325 euro aan VMBO en 335 euro aan HAVO en VWO. Waarom dit verschil? Het gaat bij HAVO en VWO om twee dagen van 8 uur, terwijl het bij VMBO gaat om twee dagen van 6,5 uur. Dus HAVO/VWO betaalt ruim 3% meer geld maar krijgt ruim 23% meer les. Met andere woorden: als je een VMBO examentraining bij Lyceo volgt betaal je omgerekend € 25 per uur, terwijl je bij een HAVO of VWO examentraining omgerekend maar € 20,94 per uur betaalt. Heel vreemd dat een VMBO-training bijna 20% per uur meer kost dan een HAVO- of VWO-training. Daarnaast horen we ook wisselende verhalen over de kwaliteit van hun trainingen.
Verschil in prijs Lyceo examentrainingen

Link: website Lyceo Examentraining

Logo Eindsprint examentrainingen

Eindsprint Examentraining geeft examentrainingen door heel Nederland. Alle trainingen duren twee dagen en vinden plaats tijdens de schoolvakanties of in de weekenden. Je volgt een examentraining in groepjes van maximaal zes leerlingen en je krijgt les van jonge gemotiveerde studentdocenten. De trainingen van Eindsprint worden uitstekend beoordeeld door leerlingen. Ten slotte krijg je een theorie- en oefenboek mee naar huis. Ze geven alleen geen examentraining voor het VMBO.

Algemene informatie:

 • Aantal dagen: 2
 • Prijs: 330 euro
 • Prijs per dag: 165,00 euro
 • Type leraar: studenten
 • Locaties: Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Utrecht

Aanbod:

 • Niveaus: HAVO, VWO
 • Vakken die ze wel geven: Aardrijkskunde, Bedrijfseconomie, Biologie, Economie, Engels, Geschiedenis, Natuurkunde, Nederlands, Scheikunde, Wiskunde A, Wiskunde B
 • Vakken die ze niet geven: Duits, Frans, Latijn, Maatschappijwetenschappen, NaSk1, NaSk2, Wiskunde, Wiskunde C

Onze mening:

 • Eindsprint Examentraining is wat ons betreft een uitstekende keuze. Ze behoren tot de top 3 goedkoopste examentrainingen van Nederland, als je omrekent naar de prijs die je betaalt per dag. Toch leveren ze goede trainingen en geven ze je kwalitatief materiaal mee naar huis. Hierdoor hebben ze een goede prijs/kwaliteit-verhouding. Ze geven daarnaast examentraining op locaties die verspreid zijn over grote delen van Nederland, wat fijn is. De trainingen worden gegeven door studenten, wat zowel een voordeel als nadeel is. Of je voor Eindsprint Examentraining moet kiezen, is afhankelijk van wat jij zelf belangrijk vindt. Als jij les wilt krijgen van studenten en veel waarde wilt krijgen voor je geld, dan is Eindsprint Examentraining een goede keuze.

 

SSL Leiden logo

SSL Leiden geeft examentrainingen in Leiden voor HAVO en VWO. Ze waren de eerste aanbieder van examentraining in Nederland. Ze zijn ontstaan uit een samenwerking met de universiteit Leiden. De trainingen duren 2 of 3 dagen. Bij een driedaagse training wordt de derde dag gevuld met het maken van een proefexamen onder "examencondities". Leerlingen die hier examentraining volgen, scoren gemiddeld 1 punt hoger op het eindexamen dan hun schoolexamencijfer. Het slagingspercentage van hun cursisten ligt rond de 90%, wat vergelijkbaar is met het landelijk slagingspercentage. Er is veel persoonlijke aandacht. Per docent zijn er maximaal 5 leerlingen. Als er meer dan 5 leerlingen in een klas zitten, dan zijn er ook meer docenten. Ze geven geen examentraining voor het VMBO.

Algemene informatie:

 • Aantal dagen: 2 of 3
 • Prijs: 460 euro (3 dagen) of 345 euro (2 dagen)
 • Prijs per dag: 153,33 euro (3 dagen) of 172,50 euro (2 dagen)
 • Type leraar: bevoegde docenten
 • Locaties: Leiden

Aanbod:

 • Niveaus: HAVO, VWO
 • Vakken die ze wel geven: Aardrijkskunde, Biologie, Bedrijfseconomie, Duits, Economie, Engels, Frans, Geschiedenis, Latijn, Natuurkunde, Nederlands, Scheikunde, Wiskunde A, Wiskunde B
 • Vakken die ze niet geven: Maatschappijwetenschappen, NaSk1, NaSk2, Wiskunde, Wiskunde C

Onze mening:

 • SSL Leiden geeft enkel examentraining in Leiden. Geen probleem natuurlijk als je in de buurt woont. Maar als je wat verder weg woont, is dat niet zo fijn. SSL Leiden was ook één van de eerste landelijk bekende examentrainingen in Nederland. Ze hebben ruim 25 jaar ervaring. Hun trainingen zijn goed. Goede docenten en veel persoonlijke begeleiding. Of je voor SSL Leiden moet kiezen, is afhankelijk van wat jij zelf belangrijk vindt en waarschijnlijk ook of je in de buurt van Leiden woont.

