Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Het Examen HAVO 2024

De periode rondom het examen HAVO is één van de meest spannende tijden van de middelbare school. Hier heb je je gedurende de hele bovenbouw op voorbereid en nu is het dan zover. Je bent natuurlijk niet de enige die dit meemaakt. Er doen dit schooljaar ongeveer 50.000 middelbare scholieren havo eindexamen.

Vakken voor het examen HAVO

Er zijn verschillende vakken waar je HAVO eindexamen in kunt doen. Welke vakken je eindexamen in doet is afhankelijk van welk profiel je hebt en welke keuzevakken je hebt genomen. De mogelijke examenvakken staan hieronder.

Talen

Nederlands, Engels, Frans, Duits

Fries, Spaans, Russisch, Turks en Arabisch

Maatschappijvakken

Aardrijkskunde, Bedrijfseconomie, Economie, Geschiedenis

Filosofie en Maatschappijwetenschappen

Exacte vakken

Biologie, Natuurkunde, Scheikunde

Wiskunde A en Wiskunde B

Kunstvakken en lo

Kunst, Handvaardigheid, Tekenen, Textiele vormgeving en Muziek

Wanneer zijn de eindexamens HAVO 2024?

De eindexamens HAVO voor het schooljaar 2023-2024 duren twee weken lang en vinden plaats van dinsdag 14 mei tot en met woensdag 29 mei. Voor een volledig overzicht van alle exacte data en tijden wanneer de eindexamens plaatsvinden, verwijzen we je naar het examenrooster.

In de ExamenOverzicht App kun je heel eenvoudig je persoonlijke examenrooster aanmaken. De app is gratis te downloaden in de Google Play Store voor Android of App Store voor iPhone. Na de eerste keer inloggen wordt gevraagd om de vakken die jij volgt aan te vinken. Vervolgens kun je jouw examenrooster inzien iedere keer wanneer je de app opent.

Met de ExamenOverzicht App heb je altijd jouw persoonlijke examenrooster bij de hand. Bovendien ontvang jij op de dagen dat de eindexamens plaatsvinden ook een notificatie op je telefoon om je aan het eindexamen te herinneren.

Slagen voor het eindexamen HAVO

Leerlingen die slagen voor het eindexamen HAVO moeten gemiddeld een 5,5 halen voor de centraal examens. Daarnaast mag je voor de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde hooguit één keer een 5 halen. Ten slotte mag je hooguit voor 2 vakken een onvoldoende halen.

De centraal examens tellen voor 50% mee voor je eindcijfer. Hieronder lees je aan welke voorwaarden je moet voldoen om je HAVO diploma te halen:

 1. Het gemiddelde van de eindcijfers van alle verplichte vakken is een 6 of hoger (voldoende).
 2. Het gemiddelde van de eindcijfers van alle keuzevakken is een 6 of hoger (voldoende).
 3. Je hebt een voldoende gehaald voor je combinatiecijfer.
 4. Je hebt LO met een voldoende afgerond.

Eindcijfers

Het eindcijfer is de optelling van het cijfer voor je schoolexamen en het cijfer van het centraal examen HAVO, gedeeld door 2. Dit gemiddelde cijfer wordt altijd afgerond en ligt tussen de 1 en 10. Bij het afronden gelden de volgende regels:

 1. Is het cijfer achter de komma een 4 of lager, dan wordt het cijfer naar beneden afgerond. Dus stel je gemiddelde eindcijfer is een 6,4, dan wordt je finale eindcijfer een 6.
 2. Is het cijfer achter de komma een 5 of hoger, dan wordt het cijfer naar boven afgerond. Dus stel je gemiddelde eindcijfer is een 5,5, dan wordt je finale eindcijfer een 6.

Wij helpen je slagen voor het eindexamen

We weten dat je je goed moet voorbereiden op de examens HAVO. Hier kunnen wij je bij helpen. We hebben samenvattingen en oefenboeken voor je gemaakt. Deze maken het leren voor het eindexamen een stuk eenvoudiger. Zo besparen we jou tijd en kun je je slimmer voorbereiden. Geen stress!

Veel succes met het examen HAVO!

Slagingspercentages en cijfers

Het slagingspercentage van scholieren die havo eindexamen doen is landelijk ongeveer 88,7%. Dit slagingspercentage verschilt nog per profiel. Er zijn namelijk vier profielen die je kunt kiezen op de havo: economie & maatschappij (E&M), cultuur & maatschappij (C&M), natuur & techniek (N&T) en natuur & gezondheid (N&G). Leerlingen kiezen een profiel aan het eind van de onderbouw, bij de overgang van HAVO 3 naar HAVO 4. De slagingspercentages per profiel zijn als volgt:

 • N&T: 90,5%
 • N&G: 87,3%
 • E&M: 88,6%
 • C&M: 88,8%

Ten slotte zijn er nog mensen die twee profielen tegelijkertijd volgen: N&T + N&G en E&M + C&M. De slagingspercentages van deze groepen zijn als volgt:

 • N&T + N&G: 89,3%
 • E&M + C&M: 89,8%

Scholieren op de HAVO halen gemiddeld een 6,41 op het schoolexamen, en gaan met dit cijfer het eindexamen in. Op het eindexamen is het gemiddelde cijfer dat havisten halen net iets lager, namelijk een 6,33. Het gemiddelde cijfer op de eindlijst van mensen die de HAVO hebben afgerond is landelijk een 6,49.

De beste voorbereiding op jouw eindexamens.

Samenvattingen

Samenvattingen

Makkelijk te lezen.

Test je kennis direct met de oefenvragen.

Met handige QR-codes naar video-uitleg.

Oefenboeken

Effectieve oefenmethode.

Honderden oefenvragen, inclusief antwoorden.

Gesorteerd per domein.

Oefenboeken

Uitlegvideo's

Uitlegvideo's

De examenstof, maar dan op video.

In samenwerking met (YouTube-)docenten.

Met video scoor je gemiddeld één punt hoger.

© 2024 ExamenOverzicht.nl