Alles over examentrainingen

Zit je in het examenjaar van de middelbare school en kun je wel wat extra hulp gebruiken in de voorbereiding op het eindexamen? Dan is een examentraining wellicht geschikt voor jou. Er zijn in Nederland veel verschillende examentrainingen waar je uit kan kiezen. Het kan daarom lastig zijn om te bepalen welke examentraining het meest passend voor jou is. In dit artikel proberen wij jou hierbij te helpen. We leggen uit wat een examentraining is, wat de voor- en nadelen zijn van een examentraining en helpen jou de examentraining kiezen die het beste bij je past.

Alles over examentrainingen

Wat is een examentraining?

Een examentraining is een cursus waar je extra begeleiding krijgt in de voorbereiding op het eindexamen van het voortgezet onderwijs. De duur van een examentraining is meestal kort, waardoor je heel intensief bezig bent met de examenstof. De meeste examentrainingen duren 1, 2 of 3 dagen.

Examentrainingen worden hoofdzakelijk door zelfstandige organisaties aangeboden en niet door middelbare scholen zelf. Examentrainingen zijn dus geen onderdeel van het reguliere onderwijs in Nederland, ook al doen middelbare scholen zelf ook steeds meer om leerlingen te helpen voorbereiden voor het examen. Het volgen van een examentraining is daarom niet gratis. Je kunt soms wel een examentraining met korting volgen via jouw school, maar dat is dan vaak ook bij een extern bedrijf. Examentrainingen vinden plaats na schooltijd, in de weekenden of tijdens schoolvakanties.

Waarom een examentraining volgen?

Er zijn verschillende redenen waarom leerlingen ervoor kiezen om een examentraining te volgen.

Een reden kan zijn dat leerlingen graag een overzicht van alle examenstof in korte tijd willen hebben en willen weten waar ze nu extra op moeten letten. De examenstof wordt op school gedurende de hele bovenbouw, over meerdere jaren, besproken. Sommige leerlingen vinden het fijn om alle stof even te herhalen, omdat ze vaak niet meer goed weten wat ze nu aan het begin van de bovenbouw hebben geleerd. Op een examentraining wordt alle stof herhaald en wordt gezegd waar leerlingen nu op moeten letten.

Een andere reden kan zijn dat een leerling de examenstof van één of meerdere vakken maar lastig onder de knie kan krijgen. Dit is dan vaak terug te zien in de cijfers die hij of zij haalt. Leerlingen zijn dan op zoek naar extra uitleg en begeleiding van een expert om zo betere cijfers te halen. Sommige leerlingen vinden de uitleg van hun docent op de middelbare school onduidelijk en willen graag van iemand anders de examenstof uitgelegd krijgen.

Een andere reden kan zijn dat leerlingen de stof redelijk onder de knie hebben, maar dat het voor een vervolgstudie noodzakelijk is dat er hogere eindcijfers op het diploma staan. Vervolgstudies als bedrijfskunde en geneeskunde zijn zo populair dat ze niet iedereen aan kunnen nemen. In de selectieprocedure stellen zij dan specifieke eisen aan een diploma, waarbij leerlingen met hogere eindcijfers meer kans maken om die bepaalde studie te kunnen volgen.

Tot slot is een mogelijke reden voor het volgen van een examentraining, dat leerlingen op zoek zijn naar tips en adviezen om helemaal zelfverzekerd het eindexamen in te gaan. Sommige leerlingen vinden het fijn om zich extra goed voor te bereiden op het eindexamen met de hulp van professionals.

De hoofdreden die alle leerlingen hebben is natuurlijk dat iedereen wil slagen voor het eindexamen en het felbegeerde diploma wil halen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een examentraining?

De prijs

Ben je van plan om een examentraining te volgen? Dan moet je rekening houden met flinke kosten. Denk hierbij aan honderden euro’s per training. Toch kan de prijs tussen verschillende aanbieders van examentrainingen nog flink verschillen. De prijsverschillen hebben onder andere te maken met verschillen in personeel, locatie en lengte van de training. Zo kost een examentraining bij Luzac € 325 en bij Eindsprint ook € 295. Alleen duurt de examentraining bij Luzac 2 dagen en bij Eindsprint 3 dagen. Ondanks dat de totale prijs gelijk is bij de twee verschillende examentrainingen, is er dus wel een verschil in de kosten per dag. Omgerekend betaal je in dit voorbeeld dus €162,50 per dag bij Luzac en € 98,33 per dag bij Eindsprint.

