Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Examen Maatschappijkunde VMBO TL/GL 2024

Het vak Maatschappijkunde zal je helpen om de maatschappij waarin we leven beter te begrijpen. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar wat de kenmerken zijn van een parlementaire democratie en de oorzaken en gevolgen van criminaliteit.

Examen_maatschappijkunde_vmbo_tlgl

De examenstof

Het eindexamen Maatschappijkunde VMBO TL/GL 2024 bestaat uit een aantal onderdelen, namelijk:

Dit onderdeel van de examenstof gaat over de manier waarop Nederland wordt bestuurd en waar alle wetten vandaan komen. Ook moet je weten wat in dat kader de rol is van de Europese Unie.

Parlementaire democratie

In Nederland kunnen burgers via verkiezingen hun stem laten horen door op volksvertegenwoordigers te stemmen. Verder moet iedereen in Nederland zich houden aan de Grondwet, ook de mensen die het land besturen. Vervolgens moet je weten hoe burgers invloed hebben op de politiek en wie er welke taken op zich neemt in de nationale, provinciale maar ook lokale politiek.

Politieke besluitvorming

Vervolgens moet je weten hoe regels bedacht worden en uiteindelijk misschien wel tot een wet uitgroeien. Je zult hierbij zien dat we in Nederland nogal houden van overleggen. Bovendien zul je merken dat de regering, de massamedia en de EU meer macht hebben dan je waarschijnlijk zou verwachten.

Politieke partijen en stromingen

Ten slotte dien je de verschillende politieke partijen en stromingen die er in Nederland bestaan te kennen. Je zult dan beter begrijpen waarom de VVD en de SP het af en toe flink met elkaar oneens zijn.

In dit onderdeel van de examenstof wordt gekeken naar strafbaar gedrag. Dit kan vertoond worden door burgers, maar ook door de overheid.

Criminaliteit

In dit onderdeel leer je wat criminaliteit betekent en wat voor verschillende soorten criminaliteit er bestaan. Daarnaast wordt besproken wat de gevolgen van criminaliteit zijn. Ten slotte zul je zien dat het moeilijk is om correcte statistieken over criminaliteit te verzamelen en hoe die statistieken te verbeteren zijn.

Rechtsstaat

Hier wordt duidelijk dat Nederlandse burgers zowel worden beschermd tegen de overheid als door de overheid. Om dit beter te begrijpen wordt ingegaan op het strafrecht. Je ziet alle punten waarop een misdrijf anders is dan een overtreding en je leert welke rechten een verdachte allemaal heeft. Je moet weten hoe een rechtszitting verloopt. Verder wordt duidelijk wat de rol van de officier van justitie, de politie, de advocaat en de slachtoffers is.

Oorzaken en bestrijding van criminaliteit

Dit onderdeel gaat over de manier waarop de overheid criminaliteit probeert aan te pakken. Zo zul je zien dat dit beleid vanuit de politiek vaak repressief of preventief is. Ook moet je verschillende theorieën over crimineel gedrag kennen. Daarnaast moet je weten wat de verschillende politieke partijen van de verschillende aanpakken vinden en welke soorten straffen en maatregelen er bestaan in Nederland.

Maatschappelijke vraagstukken

In de maatschappij spelen verschillende maatschappelijke vraagstukken, zoals het fileprobleem of voetbalvandalisme. Je moet weten wat een maatschappelijk vraagstuk precies is en welke vragen je jezelf kunt stellen om erachter te komen in hoeverre het een probleem is en hoe het eventueel op is te lossen.

De rol van de media

Het laatste onderdeel van de examenstof gaat over de media. Aangezien veel mensen hun mening baseren op media, hebben de media veel invloed op de manier waarop mensen tegen een bepaald onderwerp aankijken. Zo wordt er onder andere aandacht besteed aan redenen die ervoor kunnen zorgen dat de media niet altijd even eerlijk het nieuws brengen.

Het Maatschappijkunde eindexamen VMBO TL/GL

De maatschappij waarin we leven is op een bepaalde manier ingericht, zodat alles zo eerlijk en veilig mogelijk kan verlopen. Dat is waar het eindexamen Maatschappijkunde VMBO TL/GL 2024 over gaat. Op het eindexamen zullen meerkeuzevragen worden afgewisseld met open vragen. In totaal zijn het meestal ruim 40 vragen. De vragen gaan over bovengenoemde onderwerpen.

Op basis van oude Maatschappijkunde examens zien we dat een groot deel van de vragen vaak gaat over begrippen. Ook moet je goed weten waar de verschillende politieke partijen voor staan, maar bijvoorbeeld ook wat de taken zijn van een burgemeester, de rechten van de Tweede Kamer of de verantwoordelijkheden van een minister.

Ten slotte is het belangrijk om kenmerken, oorzaken, voordelen en nadelen van bepaalde begrippen te kennen. Je kunt hierbij denken aan de kenmerken van een constitutionele monarchie of de voordelen van een referendum.

Hoe kunnen wij jou helpen bij het eindexamen?

Wij geloven dat iedereen kan slagen voor het eindexamen. Om jou te helpen goed voorbereid het examen Maatschappijkunde VMBO TL/GL in te gaan, hebben wij alle belangrijke informatie en handige producten voor je op een rijtje gezet:

Informatie

Producten

De examenperiode is de meest stressvolle tijd van de middelbare school. Maar als jij onze samenvatting goed doorneemt, veel oefenvragen maakt en onze examentips leest, dan ga jij straks slagen voor het eindexamen!

© 2024 ExamenOverzicht.nl