Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Wat als je ziek bent op het eindexamen?

Ziek worden is nooit leuk, maar toch komt het wel eens voor. Je kunt meestal niet voorspellen wanneer je ziek wordt. Het is dus mogelijk dat je ziek bent tijdens het eindexamen. Ben je verplicht om het centraal examen te maken bij ziekte? Wat zijn de gevolgen van het niet opdagen tijdens een examen, omdat je ziek bent geworden? En wat te doen als je tijdens het maken van een examen, ineens ziek, zwak en misselijk wordt? Hier geeft het Uitvoeringsbesluit van de overheid op een heel saaie manier antwoord op. Wij hebben hieronder de antwoorden op al deze vragen in eenvoudige taal voor je samengevat.

Ziek op het eindexamen

 

Verhindering door ziekte

Verhindering door ziekte

In ons artikel over te laat komen op het eindexamen staat dat als je een geldige reden hebt waardoor je verhinderd bent om het examen te maken, je na goedkeuring van de directeur het examen opnieuw mag afleggen tijdens de herexamens. Verhindering door ziekte is één van die geldige redenen. Je kan je voorstellen dat een lichte verkoudheid niet valt onder ziekte. Het is waarschijnlijk dat er wordt gevraagd naar een doktersverklaring door de directeur van jouw school om te toetsen of je legitiem ziek bent geweest.

Wanneer de directeur oordeelt dat je door ziekte één of meerdere examens niet hebt kunnen maken, dan mag je tijdens de herexamens in het tweede tijdvak, maximaal twee examens per dag alsnog afleggen. Indien je nog steeds ziek bent in het tweede tijdvak, dan is er nog een laatste mogelijkheid om de centraal examens te maken in het derde tijdvak.

Wat als je ziek wordt tijdens het eindexamen?

Ziek tijdens het eindexamen

Het kan gebeuren dat je tijdens het maken van een examen, je plotseling slecht, zwak, misselijk of nog erger kan voelen. Bij sommige examens kunnen wij dat ook wel begrijpen. Als eerste is het dan heel belangrijk om meteen naar de surveillant te stappen en aan te geven dat je je ziek voelt. Als je namelijk na het maken van het examen pas doorgeeft dat je je tijdens het eindexamen je niet goed voelde, dan telt jouw werk als officiële deelname en kan het examen niet meer ongeldig worden verklaard.

Als je tijdens het examen ziek wordt en het examen niet meer kan afmaken, dan zal de directeur zich ontfermen over jouw fysieke toestand. In de eerste plaats zal de directeur jou vragen of je in staat bent om het examen af te maken. Wanneer je je zo slecht voelt dat je het examen niet meer kan maken, dan zal de directeur met de inspectie overleggen of je het examen later op diezelfde dag kan afmaken.

Wanneer het mogelijk is om het examen op dezelfde dag verder af te maken, dan wordt je tot die tijd in quarantaine gezet. Dit betekent dat je het schoolgebouw niet mag verlaten en geen toegang hebt tot elektronische communicatiemiddelen waarmee je met klasgenoten zou kunnen overleggen die net klaar met het eindexamen zijn. Deze maatregel wordt genomen om te voorkomen dat je op de één of andere manier aan de antwoorden van het examen kan komen.

In het geval dat je het examen niet op dezelfde dag kan maken, dan zal de directeur aan de inspectie vragen om de antwoorden die je al hebt opgeschreven ongeldig te verklaren. Alleen bij een ongeldig verklaard examen, krijg je akkoord om het examen opnieuw te gaan maken. Indien je ziek wordt tijdens de examens in het eerste tijdvak, dan zal je het examen opnieuw mogen maken tijdens de herexamens in het tweede tijdvak.

De directeur van jouw school is verplicht om een proces-verbaal melding op te stellen over jouw ziekte tijdens het examen en hij/zij zal jou schriftelijk informeren over het oordeel, het proces en de gevolgen.Moeilijke thuissituatie

Moeilijke thuissituatie

Als er bij jou thuis grote spanningen zijn, bijvoorbeeld door ziekte, het overlijden van een familielid of door andere ingrijpende omstandigheden, wordt sterk aangeraden om dit vooraf aan te geven aan de school en te overleggen met de directeur of het verstandig is om het examen op dat moment te maken. Er zou dan kunnen worden besloten om het examen niet te maken en toestemming te krijgen om het examen op een ander moment af te leggen.

Conclusie

Conclusie

In het geval van ziek worden in de examenperiode kunnen er twee scenario’s voordoen:

  • Je wordt dusdanig ziek dat je niet op school kan komen om het examen te maken. Er is dan sprake van verhindering.
  • Je kan ziek worden tijdens het examen, wanneer je al begonnen bent met het opschrijven van jouw antwoorden.

In beide gevallen zal de directeur van jouw school bepalen of je het examen opnieuw mag maken op een later moment. In het eerste geval moet de directeur dan eerst vaststellen of je verhinderd bent met een geldige reden en in het tweede geval moet de directeur eerst vragen aan de inspectie om jouw examen ongeldig te laten verklaren.

Ontvang exclusieve tips in het examenjaar

Graag helpen we jou in het examenjaar richting je diploma!
Zit jij in je examenjaar en wil jij slagen? Schrijf je dan in voor:

Exclusieve tips
De geheimen van het eindexamen
Een template voor jouw leerplanning
Dat extra zetje in de rug

Ik ben
© 2024 ExamenOverzicht.nl