De locatie

Een belangrijke factor waar je op moet letten bij het kiezen van een examentraining is de locatie. Examentrainingen worden door het hele land gegeven. Het meest prettige is om een examentraining te volgen dicht bij huis. Op die manier kan je zelf met de fiets gaan en bespaart het je ook reiskosten. Maar de kans bestaat dat je in een stad of dorp woont waar geen examentraining wordt gegeven. Indien je het niet erg vindt om ver te reizen en het geen probleem is om reiskosten te hebben, dan kan je uiteraard kiezen voor een training verder weg van huis. Sommige leerlingen worden door hun ouders met de auto gebracht naar de examentraining.

De duur van de examentraining

Examentrainingen zijn relatief kort van duur, maar er zijn wel verschillende opties waar je uit kan kiezen. Er zijn examentrainingen die één dag duren en er zijn er die twee of drie dagen duren. Afhankelijk van jouw voorkeur: wil je graag in zo kort mogelijke tijd klaargestoomd worden of wil je graag uitgebreid de tijd krijgen om door de examenstof te gaan? Zo kun je beslissen welke examentraining het meest ideaal is voor jou. Daarnaast moet je ook voor jezelf bepalen wanneer je de examentraining zou willen volgen.

Het type leraren

Er zijn twee typen leraren die examentraining geven: studenten of bevoegde docenten. Elk komt met een eigen prijskaartje. Examentrainingen die door studenten worden gegeven zijn vaak goedkoper. Bij examentrainingen die door studenten worden gegeven ervaren leerlingen vaak minder afstand tot de docent, omdat er minder leeftijdsverschil is. De meeste studenten die examentraining geven studeren op het HBO of de universiteit momenteel iets wat gerelateerd is aan het vak waar ze examentraining in geven. Zo hebben ze voldoende kennis van de stof. Aan de andere kant zijn bevoegde docenten experts in een bepaald vak, zoals Nederlands of Wiskunde. Ze hebben vaak jarenlange werkervaring als docent en weten precies waar de pijnpunten in de examenstof zitten. Uiteindelijk moet je voor jezelf een keuze maken wat voor jou het belangrijkste is. Bepaal dus voor jezelf wat je meer aanspreekt. Een jonge studentdocent of een oudere leraar.

Evaluaties van leerlingen en ouders

Daarnaast kun je letten op de reviews die leerlingen en ouders schrijven over de examentraining. Hier kun je veel informatie uit opmaken, en zo kun je zien hoe zij de training hebben ervaren.

Voordelen van een examentraining

Inhoud

Overzicht krijgen

Een examentraining geeft leerlingen een overzicht van alle stof die ze moeten kennen. Vaak hebben leerlingen niet meer zo scherp wat ze nu precies anderhalf jaar geleden hebben geleerd. Veel scholieren vinden het fijn om dan in korte tijd even het geheugen te refreshen. Dit geeft ze een gevoel dat ze de examenstof beheersen.

Werken in kleine groepjes

Examentrainingen worden in kleine groepjes gegeven. Meestal betekent dit dat je in een kleinere klas les krijgt dan je huidige klas. Zo volg je bijvoorbeeld een eindexamentraining bij Eindsprint of Nationale Examentraining in groepen van 5 leerlingen. Bij Luzac zijn de groepjes wat groter: je werkt in groepen van maximaal 12 leerlingen.

Intensieve begeleiding

Een examentraining stoomt je doelgericht klaar voor het eindexamen in een paar dagen tijd. In die paar dagen houd je je enkel met één bepaald vak bezig en worden theorie en praktijk gecombineerd. Deze intensieve begeleiding wordt door leerlingen vaak gewaardeerd.Uitkomsten

Zelfvertrouwen

Scholieren die een examentraining volgen, geven aan dat ze na het volgen van de training meer zelfvertrouwen hebben. Ze hebben de indruk dat ze de stof nu meer beheersen. Dit geeft ze een beter gevoel om het examen in te gaan.

Hogere slagingskans

Examentraining zijn er op gericht om jou te helpen slagen voor het examen. Vaak hebben leerlingen een hogere slagingskans na het volgen van een examentraining van een vak waar ze moeite mee hebben. Sommige examentrainingen bieden zelfs slagingsgarantie. Bij Nationale Examentraining en bij Erasmus Examentraining houdt dat in je een gratis herexamentraining krijgt wanneer je een examentraining bij hen volgt en toch zakt voor dat vak.

