Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Geslaagd voor het eindexamen, wat nu?

Het leven van een eindexamenleerling is spannend. Je maakt veel positieve nieuwe dingen mee. Deze nieuwe dingen kunnen tegelijkertijd ook veel vragen opleveren. Je staat voor een aantal belangrijke keuzes. Aan de ene kant ben je vastberaden om er het leukste jaar van de middelbare school te maken. Tegelijkertijd voel je ook de druk van de examens en de druk van “wat doe ik daarna”. Je zal daarom vast met de vraag spelen: wat ga ik doen nadat ik ben geslaagd voor het eindexamen? Waarschijnlijk krijg je die vraag ook veelvuldig te horen.

Er zijn veel leerlingen die nog heel erg twijfelen over wat ze moeten doen na de middelbare school. De meest gangbare keuze is een vervolgopleiding op het MBO, HBO of de universiteit te volgen. Studies als medicijnen of rechten leiden je op om een specifiek beroep uit te oefenen. Toch weten veel leerlingen niet wat ze willen studeren en welk beroep ze straks willen uitoefenen. Als jij niet weet wat je wilt gaan studeren, zijn er gelukkig ook nog alternatieve opties na het slagen voor het eindexamen. Weet jij deze allemaal? In dit artikel bespreken we alle mogelijke opties die je na het behalen van je diploma kan doen. Wees gerust: deze opties gaan jou blij maken!

Geslaagd, wat nu?

 

Vervolgstudie

Vervolgstudie doen

Het voortgezet onderwijs leidt je op tot een vervolgstudie. In Nederland kiezen de meeste leerlingen ervoor om na de middelbare school verder te studeren. Om leerlingen te informeren over de verschillende vervolgopleidingen worden er open dagen georganiseerd. Wellicht ben je al eens naar een open dag geweest van een aantal vervolgopleidingen. Na de middelbare school kun je naar het MBO, HBO of de universiteit gaan.

Doorstromen naar een hoger niveau

Doorstromen

Het is mogelijk dat je het eigenlijk heel goed naar je zin hebt op jouw middelbare school. Als je in het laatste jaar van het VMBO of de HAVO zit, dan heb je de optie om op de middelbare school te blijven en daar door te stromen op een hoger niveau. Er zijn ieder jaar rond de 7000 VMBO-leerlingen die na het behalen van hun diploma besluiten om door te stromen naar HAVO 4 en er zijn rond de 1800 HAVO-leerlingen die doorstromen naar VWO 5.

Het onderwijs op het MBO, HBO en WO verschilt veel ten opzichte van de middelbare school. Voor veel leerlingen is de stap naar een vervolgstudie te groot, omdat deze simpelweg te vroeg komt. Doorstromen is een goede optie voor alle leerlingen die wat extra tijd op de middelbare school nodig hebben. Andere voordelen van doorstromen is dat een hoger diploma je kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Doorstromen is ook een verstandige keuze als je een bepaalde studie wilt gaan volgen waar de eis is dat je een hogere vooropleiding nodig hebt.

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland

Een jaar studeren in het buitenland is een populaire optie voor leerlingen die nog erg twijfelen over welke vervolgstudie ze willen volgen. Ben je avontuurlijk ingesteld en vind je het leuk om nieuwe mensen te leren kennen? Dan is het een interessante optie om een jaar naar Amerika of Australië te gaan. Volg een high school year in Californië of Sydney, en dan kan je in je vrije tijd ook nog eens (leren) surfen. Er zijn verschillende organisaties online te vinden, die voor jou regelen dat je een tussenjaar in het buitenland kan volgen. Eén van de organisaties is bijvoorbeeld Education First.

Vind je vreemde talen leuk? Denk dan aan een jaar studeren in Frankrijk, Spanje of Italië. In deze landen zal je sowieso veel meer zon gaan krijgen dan in Nederland en op een heel andere manier een nieuwe omgeving en cultuur ontdekken. Ben je hierin geinteresserd kijk dan bijvoorbeeld bij Bureau Buitenland.

Een taal leren in het buitenland zou je ook kunnen combineren met vrijwilligerswerk. Met name in ontwikkelingslanden in Zuid-Amerika, Afrika en Azië is er veel hulp nodig in de gezondheidszorg, onderwijs en qua onderdak. Lijkt dit je wat kijk voor meer informatie bijvoorbeeld op Projects Abroad.

