Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Wat als je zakt voor het eindexamen?

De weg naar het eindexamen is zenuwslopend en lang. Aan het einde van de weg komt het allemaal neer op twee mogelijke finishes: slagen of zakken. Over die tweede, minder leuke, finish, vertellen we je in dit artikel alles wat jij moet weten. 

Zakken voor het eindexamen gebeurt als je niet aan de slagingsnorm voldoet. Na het centraal examen heb je de mogelijkheid om één vak opnieuw te herkansen. Als je voor meerdere vakken zakt en hierdoor geen diploma haalt, zijn er een aantal opties die je kan kiezen. In dit artikel leggen we uit wat de verschillende mogelijkheden zijn na het zakken voor vmbo, havo of vwo.

Zakken voor het eindexamen

 

Herkansing centraal examen

Herexamen doen

Volgens de officiële regels van het CvTE mag iedere eindexamenleerling één vak herkansen van het centraal examen. Herkansingen vinden plaats tijdens het tweede tijdvak, in juni. Herkansen in het derde tijdvak in augustus is ook mogelijk, maar dat kan alleen onder bepaalde voorwaarden.

Je bepaalt zelf welk vak je wilt herkansen. Daarbij maakt het niet uit welk cijfer je voor dat vak haalde in het eerste tijdvak. Je hebt niets te verliezen bij een herkansing, want alleen het hoogste cijfer telt. Dit betekent dat als je een lager cijfer haalt voor de herkansing dan voor het eerste examen, het cijfer van het eerste examen blijft staan. Om deze reden is het aan te raden om altijd gebruik te maken van de herkansing, want hierdoor heb je een nieuwe kans om een hoger cijfer te halen voor een vak. Dus zelfs als je allemaal voldoendes hebt gehaald, zou je het cijfer van één vak kunnen verbeteren in de herkansing.Zakken voor het vmbo

Zakken VMBO

Als je zakt voor het vmbo-examen, dan zijn er drie opties waar je uit kunt kiezen:

  1. De meest gangbare optie is om het examenjaar opnieuw te doen. Het jaar daarop zal je dan weer het volledige centraal examen doen.
  2. Wanneer je VMBO TL volgt, dan zou je er ook voor kunnen kiezen om alleen de vakken waar je voor bent gezakt opnieuw te halen via het staatsexamen. Het staatsexamen vindt ook het volgende schooljaar plaats en valt samen met het centraal examen.
  3. Een derde optie is om van de middelbare school te gaan en je aan te melden voor het volwassenenonderwijs. Als je kiest voor het volwassenonderwijs hoef je ook alleen maar de vakken te volgen, die je nog niet hebt gehaald. In het nieuwe schooljaar zal je dan weer het centraal examen moeten afleggen voor deze vakken. Dit kan alleen wanneer je VMBO TL volgt.

Geen diploma voor andere leerweg

Als je zakt voor het vmbo TL-examen, dan kom je niet in aanmerking voor een diploma op een lager niveau van het vmbo. De reden hiervoor is dat de leerwegen te verschillend zijn qua niveau en vakken. Om die reden kan je de diploma's niet omruilen.

Zakken voor de havo of het vwo

Zakken HAVO/VWO

Als je zakt voor het havo-examen of vwo-examen, dan zijn er drie opties waar je uit kunt kiezen:

  1. De meest gangbare optie is om het examenjaar opnieuw te doen. Het jaar daarop zal je dan weer het volledige centraal examen doen.
  2. Je kan er ook voor kiezen om alleen de vakken waar je voor bent gezakt opnieuw te halen via het staatsexamen. Het staatsexamen vindt ook het volgende schooljaar plaats en valt samen met het centraal examen.
  3. Een derde optie is om van de middelbare school te gaan en je aan te melden voor het volwassenenonderwijs. Als je kiest voor het volwassenenonderwijs hoef je ook alleen maar de vakken te volgen, die je nog niet hebt gehaald. In het nieuwe schooljaar zal je dan weer centraal examen moeten afleggen voor deze vakken.

Geen diploma voor lager niveau

Als je zakt voor het havo-eindexamen of het vwo-eindexamen, dan kun je niet alsnog een diploma voor een lager niveau krijgen. Je kunt bijvoorbeeld geen havo-diploma krijgen als je bent gezakt voor het vwo-examen.

Verklein je kans om te zakken op het eindexamen

Vergroot je slagingskans

Als je wilt voorkomen dat je zakt voor het eindexamen, is het raadzaam om extra hulp te gebruiken in de voorbereiding op het eindexamen. De beste manier om je slagingskansen te vergroten is door gebruik te maken van de online examentrainingen (ExamenChallenges) en samenvattingen van ExamenOverzicht. Wij geloven dat elke leerling kan slagen voor het eindexamen!

Met de ExamenChallenges krijg je bijna een eindeloos aantal vragen voor je kiezen via handige quizjes. Vervolgens kun je hierdoor precies zien waar jouw verbeterpunten liggen.

In de samenvattingen vind je alle examenstof die je moet kennen. Het voordeel van de samenvattingen is dat de stof compact is uitgelegd, zodat je veel minder tijd nodig hebt om de stof te leren. Daarnaast is de tekst veel makkelijker gemaakt dan je stoffige examenboeken, zodat je de inhoud goed kan begrijpen. Bovendien hebben de samenvattingen QR-codes met links naar video’s op YouTube met extra uitleg. Vervolgens vind je in ieder hoofdstuk oefenvragen uit oude examens om direct je kennis te toetsen. Deze effectieve leermethode zorgt ervoor dat je theorie perfect combineert met de praktijk.

De combinatie van ExamenChallenge en samenvatting is het ultieme leermiddel voor leerlingen die willen knallen op hun eindexamen. Op die manier gebruik je namelijk een mix van leren en oefenen die volledig is gefocust op de onderwerpen waar jij nog moeite mee hebt. Op die manier zorg je ervoor dat je optimaal voorbereid wordt op het eindexamen en zonder stress het examen in kan gaan. Dit verkleint de kans dat je zakt voor het eindexamen.

Ontvang exclusieve tips in het examenjaar

Graag helpen we jou in het examenjaar richting je diploma!
Zit jij in je examenjaar en wil jij slagen? Schrijf je dan in voor:

Exclusieve tips
De geheimen van het eindexamen
Een template voor jouw leerplanning
Dat extra zetje in de rug

Ik ben
© 2024 ExamenOverzicht.nl