Hogere cijfers

Bij een examentraining ga je intensief een aantal dagen met een bepaald vak aan de slag. Hierdoor leidt het volgen van een examentraining bij veel leerlingen tot hogere cijfers. Lyceo Examentraining claimt bijvoorbeeld dat scholieren hun eindcijfers met gemiddeld 0,8 punt verbeteren, Luzac Examentraining zegt dat leerlingen hun eindcijfers met gemiddeld 1 punt verhogen en volgens Erasmus Examentraining halen leerlingen die daar examentraining volgen gemiddeld 1,7 punt hoger op de eindexamens. Pas wel op met het geloven van dit soort claims, want examentrainingen kunnen van alles zeggen. Vaak hebben ze geen onderliggend bewijs hiervoor op hun site aangegeven, waardoor ze in theorie van alles kunnen roepen zonder dat het hoeft te kloppen.

Nadelen van een examentraining

Duur

Examentrainingen zijn zoals eerder aangegeven geen onderdeel van het reguliere onderwijs en zijn daarom niet gratis. De kosten voor het volgen van examentraining zijn verschillend bij de diverse aanbieders, maar zijn allemaal niet goedkoop. Een intensieve cursus met persoonlijke begeleiding is gewoon duur. Je betaalt al gauw honderden euro’s per training. Daar komt bovenop, dat in hoe meer vakken je een examentraining wilt volgen, hoe hoger de rekening wordt.

Te intensief

Examentrainingen zijn ontwikkeld om in heel korte tijd, intensief bezig te gaan met de examenstof. Deze intensiteit is niet voor iedereen vol te houden. Soms is het te intensief. Zo duren de cursusdagen bij de Rijksuniversiteit Groningen van 9.30 uur tot 21.00 uur. Dat is voor de meeste leerlingen veel te lang. En of het effectief is, is nog maar de vraag. Op een gegeven moment kun je geen nieuwe stof meer opnemen en heb je rust nodig. Op school duurt ieder vak ook maar maximaal anderhalf uur. Je hebt tijd nodig om de stof te verwerken. De afwisseling met vakken als gym en muziek zorgt er normaliter voor dat je hoofd niet te vol komt te zitten. Zelfs met leuke dingen als het kijken van een film of serie is het moeilijk om lang je aandacht vast te houden. Des te moeilijker is het om de volle concentratie te houden bij een vak waar je niet goed in bent.

De top 10 examentrainingen

In Nederland zijn er veel verschillende organisaties die examentrainingen bieden. Hieronder hebben we de top 10 examentrainingen overzichtelijk op een rij voor je gezet, zodat je ze met elkaar kunt vergelijken.

Luzac Examentraining

Luzac Examentraining

Luzac Examentraining biedt examentrainingen door heel Nederland. De trainingen duren twee dagen en worden gegeven door bevoegde docenten die normaal ook voor de klas staan. De groepsgrootte is maximaal 12 leerlingen. Leerlingen verhoogden hun cijfer met gemiddeld 1,1 punt hoger. Je kunt ook na het eindexamen nog per e-mail terecht bij de docenten voor vragen.

Algemene informatie:

 • Aantal dagen: 2
 • Prijs: 325 euro
 • Prijs per dag: 162,50 euro
 • Type leraar: bevoegde docenten
 • Locaties: Alkmaar, Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Haag, Eindhoven, Haarlem, Hilversum, Leiden, Rotterdam, 's-Hertogenbosch, Utrecht, Zwolle

Aanbod:

 • Niveaus: VMBO, HAVO, VWO
 • Vakken die ze wel geven: Aardrijkskunde, Biologie, Duits, Economie, Engels, Frans, Geschiedenis, M&O, Maatschappijwetenschappen, NaSk1, NaSk2, Natuurkunde, Nederlands, Scheikunde, Wiskunde, Wiskunde A, Wiskunde B
 • Vakken die ze niet geven: Latijn, Wiskunde C

Onze mening:

 • Luzac is een professionele partij die goede trainingen aanbiedt. Wat Luzac onderscheidt zijn de uitstekende leraren, die allen veel ervaring hebben. Dit is het voordeel van Luzac, want je weet dat je goede leraren krijgt. Dit is tegelijkertijd het nadeel van Luzac, want de training is relatief duur. De prijs per dag is hoger dan bij andere examentrainingen, maar de kwaliteit is in veel gevallen ook beter. Of je voor Luzac Examentraining moet kiezen, is afhankelijk van wat jij zelf belangrijk vindt. Als jij het belangrijk vindt om top leraren te hebben en hier best wat meer voor wilt betalen, dan is Luzac een goede keuze.

Link: website Luzac Examentraining

Lyceo Examentraining

Lyceo Examentraining

Lyceo is de grootste examentrainer van Nederland. Ze geven examentrainingen door heel het land. Er is meestal wel een locatie bij jou in de buurt. Ze bieden trainingen voor alle niveaus en bijna alle vakken. Je kan ervoor kiezen om trainingen van 2 of 3 dagen te volgen. De trainingen vinden het hele jaar door plaats in de weekenden en tijdens de schoolvakanties. Gemiddeld scoren leerlingen na een examentraining van Lyceo 0,8 punt hoger op het eindexamen.

Algemene informatie:

 • Aantal dagen: 2 of 3
 • Prijs: 356 euro (3 dagen) of 275 of 265 euro (2 dagen)
 • Prijs per dag: 118,67 euro (3 dagen), 137,50 of 132,50 euro (2 dagen)
 • Type leraar: studenten
 • Locaties: Amersfoort, Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Dordrecht, Haarlem, Hilversum, Leiden, Rotterdam, Utrecht, Wassenaar

Aanbod:

 • Niveaus: VMBO, HAVO, VWO
 • Vakken die ze wel geven: Aardrijkskunde, Biologie, Duits, Economie, Engels, Frans, Geschiedenis, Latijn, M&O, NaSk1, NaSk2, Natuurkunde, Nederlands, Scheikunde, Wiskunde, Wiskunde A, Wiskunde B, Wiskunde C
 • Vakken die ze niet geven: Maatschappijwetenschappen

Onze mening:

 • Alhoewel Lyceo de grootste examentrainer van Nederland is, is hun prijsmodel mega onoverzichtelijk. Voor een examentraining in dezelfde stad, op dezelfde dagen, die op 2 verschillende locaties wordt gegeven, betaal je verschillende prijzen. Voorbeeld: de examentraining aardrijkskunde havo, dezelfde 2 dagen, in dezelfde stad. Gegeven op twee verschillende locaties. Maar de ene training is 260 euro en de andere 270 euro. Niemand snapt waarom, en Lyceo legt het ook niet uit. Hun aanbod is zo groot en onoverzichtelijk weergegeven dat we door de bomen het bos niet meer zagen. De trainingen schijnen wel prima te zijn, maar de informatie en communicatie op hun website laat te wensen over.

Lyceo prijsmodel

Lyceo prijsmodel

Link: website Lyceo Examentraining

Eindsprint Examentraining

Eindsprint Examentraining

Eindsprint Examentraining geeft examentrainingen door heel Nederland. Alle trainingen duren drie dagen en vinden plaats tijdens iedere schoolvakantie. Je volgt een examentraining in groepjes van maximaal vijf leerlingen en je krijgt les van jonge gemotiveerde studentdocenten. Met je CJP pas krijg je daarnaast 100 euro korting op de examentraining van Eindsprint. Ten slotte krijg je een theorie- en oefenboek mee naar huis. Ze geven alleen geen examentraining voor het VMBO.

Algemene informatie:

 • Aantal dagen: 3
 • Prijs: 295 euro (met CJP korting)
 • Prijs per dag: 98,33 euro
 • Type leraar: studenten
 • Locaties: Amsterdam, Eindhoven, Enschede, Groningen, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht, Zwolle

Aanbod:

 • Niveaus: HAVO, VWO
 • Vakken die ze wel geven: Biologie, Economie, Engels, M&O, Natuurkunde, Nederlands, Scheikunde, Wiskunde A, Wiskunde B
 • Vakken die ze niet geven: Aardrijkskunde, Duits, Frans, Geschiedenis, Latijn, Maatschappijwetenschappen, NaSk1, NaSk2, Wiskunde, Wiskunde C

Onze mening:

 • Eindsprint is de goedkoopste examentraining van Nederland, als je omrekent naar de prijs die je betaalt per dag. Toch leveren ze goede trainingen en geven ze je kwalitatief materiaal mee naar huis. Hierdoor hebben ze een goede prijs/kwaliteit-verhouding. Ze geven daarnaast examentraining op redelijk veel locaties in Nederland, wat fijn is. De trainingen worden gegeven door studenten, wat zowel een voordeel als nadeel is. Of je voor Eindsprint Examentraining moet kiezen, is afhankelijk van wat jij zelf belangrijk vindt. Als jij les wilt krijgen van studenten en veel waarde wilt krijgen voor je geld, dan is Eindsprint Examentraining een goede keuze.

Link: website Eindsprint Examentraining

SSL Leiden

SSL Leiden

SSL Leiden geeft examentrainingen in Leiden voor HAVO en VWO. Dit doen ze in samenwerking met de universiteit Leiden. De meeste trainingen duren 3 dagen en voor een aantal vakken duren de trainingen 2 dagen. Leerlingen die hier examentraining volgen, scoren gemiddeld 1 punt hoger op het eindexamen dan hun schoolexamencijfer. Per docent zijn er maximaal 5 leerlingen. Als er meer dan 5 leerlingen in een klas zitten, dan zijn er ook meer docenten. Ze geven geen examentraining voor het VMBO.

Algemene informatie:

 • Aantal dagen: 3
 • Prijs: 380 euro
 • Prijs per dag: 126,67 euro
 • Type leraar: bevoegde docenten
 • Locaties: Leiden

Aanbod:

 • Niveaus: HAVO, VWO
 • Vakken die ze wel geven: Aardrijkskunde, Biologie, Duits, Economie, Engels, Frans, Geschiedenis, Latijn, M&O, Natuurkunde, Nederlands, Scheikunde, Wiskunde A, Wiskunde B, Wiskunde C
 • Vakken die ze niet geven: Maatschappijwetenschappen, NaSk1, NaSk2, Wiskunde

Onze mening:

 • SSL Leiden geeft enkel examentraining in Leiden. Geen probleem natuurlijk als je in de buurt woont. Maar als je wat verder weg woont, is dat niet zo fijn. SSL Leiden was ook één van de eerste landelijk bekende examentrainingen in Nederland. Ze hebben ruim 20 jaar ervaring. Sommige pagina’s op hun website zien er soms uit alsof ze ook 20 jaar geleden zijn gemaakt, maar de trainingen zijn goed. Of je voor SSL Leiden moet kiezen, is afhankelijk van wat jij zelf belangrijk vindt en waarschijnlijk ook of je in de buurt van Leiden woont.

Linkwebsite SSL Leiden

Erasmus Examentraining

Erasmus Examentraining

Erasmus Examentraining biedt trainingen in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Je kunt kiezen uit trainingen van 1 en 2 dagen. Groepen bestaan uit maximaal 15 leerlingen en er is 1 trainer per 5 leerlingen. In een groep met 15 leerlingen wordt de examenstof dus behandeld door 3 trainers. Je krijgt een opgavenbundel mee naar huis, waar je thuis verder mee kunt oefenen. Erasmus Examentraining biedt een slagingsgarantie. Dit houdt in dat als je toch zakt voor het vak waar je examentraining in hebt gevolgd, je een gratis herexamentraining krijgt. Leerlingen die Erasmus Examentraining volgden, verhoogden hun cijfer met gemiddeld 1,7 punt. Ze geven geen examentraining voor het VMBO.

Algemene informatie:

 • Aantal dagen: 1, 2 of 3
 • Prijs: 99 euro (1 dag), 239 euro (2 dagen), 329 euro (3 dagen)
 • Prijs per dag: 99 euro (1 dag), 119,50 (2 dagen) of 109,67 (3 dagen)
 • Type leraar: studenten
 • Locaties: Utrecht, Rotterdam, Amsterdam

Aanbod:

 • Niveaus: HAVO, VWO
 • Vakken die ze wel geven: Aardrijkskunde, Biologie, Economie, Engels, Frans, Geschiedenis, Latijn, M&O, Natuurkunde, Nederlands, Scheikunde, Wiskunde A, Wiskunde B, Wiskunde C
 • Vakken die ze niet geven: Duits, Maatschappijwetenschappen, NaSk1, NaSk2, Wiskunde

Onze mening:

 • Erasmus Examentraining biedt goede trainingen aan. Het voordeel van Erasmus Examentraining is dat trainingen altijd doorgaan, zolang er minimaal 1 aanmelding is. Bij andere examentrainingen wil het nog wel eens gebeuren dat een hele training wordt afgezegd bij onvoldoende aanmeldingen. Dat zul je bij Erasmus Examentraining dus niet krijgen. Het nadeel van Erasmus Examentraining is dat het enkel in drie steden zit, wat niet zo fijn is als je niet in de buurt woont. Verder is Erasmus Examentraining duurder dan bijvoorbeeld een Eindsprint Examentraining, die ook met studenten werkt en op meer locaties training geeft. Of je voor Erasmus Examentraining moet kiezen, is afhankelijk van wat jij zelf belangrijk vindt.

Link: website Erasmus Examentraining

Wismon

Wismon Bèta Onderwijsinstituut

Wismon biedt examentrainingen in de exacte vakken Wiskunde A, Wiskunde B, Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde en Biologie. Ze zijn dus gespecialiseerd in de bèta vakken. De trainingen duren twee dagen en vinden plaats in Utrecht. Groepen bestaat uit maximaal 15 leerlingen en er is 1 trainer per 5 leerlingen. In een groep met 15 leerlingen wordt de examenstof dus behandeld door 3 trainers.

