Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Te laat komen op het eindexamen: mag dat?

De eindexamens komen eraan! De data en tijden van de examens die je moet afleggen zijn bekend. Als het goed is heb je deze data goed in je hoofd geprent en allemaal keurig in jouw agenda gezet. Zet deze data ook in de agenda van je moeder of iemand anders die jou kan helpen aansporen de datum niet te vergeten en op tijd te vertrekken op de dag zelf. Zorg ervoor dat je iets vroeger dan normaal vertrekt, zodat je ontspannen bent en een goede plek in de zaal kan uitkiezen. Toch is het mogelijk dat er iets gebeurt waardoor je niet stipt op tijd bent om te beginnen aan het examen. Wat zijn de gevolgen van het te laat komen op het eindexamen?

Te laat komen op het eindexamen

 

De gevolgen zijn afhankelijk van hoeveel minuten je te laat bent. Hieronder lees je de regels waar iedere middelbare school in Nederland zich aan moet houden in geval van te laat komen tijdens de eindexamens. De overheid heeft in het uitvoeringsbesluit artikel 3.29 opgenomen, wat gaat over verhindering tijdens het eindexamen. Daarin worden ook de regels met betrekking tot het te laat komen op het examen geregeld. Dat artikel gebruikt nogal formele taal, dus wij leggen het hieronder begrijpelijk voor je uit.

Minder dan 30 minuten te laat op het eindexamen

Minder dan 30 minuten te laat

Geen paniek wanneer je minder dan 30 minuten te laat aankomt op het examen. Wanneer je minder dan een half uur te laat binnenkomt, wordt je toegelaten tot de zaal en mag je het examen gewoon afleggen. Het enige vervelende nadeel is dat je nu minder tijd hebt om het examen te maken. De eindtijd blijft namelijk hetzelfde en je moet tegelijk stoppen met alle andere leerlingen. Dertig minuten is kostbare tijd die je vaak echt nodig zal moeten hebben om het examen helemaal goed af te ronden. In principe heb je in totaal 3 uur de tijd om ieder examen af te leggen. In 2,5 uur heb je minder tijd om alle antwoorden op jouw vragen nog eens na te kijken, maar is er vaak nog voldoende tijd om deze naar behoren te maken.

Meer dan 30 minuten te laat op het eindexamen

Meer dan 30 minuten te laat

Wanneer je meer dan 30 minuten te laat aankomt, dan moet je je wat grotere zorgen maken. Na meer dan dertig minuten wordt de deur officieel gesloten en mag je niet meer toegelaten worden tot de zaal om het eindexamen te maken. Te laat komen heet in dit geval verhindering. Wanneer dit gebeurt, zal je naar de directeur van jouw school moeten gaan om te vertellen waarom je te laat bent gekomen. De directeur maakt naar aanleiding van jouw reden een proces-verbaal melding van het te laat komen. Op basis van deze melding zal de directeur oordelen of er sprake is van verhindering met een geldige reden. De directeur zal vervolgens schriftelijk zijn oordeel melden aan jou en je ouders/verzorgers en hierin informeren over de gevolgen van het te laat komen. Hij zal je ook op de hoogte brengen van de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen zijn oordeel wanneer je het er niet mee eens bent.Conclusie

Conclusie

Te laat komen is niet prettig en daarom niet aan te raden. Als je ook nog eens bewust bent van het feit dat je te laat bent, dan kan het je extra stress en zenuwen opleveren. Verder zou je op het eindexamen in tijdnood kunnen komen. Het is altijd beter om de volle tijd te nemen om de vragen te beantwoorden en je antwoorden na te kijken.

Als je door omstandigheden minder dan dertig minuten te laat bent, raden wij aan om het examen toch te maken. Het is nog steeds mogelijk om genoeg vragen te maken om een voldoende te halen.

Indien je zodanig te laat bent, dat je het examen überhaupt niet meer mag maken en je hebt een geldige reden waardoor je verhinderd was, dan mag je het examen opnieuw afleggen tijdens de herexamens. In totaal mag je in principe één examen opnieuw maken in de herexamenweek. De directeur van jouw school zou namelijk kunnen toezeggen dat je meerdere vakken mag herkansen in het geval van verhindering met een geldige reden.

Ontvang exclusieve tips in het examenjaar

Graag helpen we jou in het examenjaar richting je diploma!
Zit jij in je examenjaar en wil jij slagen? Schrijf je dan in voor:

Exclusieve tips
De geheimen van het eindexamen
Een template voor jouw leerplanning
Dat extra zetje in de rug

Ik ben
© 2024 ExamenOverzicht.nl