Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Examentips Wiskunde B HAVO 2024

De beste examentips op een rij

Je gaat binnenkort het examen Wiskunde B maken. Wanneer je de examenstof kent, is het zaak om flink te oefenen. En de volgende examentips door te nemen. Wij hebben de beste examentips Wiskunde B voor jou verzameld, zodat jij straks geen fouten maakt die je had kunnen voorkomen. Lees deze tips door en focus je op de juiste zaken. Samen zorgen we ervoor dat jij slaagt voor het eindexamen. Geen stress!

Onderstaande tips zijn specifiek voor het examen Wiskunde B HAVO. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog algemene examentips die gelden voor alle vakken.

Top 8 examentips Wiskunde B HAVO

Examentip Wiskunde B #1: Oefen je algebraïsche vaardigheden

Algebraïsche vaardigheden zijn erg belangrijk op het examen Wiskunde B. Je zult deze dan ook veel toe moeten passen. Zorg dat je kunt rekenen met breuken, bijzondere producten, machten, logaritmen, eerstegraadsvergelijkingen en tweedegraadsvergelijkingen. Je moet stelsels van vergelijkingen algebraïsch op kunnen lossen. Deze vaardigheden kun je van tevoren oefenen. Hoe beter je hier in bent, hoe meer tijd je bespaart op het eindexamen!

Examentip Wiskunde B #2: Neem extra batterijen mee

Vergeet je grafische rekenmachine niet. Neem eventueel extra batterijen voor je grafische rekenmachine mee. Niks is zo erg als een grafische rekenmachine zonder batterij op het examen Wiskunde B! Neem ook een passer, geodriehoek, potlood, gum en natuurlijk je markeerstift mee naar het examen, zodat je zeker weet dat je alles bij de hand hebt om netjes en overzichtelijk te werken.

Examentip Wiskunde B #3: Zorg dat je moeiteloos kunt rekenen met standaardfuncties

Op het examen moet je kunnen rekenen met machtsfuncties, exponentiële functies, logaritmische functies, goniometrische functies en gebroken functies. Voor al deze functies moet je de standaard formule kennen en daar mee kunnen rekenen.

Examentip Wiskunde B #4: Zorg dat je transformaties kunt uitvoeren

Er zijn oneindig veel verschillende functies. Deze ontstaan allemaal door een standaardfunctie te transformeren. Er zijn twee vormen van transformaties: translaties en vermenigvuldigingen. Zorg dat je oefent met beide soorten. Deze moet je kunnen toepassen bij alle soorten standaardfuncties.

Examentip Wiskunde B #5: Zorg dat je de stelling van Pythagoras kent

Bij een rechthoekige driehoek is de som van de kwadraten van de omliggende zijden van de rechte hoek gelijk aan het kwadraat van de zijde tegenover de rechte hoek. Met andere woorden: de kwadraten van de twee korte zijden zijn gelijk aan het kwadraat van de lange zijde. Dit is de stelling van Pythagoras. Deze moet je kunnen toepassen.

Examentip Wiskunde B #6: Zorg dat je het verschil weet tussen de sinusregel en de cosinusregel

De sinusregel kan helpen bij het berekenen van zijden van driehoeken. De sinusregel werkt niet alleen in rechthoekige driehoeken, maar in elke driehoek. De sinusregel stelt dat voor elke driehoek de verhouding van een zijde en de sinus van de overstaande hoek constant is. Echter kan de sinusregel enkel worden gebruikt als de waarden van een zijde en de bijbehorende overstaande hoek bekend zijn. Wanneer deze niet bekend zijn, dan kun je de cosinusregel gebruiken. De cosinusregel beschrijft de relatie tussen de drie zijden van een driehoek en de cosinus van één van de drie hoeken.

Examentip Wiskunde B #7: Zorg dat je kunt differentiëren

Differentiëren is het berekenen van de afgeleide functie, ofwel de afgeleide. Met behulp van differentiëren kun je voor elk punt van de grafiek direct de helling berekenen. Op het examen moet je de basisregels van differentiëren kennen en de meer ingewikkelde regels kunnen toepassen. Dat zijn de somregel, de verschilregel en de kettingregel.

Examentip Wiskunde B #8: Kijk naar de hoeveelheid punten die je kunt scoren per vraag

Kijk naar hoeveel punten je kunt verdienen met een vraag. Vaak zegt dit aantal iets over het aantal stappen dat je moet uitvoeren in de berekening.

Weet jij nog meer examentips Wiskunde B HAVO?

Mail deze dan naar tips@examenoverzicht.nl en dan voegen we ze toe.

Hulp nodig bij de voorbereiding op het eindexamen?

De examentips op deze pagina kunnen je helpen bij de voorbereiding op het eindexamen. Zou je toch nog wat extra hulp kunnen gebruiken? Onze samenvatting Wiskunde B HAVO legt je alle examenstof kort en bondig uit!

Examentips andere vakken

De examentips op deze pagina hebben betrekking op het examen Wiskunde B HAVO. Natuurlijk hebben we ook examentips voor andere vakken. Bekijk bijvoorbeeld de examentips voor:

© 2024 ExamenOverzicht.nl