Gratis verzending vanaf 30 euro
Digitaal te lezen in de app
Een atoom bestaat uit een kleine kern met protonen en neutronen, met daaromheen een elektronenwolk met elektronen. Op het examen is het belangrijk dat je dit goed kent.
Het symbool rho kan zowel de soortelijke weerstand als de dichtheid betekenen. Aan de context van het verhaal is te zien of je moet rekenen met de dichtheid of de soortelijke weerstand.
Zorg dat je weet wat er allemaal in Binas is te vinden en waar dat staat. Dat bespaart je veel tijd op het examen. En op het examen Natuurkunde kun je alle extra tijd gebruiken!
Op het examen moet je vervalvergelijkingen op kunnen stellen van alfaverval, bètaverval en gammaverval. Zorg dat je dit van tevoren goed oefent, want het komt geregeld terug op het examen Natuurkunde.
Kijk bij schakelingen altijd of de weerstanden in serie of parallel zijn geschakeld. Dit maakt een groot verschil!
Op het examen Natuurkunde moet je medische beeldvormingstechnieken kennen. Deze worden gebruikt onder andere in ziekenhuizen. Op websites van ziekenhuizen kun je vaak van alles lezen over de behandeling met deze technieken. Denk aan een röntgenfoto, CT-scan, MRI-scan, echografie en nucleaire diagnostiek. De websites hebben dit makkelijk uitgelegd, omdat patiënten dit makkelijk moeten kunnen begrijpen. Zoek bijvoorbeeld op de naam van een ziekenhuis, gevolgd door één van de medische beeldvormingstechnieken.
Op het examen moet je ook het heelal en het zonnestelsel kennen. Er zijn talloze documentaires over dit onderwerp beschikbaar, waarvan ook vele op YouTube. Documentaires over dit onderwerp kunnen dit vaak duidelijker uitleggen dan je boek. Zo kun je makkelijker bijvoorbeeld de immense grootte van het universum begrijpen als dit in beeld wordt uitgelegd.
Wanneer je een vraag leest, probeer de gegevens in de vraag dan meteen om te zetten naar wat ze bedoelen. Bijvoorbeeld als een vraag gaat over ‘constante snelheid’ kun je dit voor jezelf al omzetten in ‘nettokracht = 0’. Ander voorbeeld: als er gegevens worden gegeven in zowel kilogram als in gram, zorg dan dat je dit eerst in dezelfde eenheid omrekent.
Kijk bij grafieken altijd goed naar wat er langs de assen staat. Als je zelf een grafiek moet maken, zet dan de grootheden op de assen er altijd bij.
Als je de snelheid van een fietser moet berekenen en je antwoord is 380 kilometer per uur, dan is er waarschijnlijk iets niet goed gegaan in je berekening. Controleer altijd de formules die je gebruikt. Controleer of ze wel van toepassing zijn. Zet je antwoord in de juiste eenheid en let op het aantal significante cijfers in je berekeningen. Rond cijfers achter de komma niet af voor het einde van je berekening.
Mail deze dan naar tips@examenoverzicht.nl en dan voegen we ze toe.
De examentips op deze pagina kunnen je helpen bij de voorbereiding op het eindexamen. Zou je toch nog wat extra hulp kunnen gebruiken? Onze samenvatting Natuurkunde HAVO legt je alle examenstof kort en bondig uit!
De examentips op deze pagina hebben betrekking op het examen Natuurkunde HAVO. Natuurlijk hebben we ook examentips voor andere vakken. Bekijk bijvoorbeeld de examentips voor: