Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
Digitaal te lezen in de app
60.000+ leerlingen gingen je voor

Economie

Het vak economie

Economie

In een Lamborghini over de boulevard van Monaco rijden, Jip-en-Janneke champagne poppen op een jacht voor de kust van Ibiza en uitkijken over Manhattan vanuit je kersverse penthouse. Ja, mensen: geld moet rollen! Maar het is natuurlijk nog leuker als dat geld jouw kant op rolt. Hoe je dat voor elkaar krijgt en waarom geld bepaalde kanten op beweegt, leer je tijdens het vak economie.

Het woord ‘economie’ komt (hoe kan het ook anders) van de Oude Grieken. Zij noemden het “Oikos Nomos”, wat letterlijk 'huishoudkunde' betekent. Eigenlijk ook best wel logisch. Net als mensen in een normaal huishouden heb je in Nederland mensen die geld verdienen en hebben we bepaalde kostenposten. Bij jou thuis zijn de inkomsten misschien het salaris van je ouders, terwijl de inkomsten van onze overheid onder andere bestaan uit de belasting die iedereen in Nederland betaalt. Ook heeft de overheid kostenposten, net zoals het huishouden bij jou thuis. Alleen gaat het op landelijk niveau niet om boodschappen en de huur van je huis, maar bijvoorbeeld om kosten die ervoor zorgen dat we ziekenhuizen hebben en een goed wegennetwerk om te kunnen reizen.

Maar, het kan nog groter! Je hebt namelijk ook zoiets als de ‘wereldeconomie’. Dit is dan het huishouden van de wereld. In de wereld heb je ongeveer 200 landen. Veel van hen drijven handel met elkaar en dus sturen ze ook geld naar elkaar. Land A stuurt een product naar land B, waarna land B geld stuurt naar land A. Klinkt simpel toch? Niets is minder waar. Waarom? Daar kom je (als het goed is) achter in de economieles en tijdens het leren.

Economische begrippen

Economische begrippen

Over leren gesproken: dat kan natuurlijk ook bij ons! Hieronder zie je een lijst van allerlei begrippen die over economie gaan. Elk van die begrippen zijn vervolgens in duidelijke taal voor je uitgelegd.

Extra hulpmiddelen om te slagen voor het examen economie

Examenvoorbereiding

Ben je op zoek naar iets extra’s? Check dan vooral onze samenvattingen, oefenboeken of als je echt all-in wil gaan: check dan vooral onze online examentrainer: de ExamenChallenge. Je kunt ook op het blok bovenaan met jouw niveau klikken.