Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Btw: wat is het en hoe reken je ermee?

Als je in Nederland een product of dienst koopt, betaal je daarover belasting: de belasting over de toegevoegde waarde (btw). Wil je weten wat dat is? Lees dan snel verder.

Wat is btw en hoe reken je ermee?

Video

Wil je weten wat btw is en hoe je ermee rekent? Onderstaande video van Juf Janssen legt het duidelijk uit.

 

Wat is btw?

Wat is btw?

Btw staat voor belasting over de toegevoegde waarde en is een belasting die wordt geheven over elk product of dienst dat in Nederland wordt verkocht. In Nederland hebben we meerdere btw-tarieven. Over de meeste dingen die je koopt betaal je het algemene tarief van 21%. Voor bepaalde producten of diensten geldt het verlaagde tarief van 9%. Voorbeelden hiervan zijn voedingsmiddelen, water en geneesmiddelen. Omdat de regering wil dat deze producten voor iedereen betaalbaar zijn, is de belasting hierop lager. Er zijn ook nog een aantal producten en diensten waarover je 0%, oftewel geen belasting betaalt. Dit geldt bijvoorbeeld voor de gezondheidszorg: de overheid wil dat dit voor iedereen toegankelijk is.

Wat is het verschil tussen de bruto en netto prijs?

Bruto en netto

De bruto prijs is de prijs inclusief btw. Dit is het bedrag dat de consument betaalt. De netto prijs is de prijs exclusief btw. Dit is het bedrag dat naar de producent gaat. Het verschil tussen deze twee is de belasting:

Netto prijs + btw = bruto prijs

De btw is het bedrag dat naar de overheid gaat.

Hoe reken je met btw?

Rekenen met btw

Bij berekeningen met BTW moet je de verkoopprijs exclusief btw altijd gelijkstellen aan 100%: dit is de prijs waarover de btw van 9 of 21 procent wordt berekend.

Verlaagd tarief: 9% Algemeen tarief: 21%

Verkoopprijs exlusief btw: 100%

Verkoopprijs exclusief btw: 100%

Btw: 9%

Btw: 21%

Verkoopprijs inclusief btw: 109%

Verkoopprijs inclusief btw: 121%

 

Voorbeeld 1

Stel je voor dat een telefoonwinkel telefoons verkoopt voor € 100 exclusief btw. Voor telefoons geldt het algemene belastingtarief van 21%. Wat is dan de verkoopprijs inclusief btw?

Uitwerking

De belasting komt bovenop de verkoopprijs exclusief btw. Als er 21% bij een prijs van € 100 op komt, wordt de prijs inclusief btw: 100 × 1,21= € 121,00.

De bruto prijs is hier € 121 en de netto prijs € 100. De producent ontvangt dan € 100, en de consument betaalt € 121. Het verschil, € 21, is het BTW bedrag. Dit gaat naar de overheid.

Voorbeeld 2

Stel je voor dat de telefoonwinkel telefoons verkoopt voor € 100 inclusief btw. Wat is dan de verkoopprijs exclusief btw?

Uitwerking

De belasting zit in de verkoopprijs inclusief btw al inbegrepen. De verkoopprijs van € 100 bestaat dan uit twee delen:

  • De verkoopprijs exlusief btw
  • De btw

De btw is 21% van de verkoopprijs exlusief btw, die dan 100% is. De verkoopprijs inclusief btw is dan 121% van de verkoopprijs exclusief btw. De verkoopprijs exclusief btw wordt dan: 100 / 1,21= € 82,64.

Voorbeeld 3

Stel je voor dat de telefoonwinkel telefoons verkoopt voor een verlaagd belastingtarief van 9%. De verkoopprijs inclusief btw is dan € 100. De regering besluit de belasting voor telefoons te verhogen van 9% naar 21%. De telefoonwinkel kiest ervoor om de belastingverhoging volledig door te berekenen. Wat wordt dan de nieuwe verkoopprijs?

Uitwerking

Als een bedrijf een belastingverhoging volledig doorberekent, betekent dat een belastingverhoging alleen leidt tot een prijsverhoging van de verkoopprijs inclusief btw. De verkoopprijs exclusief btw blijft hetzelfde. De producent kiest ervoor om bij een belastingverhoging de klant meer te laten betalen, en zelf dezelfde prijs te ontvangen.

Om te kunnen berekenen wat de nieuwe verkoopprijs inclusief btw wordt na de belastingverhoging, moet je eerst berekenen wat de verkoopprijs exlusief BTW is. Als je weet hoeveel een product kost zonder belasting, kun je ook uitrekenen wat die kost met een nieuw belastingtarief.

Als de verkoopprijs inclusief btw € 100 is, is de verkoopprijs exclusief btw: 100 / 1,09 = € 91,74. Hierbovenop komt het nieuwe BTW tarief van 21%. De nieuwe verkoopprijs inclusief btw wordt dan: 91,74 × 1,21= € 111,01.

6 Items

Set Descending Direction
per pagina

Ontvang exclusieve tips in het examenjaar

Graag helpen we jou in het examenjaar richting je diploma!
Zit jij in je examenjaar en wil jij slagen? Schrijf je dan in voor:

Exclusieve tips
De geheimen van het eindexamen
Een template voor jouw leerplanning
Dat extra zetje in de rug

Ik ben
© 2024 ExamenOverzicht.nl