Algemene informatie:

 • Aantal dagen: 2
 • Prijs: 285 euro
 • Prijs per dag: 142,50 euro
 • Type leraar: docenten/studenten
 • Locaties: Utrecht

Aanbod:

 • Niveaus: VMBO, HAVO, VWO
 • Vakken die ze wel geven: Biologie, Natuurkunde, Scheikunde, Wiskunde A, Wiskunde B, Wiskunde
 • Vakken die ze niet geven: Aardrijkskunde, Duits, Economie, Engels, Frans, Geschiedenis, Latijn, M&O, Maatschappijwetenschappen, NaSk1, NaSk2, Nederlands, Wiskunde C

Onze mening:

 • Wismon is een goede examentrainer voor de exacte vakken. Hun docenten hebben een echte passie voor deze bèta vakken. Als jij moeite hebt met een bèta vak, dan zal een training van Wismon je zeker helpen. Het nadeel is dat ze alleen in Utrecht zitten. Als je in de buurt woont, is dat natuurlijk geen probleem. Maar als jij aan de andere kant van het land woont, ga je wellicht niet naar Utrecht reizen voor een examentraining. En als je examentraining wilt volgen in een alpha vak, dan kun je helaas ook niet bij Wismon terecht. De prijs per dag van Wismon is ook hoger dan veel andere examentrainingen, maar je krijgt er een goede training voor terug. Of je voor Wismon moet kiezen, is afhankelijk van wat jij zelf belangrijk vindt.

Link: Wismon

Nationale Examentraining

Nationale Examentraining

Nationale Examentraining biedt trainingen in Amersfoort, Culemborg en Utrecht. Je hebt de keuze uit trainingen van 1 of 2 dagen. Groepen bestaat uit maximaal 15 leerlingen en er is 1 trainer per 5 leerlingen. In een groep met 15 leerlingen wordt de examenstof dus behandeld door 3 trainers. Verder biedt Nationale Examentraining een slagingsgarantie. Mocht je een examentraining volgen en toch onverhoopt zakken voor dat vak, dan krijg je een gratis herexamentraining voor dat vak.

Algemene informatie:

 • Aantal dagen: 1 of 2
 • Prijs: 155 euro (1 dag, VMBO), 185 euro (1 dag, HAVO/VWO), 260 euro (2 dagen, HAVO/VWO)
 • Prijs per dag: 155 euro (1 dag, VMBO), 185 euro (1 dag, HAVO/VWO), 260 euro (2 dagen, HAVO/VWO)
 • Type leraar: studenten
 • Locaties: Utrecht, Culemborg, Amersfoort

Aanbod:

 • Niveaus: VMBO, HAVO, VWO
 • Vakken die ze wel geven: Aardrijkskunde, Biologie, Duits, Economie, Engels, Frans, Geschiedenis, M&O, Maatschappijwetenschappen, NaSk1, NaSk2, Natuurkunde, Nederlands, Scheikunde, Wiskunde, Wiskunde A, Wiskunde B, Wiskunde C
 • Vakken die ze niet geven: Latijn

Onze mening:

 • Nationale Examentraining biedt trainingen van relatief korte duur. Enkel 1 of 2 dagen. Hun prijs per dag is echter aan de hoge kant, als je bijvoorbeeld vergelijkt met een Bijlesnetwerk of Studiekring. Ze zijn relatief duur. Maar ze bieden goede trainingen en de docenten zijn enthousiast. Ze zijn niet voor niks één van de grootste examentrainingen van Nederland. Het woord nationaal in hun naam is een beetje vreemd, aangezien ze maar op 3 locaties examentraining geven. Er zijn in dat opzicht andere examentrainingen die veel meer nationaal zijn. Of je voor Nationale Examentraining moet kiezen, is afhankelijk van wat jij zelf belangrijk vindt.

Link: website Nationale Examentraining

Studiekring Examentraining

Studiekring

Studiekring Examentraining biedt trainingen in meerdere locaties. De trainingen duren 2 dagen. De groep bestaat uit maximaal 15 leerlingen en er is 1 trainer per 5 leerlingen. In een groep met 15 leerlingen wordt de examenstof behandeld door 3 trainers. Je krijgt een examenbundel mee naar huis.