Link: website SSL Leiden

 

Erasmus Examentraining

Erasmus Examentraining biedt trainingen in Capelle aan den Ijssel, Rotterdam en Utrecht. Je kunt kiezen uit trainingen van 1 of 2 dagen. Groepen bestaan inprincipe uit maximaal 12 leerlingen en er is 1 trainer per 6 leerlingen. In een groep met 12 leerlingen wordt de examenstof dus behandeld door 2 trainers. Je krijgt een opgavenbundel mee naar huis, waar je thuis verder mee kunt oefenen. Erasmus Examentraining biedt een slagingsgarantie. Dit houdt in dat als je toch zakt voor het vak waar je examentraining in hebt gevolgd, je een gratis herexamentraining krijgt. Leerlingen die Erasmus Examentraining volgden, verhoogden hun cijfer met gemiddeld 1,7 punt. Erasmus biedt korte, middellange en lange examentrainingen aan, waardoor je hieronder verschillende prijzen ziet.

Algemene informatie:

 • Aantal dagen: 1 of 2
 • Prijs voor eendaagse training: 169 euro
 • Prijs voor tweedaagse training: 314 euro (kort), 319 euro (middellang) of 324 euro (lang) 
 • Prijs per dag: 169 euro voor eendaagse training of 157 euro (kort), 159,50 euro (middellang) of 162 euro (lang) voor tweedaagse training
 • Type leraar: 50% studenten en 50% bevoegde docenten
 • Locaties: Capelle aan den IJssel, Rotterdam, Utrecht

Aanbod:

 • Niveaus: VMBO BB, VMBO KB, MAVO, HAVO, VWO
 • Vakken die ze wel geven: Aardrijkskunde, Bedrijfseconomie, Biologie, Duits, Economie, Engels, Frans, Geschiedenis, NaSk1, NaSk2, Natuurkunde, Nederlands, Scheikunde, Wiskunde, Wiskunde A, Wiskunde B, Wiskunde C
 • Vakken die ze niet geven: Latijn, Maatschappijwetenschappen
 • Let op: er is een kans dat je hier toch examentraining kunt volgen voor een vak dat ze in eerste instantie niet verzorgen. Er wordt dan gekeken of er een training op maat mogelijk is.

Onze mening:

 • Erasmus Examentraining biedt goede trainingen aan. Het voordeel van Erasmus Examentraining is dat trainingen altijd doorgaan, zolang er minimaal 1 aanmelding is. Bij andere examentrainingen wil het nog wel eens gebeuren dat een hele training wordt afgezegd bij onvoldoende aanmeldingen. Dat zul je bij Erasmus Examentraining dus niet krijgen. Ook is de slagingsgarantie (gratis herexamentraining) wel fijn. Het nadeel van Erasmus Examentraining is dat het enkel in drie steden zit, wat niet zo fijn is als je niet in de buurt woont. Let er verder op dat ze niet alle vakken voor alle vmbo-niveaus aanbieden. Of je voor Erasmus Examentraining moet kiezen, is afhankelijk van wat jij zelf belangrijk vindt.

Link: website Erasmus Examentraining


Overzicht kosten examentraining

Kosten-van-examentraining

Je hebt al kunnen zien wat de kosten zijn van een examentraining bij de top 5 partijen. Wanneer we dit naast elkaar zetten, dan krijgen we het volgende prijsoverzicht. Een liggend streepje in de tabel betekent dat die partij geen examentraining aanbiedt voor dat vak op dat niveau.

Naam examentraining1 dag2 dagen
Eindsprint--
Erasmus Examentraining€ 169€ 314 - € 324
Luzac Examentraining-€ 495
Lyceo-€ 325
SSL Leiden--

 

Dit zijn de (gemiddelde) kosten bij de grootste aanbieders voor een examentraining HAVO en VWO:

Naam training1 dag2 dagen3 dagen
Eindsprint-€ 330-
Erasmus€ 169€ 314 - € 324-
Luzac-€ 495-
Lyceo-€ 335€ 395
SSL Leiden-€ 345€ 460

 

Hieronder vind je een tabel met de gemiddelde prijs per dag van deze 5 verschillende examentrainingen. De prijs is gerangschikt van laag naar hoog. Je ziet dat Lyceo de goedkoopste examentraining per dag aanbiedt, en dat Luzac Examentraining de duurste is.

Naam examentrainingGemiddelde prijs per dag (2023-2024)
Lyceo€ 150,71
Erasmus Examentrainingen€ 160,85
SSL Leiden€ 161
Eindsprint€ 165
Luzac€ 247,50

 

Daarnaast hebben we een overzicht voor je van de gemiddelde prijs per dag van verschillende examentrainingen over de tijd. Zo kun je zien welke examentraining het meest zijn prijs heeft verhoogd. De tabel is gerangschikt van de hoogste prijsstijging naar de laagste prijsstijging. Je ziet dat Luzac en Eindsprint het afgelopen jaar in prijs gelijk zijn gebleven. Bij Erasmus zie je een forse prijsstijging. Dat heeft te maken met de korting die zij in 2023 aanboden.

