Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
Digitaal te lezen in de app
40.000+ leerlingen gingen je voor

Wat is het staatsexamen?

De eindexamens worden ieder jaar door ongeveer 200.000 leerlingen van het regulier onderwijs gemaakt. De eindexamens zijn het laatste onderdeel van het VMBO-, HAVO- of VWO-diploma.

Ook als je geen regulier onderwijs volgt, is het toch mogelijk om deze diploma’s te halen. De overheid biedt een alternatieve mogelijkheid om je diploma te halen middels het staatsexamen. In 2018 maakten 8700 personen het staatsexamen VMBO, HAVO of VWO. Je kunt kiezen om staatsexamen te doen om verschillende redenen. In dit artikel leggen wij uit wat deze redenen zijn en wat het staatsexamen precies is. Ook zetten we de verschillen en overeenkomsten met het landelijk eindexamen op een rij. Doe jij dit jaar staatsexamen? Lees hieronder welke hulp wij kunnen bieden om jou te helpen slagen voor het staatsexamen.

Wat is het staatsexamen?

Het staatsexamen

Het staatsexamen bestaat uit twee verplichte onderdelen; het centraal examen en het college-examen.

Het centraal examen van het staatsexamen is exact gelijk aan het centraal examen van het reguliere onderwijs. Het centraal examen van het staatsexamen en van het reguliere onderwijs vinden op hetzelfde moment plaats. Dit is ieder jaar in mei. Ook is het mogelijk om het staatsexamen te herkansen, mits je daardoor kan slagen. De herexamens van het staatsexamen zijn gelijk aan de herexamens van het reguliere onderwijs.

Het college-examen wordt in plaats van de schoolexamens afgenomen. Het college-examen is een mondeling examen. Sommige vakken hebben daarnaast ook nog een schriftelijk deel. Het college-examen vindt plaats in juli en de data verschillen per regio. In deze video wordt meer uitleg gegeven over het mondeling staatsexamen.

Verschillen tussen het staatsexamen en het regulier onderwijs

 • Je hebt geen vooropleiding nodig om het staatsexamen af te leggen.
 • Je hoeft niet naar school te gaan en bent zelf verantwoordelijk om de examenstof te leren.
 • Je hoeft niet in alle vakken examen te doen.
 • Je kan er voor kiezen om alleen deelcertificaten te behalen.

Gelijkenissen tussen het staatsexamen en het regulier onderwijs

 • De eisen aan de examens zijn gelijk.
 • Het centraal examen van het staatsexamen en het regulier onderwijs zijn gelijk.
 • De diploma’s zijn gelijk.

Voor wie

De staatsexamens zijn met name bedoeld voor de volgende kandidaten:

 • Leerlingen die onderwijs volgen op het voortgezet speciaal onderwijs (vso). Dit zijn scholen voor leerlingen met een lichamelijke of geestelijke beperking.
 • Leerlingen van privéscholen, die niet door de overheid worden bekostigd.
 • Leerlingen die in de topsport zitten.
 • Hoogbegaafde kinderen die sneller door een leertraject gaan dan leerlingen uit het reguliere onderwijs.
 • Leerlingen die gezakt zijn in het reguliere onderwijs en het jaar erop zelfstandig hun diploma willen halen.
 • VWO'ers van het regulier onderwijs, die zwak de eindexamens ingaan.
 • Leerlingen die een extra vak zoals Fries of Spaans willen doen, maar het vak wordt niet door de eigen school onderwezen.
 • Bepaalde individuen als militairen, ouderen en gedetineerden.

Vangnet VWO

Eindexamenkandidaten van het VWO die tijdens de schoolexamens zwak staan en denken te zakken voor het VWO, kunnen middels het staatsexamen het HAVO diploma behalen. Als je in minimaal één vak staatsexamen doet op de HAVO en daar een voldoende voor haalt, dan kan je de andere vakken, die je op het VWO hebt gemaakt, laten omzetten tot een HAVO-diploma. Je mag daarbij één vak van het VWO laten vallen. Let op: er moet altijd een vakkenpakket overblijven dat past binnen de HAVO-profielen. Ook moet je jezelf vóór 1 januari inschrijven voor één of meerdere staatsexamens HAVO.

Hoe kan je je voorbereiden?

Voor het succesvol afronden van het centraal examen van het staatsexamen kan je vast en zeker goede hulp gebruiken. ExamenOverzicht biedt de ultieme voorbereiding op het staatsexamen:

 • De samenvattingen zorgen ervoor dat je de examenstof zo snel mogelijk leert. De tekst is bondig en heel makkelijk te begrijpen. De samenvattingen bestaan uit een unieke mix van theorie, oefenvragen, begrippen en video’s. Zo kun je zelf kiezen hoe jij de stof wilt leren.
 • De oefenboeken van ExamenOverzicht zijn het grote geheim om het staatsexamen te behalen! Slagen voor het centraal examen met hoge cijfers komt neer op oefenen. De oefenboeken bestaan uit instapvragen, oude examenvragen en unieke examenvragen. Hiermee haal je de meest uitgebreide oefenvragen in huis. Uiteraard worden ook de antwoorden opgenomen, zodat je direct kan zien of je de vragen juist hebt beantwoord.


Praktische zaken staatsexamen

Het staatsexamen wordt georganiseerd door de overheid. Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) is verantwoordelijk voor de inhoud en de eisen. Indien je staatsexamen wilt doen, dan moet je je op de website van het DUO aanmelden voor het staatsexamen. De periode voor aanmelden is van 15 oktober tot en met 31 december. Je kan dan het examen in het volgende kalenderjaar doen. Er zijn kosten verbonden aan het staatsexamen. De kosten bedragen € 113 per vak. Voor een vak met alleen een college-examen betaal je € 56.