Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
Digitaal te lezen in de app
40.000+ leerlingen gingen je voor

Wat mag je meenemen naar het eindexamen?

Om straks dikke voldoendes te halen op het eindexamen moet je je goed voorbereiden op de examenstof. Maar wist je dat er naast het kennen van de examenstof ook andere dingen zijn waar je je op moet voorbereiden? Om jou zonder stress het examen door te helpen, hebben wij voor jou uitgezocht wat je mee mag nemen naar het eindexamen. Sommige examens vereisen dat je iets tekent of uitrekent. Andere examens vereisen dat je juist niets met potlood opschrijft. En ook de ene rekenmachine is de andere niet. In dit artikel geven we duidelijkheid per vak en per niveau over wat je wel en niet mag meenemen naar het eindexamen.

Wat mag je meenemen naar het eindexamen?

Algemeen

Het is allereerst goed om aan te geven dat er duidelijke regels zijn over wat je wel en niet mag meenemen naar het eindexamen. Deze regels worden niet door jouw leraar of school bepaald, maar opgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Dit heet de regeling toegestane hulpmiddelen voor de centrale examens VO. Deze regels worden elk jaar opnieuw beoordeeld en eventueel aangepast. Omdat de officiële regeling wat droog en langdradig is uitgelegd, geven we je hieronder een samenvatting in begrijpelijke taal.Grofweg zijn de regels op te delen in vier onderdelen:

1: Basis hulpmiddelen: elk vak, elk niveau

Basis hulpmiddelen om mee te nemen

Naast de vakspecifieke toegestane hulpmiddelen die in de volgende secties aan bod komen, zijn er basis hulpmiddelen die je altijd bij je mag hebben. Dit zijn de hulpmiddelen die niet direct verbonden zijn aan de exameneisen, maar wel handig kunnen zijn om mee te nemen. We hebben deze voor je op een rijtje gezet:

 • Tekenpotlood;
 • Blauw en rood kleurpotlood;
 • Markeerstift;
 • Schrijfmateriaal, incl. millimeterpapier;
 • Liniaal;
 • Passer;
 • Geodriehoek;
 • Vlakgum;
 • Woordenboek Nederlands (let op: ons eigen woordenboek voor het eindexamen is helaas niet toegestaan);
 • Simpele rekenmachine*;
 • Batterijen voor je rekenmachine.

* Je mag een simpele rekenmachine meenemen voor vakken waar je geen grafische rekenmachine voor nodig hebt. Een simpele rekenmachine moet voldoen aan de voorwaarde dat deze geen tekst kan opslaan; geluid kan maken; informatie kan ontvangen/verzenden; of grafieken kan weergeven. Een grafische rekenmachine wordt dus niet gezien als een simpele rekenmachine. En de rekenmachine op je telefoon mag dus ook niet. Grappig detail in de regels is dat je ook geen rekenmachine mag gebruiken die met een stekker aan het stroomnet moet worden aangesloten. Mocht je dus de oude rekenmachine van je oma willen meenemen, dan is dat dus niet toegestaan.

De regels stellen verder dat hulpmiddelen die geen relatie tot de exameneisen hebben en geen examenfunctie dienen, niet zijn toegestaan. Dit is om onduidelijkheid weg te nemen over wat wel en niet mag worden meegenomen. Een flesje drinken daarentegen, dient geen examenfunctie, maar is meestal geen probleem. Wel is het handig om de wikkel van het flesje te halen, zodat er geen discussie kan ontstaan over wat er op het label van het flesje is geschreven. Een transparante fles met water zal niet snel tot discussie leiden.

2: Vakspecifieke hulpmiddelen VMBO in 2020

Vakspecifieke hulpmiddelen VMBO

Naast de basishulpmiddelen gelden voor sommige vakken aanvullende eisen over wat wel en niet is toegestaan om mee te nemen naar het eindexamen. We hebben in onderstaande tabel per vak aangegeven wat je aanvullend mag meenemen voor het eindexamen VMBO:

Wat mag je meenemen naar het eindexamen VMBO 2020?

* Moedertaal bij het woordenboek hoeft niet per sé Nederlands te zijn. Als je bijvoorbeeld Pools zou zijn en je zou Fries examen willen doen, mag je dus ook een Pools-Fries of Fries-Pools woordenboek meenemen.

Let op: het is niet toegestaan om bladwijzers of plakkertjes in Binas of ScienceData te plaatsen.