Algemene informatie:

 • Aantal dagen: 2
 • Prijs: 240 euro
 • Prijs per dag: 120 euro
 • Type leraar: studenten
 • Locaties: Apeldoorn, Houten, Rotterdam

Aanbod:

 • Niveaus: VMBO, HAVO, VWO
 • Vakken die ze wel geven: Aardrijkskunde, Biologie, Duits, Economie, Engels, Frans, Geschiedenis, M&O, Maatschappijwetenschappen, NaSk1, NaSk2, Natuurkunde, Nederlands, Scheikunde, Wiskunde, Wiskunde A, Wiskunde B, Wiskunde C
 • Vakken die ze niet geven: Latijn

Onze mening:

 • Studiekring is een goede examentraining. Ze zitten in het midden qua prijs. Ze zijn iets duurder dan andere trainingen, zoals die van Eindsprint, maar goedkoper dan bijvoorbeeld Nationale Examentraining. Ze bieden erg veel vakken aan, voor alle niveaus. Of je voor Studiekring moet kiezen, is afhankelijk van wat jij zelf belangrijk vindt.

Link: website Studiekring

Rijksuniversiteit Groningen

RUG Examentraining

Rijksuniversiteit Groningen biedt examentrainingen voor HAVO en VWO. De trainingen vinden plaats op de universiteit van Groningen. De trainingen duren 3 dagen. De groep bestaat uit maximaal 18 leerlingen en er is 1 trainer per 6 leerlingen. In een groep met 18 leerlingen wordt de examenstof dus behandeld door 3 trainers. Leerlingen die hier examentraining volgden, verhoogden gemiddeld hun cijfer met 1 punt. Je krijgt na de training een syllabus met uitleg en opgaven mee naar huis.

Algemene informatie:

 • Aantal dagen: 3
 • Prijs: 315 euro
 • Prijs per dag: 105 euro
 • Type leraar: studenten
 • Locaties: Groningen

Aanbod:

 • Niveaus: HAVO, VWO
 • Vakken die ze wel geven: Biologie, Duits, Economie, Engels, M&O, Natuurkunde, Nederlands, Scheikunde, Wiskunde A, Wiskunde B, Wiskunde C
 • Vakken die ze niet geven: Aardrijkskunde, Frans, Geschiedenis, Latijn, Maatschappijwetenschappen, NaSk1, NaSk2, Wiskunde

Onze mening:

 • De examentraining van de Rijksuniversiteit Groningen is iets duurder dan vergelijkbare examentrainingen. Het nadeel is natuurlijk dat ze alleen in Groningen zitten. Maar als je in de omgeving van Groningen woont, dan is het een goede keuze. Er zijn tenslotte niet veel examentrainingen die ook in Groningen zitten. Ook als je straks gaat studeren in Groningen, kan dit een goede keuze zijn, om alvast de stad en de universiteit te leren kennen. Of je voor examentraining van de Rijksuniversiteit Groningen moet kiezen, is afhankelijk van wat jij zelf belangrijk vindt.

Link: website examentraining Rijksuniversiteit Groningen

Bijlesnetwerk Examentraining

Bijlesnetwerk Examentraining

Bijlesnetwerk Examentraining biedt trainingen in verschillende steden. De trainingen duren 1 of 2 dagen, afhankelijk van welk vak je kiest. De groep bestaat uit maximaal 12 leerlingen en de groep wordt begeleid door twee trainers. Er zijn dus maximaal 6 leerlingen per trainer.

Algemene informatie:

 • Aantal dagen: 1, 2 of 3
 • Prijs: 99 euro (1 dag, VMBO), 129 euro (1 dag, HAVO/VWO), 189 euro (2 dagen, VMBO), 219 euro, 2 dagen, HAVO/VWO), 299 euro (3 dagen)
 • Prijs per dag: 99 euro (1 dag, VMBO), 129 euro (1 dag, HAVO/VWO), 94,50 euro (2 dagen, VMBO), 109,50 euro, 2 dagen, HAVO/VWO), 99,67 euro (3 dagen)
 • Type leraar: studenten
 • Locaties: Amsterdam. Eindhoven, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Zwolle

Aanbod:

 • Niveaus: HAVO, VWO
 • Vakken die ze wel geven: Aardrijkskunde, Biologie, Duits, Economie, Engels, Frans, Geschiedenis, Latijn, M&O, NaSk1, Natuurkunde, Nederlands, Scheikunde, Wiskunde, Wiskunde A, Wiskunde B, Wiskunde C
 • Vakken die ze niet geven: Maatschappijwetenschappen, NaSk2

Onze mening:

 • Bijlesnetwerk is een prima examentraining. Ze zijn qua prijs iets goedkoper dan veel andere examentrainingen. Ook geven ze examentraining in relatief veel steden. Hun aanbod qua vakken is groot. Of je voor Bijlesnetwerk moet kiezen, is afhankelijk van wat jij zelf belangrijk vindt.