 2017-20182018-20192019-20202020-20212021-20222022-20232023-2024Verschil in 2024
Erasmus€ 128,83€ 128,83€ 129,62€ 129,62€ 144,33€ 140,50€ 160,85+ € 20,35
SSL Leiden€ 126,67€ 134,16€ 138,33€ 142,50€ 145,00€ 156,00€ 161,00+ € 5,00
Lyceo€ 129,55€ 131,33€ 133,80€ 136,11€ 136,42€ 149,00€ 150,71+ € 1,71
Luzac€ 162,50€ 162,50€ 162,50€ 162,50€ 212,50€ 247,50€ 247,50+/- € 0,00
Eindsprint€ 116,67€ 116,67€ 127,08€ 131,25€ 142,50€ 165,00€ 165,00+/- € 0,00

 

De beste examentraining per stad

Beste examentraining per stad

Als je overigens de beste examentraining in een specifieke stad zoekt, hebben we die hieronder voor je op een rijtje gezet

Amsterdam

Arnhem

Den Haag

Eindhoven

Groningen

Leiden

Nijmegen

Rotterdam

Utrecht

Zwolle

 

Alternatieven voor een examentraining

Alternatieven voor een examentraining

Voor veel mensen is een examentraining behoorlijk duur. Gelukkig zijn er ook een aantal alternatieven, zoals bijles en samenvattingen.

Bijles

Een alternatief voor het volgen van een examentraining is het volgen van bijles. Bijles kan een goede keuze zijn als je op zoek bent naar extra begeleiding en als je weet dat je minder goed leert in een groep met andere leerlingen. De één op één begeleiding zorgt ervoor dat je direct vragen kan stellen en er een schema wordt gevolgd dat precies past bij jouw leerbehoeften en tempo. Sommige examentrainers die in dit artikel zijn besproken bieden ook bijles aan.

Samenvattingen en oefenboeken

Het meest voordelige alternatief voor het volgen van een examentraining is het gebruikmaken van samenvattingen. ExamenOverzicht biedt samenvattingen die jou helpen om de examenstress flink te verminderen. De dikke studieboeken die jij moet leren, zijn samengevat tot overzichtelijke en korte boekjes die jou veel tijd besparen. Hierdoor zorgen ze ervoor dat je de examenstof zo snel mogelijk leert. De tekst is makkelijk te begrijpen, omdat de samenvattingen geschreven zijn door een studiebol in een taal die jij begrijpt. De samenvattingen bestaan uit een uitleg van de theorie en begrippen, maar ook uit oefenvragen en QR-codes met links naar video’s. Zo kun je zelf kiezen hoe jij de stof wilt leren. Samenvattingen zijn een goedkopere manier om jezelf voor te bereiden op het eindexamen dan examentrainingen en bijlessen.

Daarnaast kun je gebruikmaken van oefenboeken. Het grote geheim om het eindexamen ontspannen door te komen is oefenen! Slagen voor het examen met hoge cijfers komt neer op veel oefenen. ExamenOverzicht biedt uitgebreide oefenboeken waarin veel handige oefenvragen staan. Uiteraard bevatten ze ook de antwoorden, zodat je direct kan zien of je de vragen juist hebt beantwoord. De oefenboeken bestaan uit instapvragen, oude examenvragen en unieke examenvragen. Oefenboeken zijn de perfecte aanvulling op samenvattingen en zijn in verhouding tot examentrainingen en bijlessen een flink stuk goedkoper.Conclusie

Conclusie van examentraining

Examentrainingen zijn een goede keuze voor jou als je op zoek bent naar intensieve begeleiding in de voorbereiding op het eindexamen. In kleine groepjes worden leerlingen klaargestoomd om zelfverzekerd het examen te maken. Examentrainingen zijn vaak van korte duur: in 1, 2 of 3 dagen ga je aan de slag om je kennis van bepaalde vakken te vergroten. Er zijn talloze organisaties die examentrainingen bieden en de 5 belangrijkste organisaties hebben we in dit artikel besproken. Zo kun je een goede beslissing maken over welke examentraining het meest geschikt is voor jou. Houd er wel rekening mee dat er redelijk hoge kosten zijn verbonden voor het volgen van een examentraining. Goedkopere alternatieven in de voorbereiding op het eindexamen zijn de samenvattingen en oefenboeken van ExamenOverzicht.

Ontvang exclusieve tips in het examenjaar

Graag helpen we jou in het examenjaar richting je diploma!
Zit jij in je examenjaar en wil jij slagen? Schrijf je dan in voor:

Exclusieve tips
De geheimen van het eindexamen
Een template voor jouw leerplanning
Dat extra zetje in de rug

Ik ben
© 2024 ExamenOverzicht.nl