Een jaar studeren in het buitenland is niet alleen leuk, het is ook nog eens heel goed voor je cv. Het toont namelijk dat je avontuurlijk en nieuwsgierig bent. Ook is het goed voor je talenkennis. In het bedrijfsleven is het belangrijk dat je goed kan samenwerken met andere, soms heel verschillende, mensen. De gedachte is dat mensen die interesse hebben in andere landen en culturen daarom beter kunnen samenwerken. Deze buitenlandervaring geeft je een groot voordeel als je eraan denkt om te gaan werken binnen de toeristische sector, maar eigenlijk is het een voordeel voor de meeste bedrijven.

Stage of werken

Stage of werken

Een andere optie waar je plezier met ontwikkeling combineert is om stage te gaan lopen bij een bedrijf of bij een bedrijf in dienst te gaan. Niet ieder bedrijf verlangt dat je een vervolgopleiding op je cv hebt staan. Er zijn veel bedrijven die op zoek zijn naar jonge en enthousiaste werknemers of stagiaires. Het voordeel is dat je geld verdient en een beeld krijgt over hoe het is om te werken. Denk je eraan om te werken in de modebranche, dan kan het interessant zijn om aan de slag te gaan bij je favoriete kledingbedrijf. Of zit je de hele dag online en weet je alles van Instagram, Snapchat en Youtube? Misschien heb je zelfs wel een eigen vlog of blog? Google dan naar stages of functies bij een bureau dat werkzaam is in de online media of de reclamewereld. Je kan ook terecht bij een filmproductiebureau. Kijk vooral binnen je omgeving of er mensen zijn die jouw hulp willen gebruiken. Zo zul je zien dat er mensen zijn die ergens werken of een eigen bedrijf hebben en interesse hebben om jou te helpen.

Tussenjaar

Tussenjaar

Wil je even een jaar iets anders doen? Dan is een tussenjaar misschien wat voor jou. Een tussenjaar is een goede manier om verder te kijken, jezelf te ontdekken en nieuwe ideeën op te doen. Check hieronder enkele aanbieders van een tussenjaar.

Breekjaar

Breekjaar is een programma dat je kan volgen in Amsterdam of Utrecht waar je gaat werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling. De organisatie heeft een 5 en 10 maanden programma ontwikkeld waar je uitdagende opdrachten krijgt die je helpen bouwen aan je zelfvertrouwen en het ontdekken van je kwaliteiten. In het programma van 10 maanden ga je ook twee maanden naar het buitenland. Je krijgt begeleiding van persoonlijke coaches die jou helpen leren kiezen. Kiezen welke vervolgstudie je wilt gaan doen en welke richting je op de arbeidsmarkt wilt gaan.

Tussenjaar Intermijn

In Utrecht kan je ook het tussenjaar van Intermijn volgen. Dit is een programma van 3 maanden waar je samen met andere studenten gaat werken aan je zelfontwikkeling. Drie dagen in de week wordt je door een coach begeleid en één dag in de week is een stagedag. Op deze dag loop je mee met mensen die allemaal verschillende beroepen uitoefenen en jou laten zien hoe een werkdag er voor hun uitziet. Zo ga je op een heel praktische manier ontdekken welke studie en baan het beste bij jou zou passen.

Conclusie

Conclusie

Als je net als duizenden andere leerlingen absoluut niet weet welke studie je straks wil volgen na het eindexamen, raak dan vooral niet in paniek. Er zijn genoeg alternatieve opties die je kan nemen nadat je bent geslaagd voor het eindexamen. Opties die naast leuk ook leerzaam en inspirerend zijn.

Praktische leerlingen kunnen ervoor kiezen om te werken of stage te lopen en op deze manier een kijkje te nemen in het werkende leven. Avontuurlijke leerlingen kunnen ervoor kiezen om in het buitenland te gaan studeren if vrijwilligerswerk te doen. Er zijn veel organisaties online te vinden die jou hierin kunnen begeleiden.

Het is ook mogelijk dat meer tijd op de middelbare school een goede optie voor jou is. Als je eraan denkt om door te gaan stromen naar een hoger niveau op de middelbare school, ga dan in gesprek met je school. Jouw school kan je hier het beste advies over geven.

Ten slotte willen we je meegeven dat het ook heel belangrijk is om met je ouders te praten over je vervolgstappen, gedachten en twijfels. Vergeet niet: jouw ouders hebben vroeger ook dezelfde (moeilijke) keuzes moeten maken en hun advies kan jou wellicht goed van pas komen.

 

Ontvang exclusieve tips in het examenjaar

Graag helpen we jou in het examenjaar richting je diploma!
Zit jij in je examenjaar en wil jij slagen? Schrijf je dan in voor:

Exclusieve tips
De geheimen van het eindexamen
Een template voor jouw leerplanning
Dat extra zetje in de rug

Ik ben
© 2024 ExamenOverzicht.nl