Link: website Bijlesnetwerk examentraining

Prijsoverzicht examentrainingen

Hieronder vind je een tabel met de gemiddelde prijs per dag van deze tien verschillende examentrainingen. De prijs is gerangschikt van laag naar hoog. Je ziet dat Eindsprint de goedkoopste examentraining aanbiedt, en dat Nationale Examentraining de duurste is.

Gemiddelde prijs per dag per examentraining

Daarnaast hebben we een overzicht voor je van de gemiddelde prijs per dag van verschillende examentrainingen over de tijd. Zo kun je zien welke examentraining het meest zijn prijs heeft verhoogd. De tabel is gerangschikt van de hoogste prijsstijging naar de laagste prijsstijging. Je ziet dat Wismon afgelopen jaar het meest zijn prijs per dag heeft verhoogd, en dat er meerdere trainingen zijn die hun prijs gelijk hebben gehouden.

Prijsstijgingen van examentrainingen over de tijd

Alternatieven voor een examentraining

Bijlessen

Een alternatief voor het volgen van een examentraining is het volgen van bijlessen. Bijles kan een goede keuze zijn als je op zoek bent naar extra begeleiding en als je weet dat je minder goed leert in een groep met andere leerlingen. Het voordeel van bijlessen is dat een leraar of studentdocent gewoon naar je huis komt. De één op één begeleiding zorgt ervoor dat je direct vragen kan stellen en er een schema wordt gevolgd dat precies past bij jouw leerbehoeften en tempo. Houd er wel rekening mee dat het volgen van bijlessen ook vrij prijzig kan zijn. Denk dan aan tarieven rond de 20-25 euro per uur. Sommige examentrainingen die in dit artikel zijn besproken bieden ook bijlessen aan. Voorbeelden zijn Eindsprint, Studiekring en Bijlesnetwerk.

Samenvattingen en oefenboeken

Het meest voordelige alternatief voor het volgen van een examentraining is het gebruikmaken van samenvattingen. ExamenOverzicht biedt samenvattingen die jou helpen om de examenstress flink te verminderen. De dikke studieboeken die jij moet leren, zijn samengevat tot overzichtelijke en korte boekjes die jou veel tijd besparen. Hierdoor zorgen ze ervoor dat je de examenstof zo snel mogelijk leert. De tekst is makkelijk te begrijpen, omdat de samenvattingen geschreven zijn door een studiebol in een taal die jij begrijpt. De samenvattingen bestaan uit een uitleg van de theorie en begrippen, maar ook uit oefenvragen en QR-codes met links naar video’s. Zo kun je zelf kiezen hoe jij de stof wilt leren. Samenvattingen zijn een goedkopere manier om jezelf voor te bereiden op het eindexamen dan examentrainingen en bijlessen.

Daarnaast kun je gebruikmaken van oefenboeken. Het grote geheim om het eindexamen ontspannen door te komen is oefenen! Slagen voor het examen met hoge cijfers komt neer op veel oefenen. ExamenOverzicht biedt uitgebreide oefenboeken waarin veel handige oefenvragen staan. Uiteraard bevatten ze ook de antwoorden, zodat je direct kan zien of je de vragen juist hebt beantwoord. De oefenboeken bestaan uit instapvragen, oude examenvragen en unieke examenvragen. Oefenboeken zijn de perfecte aanvulling op samenvattingen en zijn in verhouding tot examentrainingen en bijlessen een flink stuk goedkoper.

Conclusie

Examentrainingen zijn een goede keuze voor jou als je op zoek bent naar intensieve begeleiding in de voorbereiding op het eindexamen. In kleine groepjes worden leerlingen klaargestoomd om zelfverzekerd het examen te maken. Examentrainingen zijn vaak van korte duur: in 1, 2 of 3 dagen ga je aan de slag om je kennis van bepaalde vakken te vergroten. Er zijn talloze organisaties die examentrainingen bieden en de 10 belangrijkste organisaties hebben we in dit artikel besproken. Zo kun je een goede beslissing maken over welke examentraining het meest geschikt is voor jou. Houd er wel rekening mee dat er redelijk hoge kosten zijn verbonden voor het volgen van een examentraining. Goedkopere alternatieven in de voorbereiding op het eindexamen zijn de samenvattingen en oefenboeken van ExamenOverzicht.