3: Vakspecifieke hulpmiddelen HAVO/VWO in 2020

Vakspecifieke hulpmiddelen HAVO/VWO

Naast de basishulpmiddelen gelden voor sommige vakken aanvullende eisen over wat wel en niet is toegestaan om mee te nemen naar het eindexamen. We hebben in onderstaande tabel per vak aangegeven wat je aanvullend mag meenemen voor het eindexamen HAVO/VWO.

Wat mag je meenemen naar het examen HAVO en VWO 2020?

* Moedertaal bij het woordenboek hoeft niet per sé Nederlands te zijn. Als je bijvoorbeeld Pools zou zijn en je zou Fries examen willen doen, mag je dus ook een Pools-Fries of Fries-Pools woordenboek meenemen.

** De basisregels die voor een simpele rekenmachine gelden, gelden ook voor de grafische rekenmachine. Daarnaast moet het geheugen van de rekenmachine geblokkeerd of gewist zijn. Ook mag je niet meer dan één (grafische) rekenmachine meenemen en mag je deze niet met andere leerlingen delen. Als je een grafische rekenmachine meeneemt, mag je niet ook nog een normale rekenmachine gebruiken voor dat examen.

Let op: het is niet toegestaan om bladwijzers of plakkertjes in Binas of ScienceData te plaatsen.

Let op dat niet elke grafische rekenmachine mag worden meegenomen naar het eindexamen. In 2020 mag je ALLEEN de volgende rekenmachines meenemen:

Welke grafische rekenmachines zijn er toegestaan op het eindexamen 2020?

4: Toegestane hulpmiddelen bij een beperking

Toegestane hulpmiddelen bij een beperking

Moet jij eindexamen doen en heb je een beperking? Dan is het examen waarschijnlijk extra lastig voor je. Gelukkig zijn er aanvullende toegestane hulpmiddelen voor examenkandidaten met een beperking. We hebben deze hieronder samengevat opgeschreven. Let wel op! Voor alle beperkingen waar aanvullende hulpmiddelen zijn toegestaan, is overleg nodig met jouw school(directeur) en eventueel nog met DUO of het CvTE:

 • Examenkandidaten met een visuele beperking kunnen recht hebben op een aangepast of mondeling examen. Het aanvragen hiervan verloopt via jouw school. Tevens kun je recht hebben op extra tijd om het examen te maken. Afhankelijk van je woordenschat, is een digitaal woordenboek of opzoekhulp ook toegestaan.
 • Examenkandidaten met een auditieve beperking kunnen ook recht hebben op een aangepast examen. Maar alleen als het eigenlijke examen op de computer gemaakt moet worden en er sprake is van functioneel geluid. Denk bijvoorbeeld aan de talenexamens. Ook hier loopt de afstemming via jouw school.
 • Examenkandidaten met dyslexie hebben meestal recht op een aangepast examen. In de aanpassing wordt dan gesproken tekst toegevoegd om verwarring tijdens het lezen te voorkomen. Als het gebruik van een papieren woordenboek niet werkt als gevolg van de dyslexie, kan jouw school kiezen om een opzoekhulp in te zetten. Een digitaal woordenboek is niet toegestaan. Een papieren woordenboek mag je eventueel voorzien van tabbladen om de juiste beginletter snel te kunnen vinden.
 • Examenkandidaten met kleurblindheid krijgen geen aangepast examen. In de meeste gevallen zijn examens zo gemaakt dat ook zonder kleur begrepen kan worden wat er wordt bedoeld. Bij vakken als Aardrijkskunde waar een atlas gebruikt mag worden (HAVO/VWO), kan eventueel een opzoekhulp worden ingezet. Dit geldt ook voor natuurwetenschappelijke vakken waar een informatieboek mag worden meegenomen.
 • Examenkandidaten met dyscalculie of ernstige rekenproblemen kunnen recht hebben op een aangepaste rekentoets. Daarnaast mag je bij alle opgaven gebruikmaken van de rekenmachine, een rekenkaart, of een formule- en eenhedenkaart. De laatste twee moeten wel door het CvTE zijn goedgekeurd.
 • Examenkandidaten met een zware lichamelijke beperking kunnen recht hebben op een digitaal woordenboek of een opzoekhulp. Dit geldt alleen als je door de lichamelijke beperking niet met een papieren woordenboek kunt omgaan. Ook kun je recht hebben op extra tijd om het examen te maken.