Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Cum Laude slagen voor het eindexamen

Slaag jij straks met gemiddeld een 8 of hoger, dan krijg jij een eervolle vermelding op je diploma. Door de hoge cijfers die je hebt gescoord, kan jij zeggen dat je met lof, oftewel cum laude, bent geslaagd. Dit artikel legt uit wat cum laude slagen is en aan welke eisen je moet voldoen om cum laude te slagen.

Cum laude slagen voor het eindexamen

 

Wat is Cum Laude slagen?

Wat is cum laude?

Cum Laude is de Latijnse term voor Met Lof. ‘Cum’ is de Latijnse vertaling van ‘Met’ en ‘Laude’ de Latijnse vertaling voor ‘Lof’. Deze eervolle vermelding werd voorheen alleen op universiteiten en hogescholen gegeven aan studenten. Sinds het schooljaar 2015/2016 kunnen leerlingen van het voortgezet onderwijs ook cum laude slagen. Op deze manier worden topleerlingen erkend voor hun uitstekende prestaties. Daarnaast is het een stimulans om extra je best te doen om tot deze bijzondere prestatie te komen. Met een cum laude diploma maak je bovendien een hogere kans om aangenomen te worden op een vervolgopleiding. Sommige vervolgopleidingen zijn zo populair dat ze slechts een beperkt aantal plekken hebben en moeten loten onder alle aanmeldingen wie uiteindelijk een plek krijgt. In het aanmeldingsproces wordt dan gekeken naar de cijferlijst van je middelbare school diploma. Leerlingen die lager dan een 7 gemiddeld staan, worden dan niet zomaar aangenomen. Met een gemiddelde van een 7 of lager op je cijferlijst zou je geluk moeten hebben in de loting. Leerlingen met cum laude hebben de voorkeur over leerlingen die geen eervolle vermelding op hun diploma hebben.VWO

VWO

Je bent cum laude geslaagd op het VWO als het gemiddelde van je eindcijfers onafgerond een 8,0 of hoger is. Hierbij is de eis dat je voor geen enkel vak een eindcijfer lager dan een 7 mag halen en voor geen enkel vak dat meetelt met de uitslag de kwalificatie "onvoldoende" mag hebben. De vakken die meetellen in de berekening van het gemiddelde (de 8,0-eis) zijn:

 • De gemeenschappelijke vakken van het profiel;
 • De vakken van het profieldeel;
 • Het vak uit het vrije deel waar je het hoogste eindcijfer voor hebt gehaald;
 • Het combinatiecijfer.

HAVO

HAVO

Je bent cum laude geslaagd op de HAVO als het gemiddelde van je eindcijfers onafgerond een 8,0 of hoger is. Hierbij is de eis dat je voor geen enkel vak een eindcijfer lager dan een 6 mag halen en voor geen enkel vak dat meetelt met de uitslag de kwalificatie "onvoldoende" mag hebben. De vakken die meetellen in de berekening van het gemiddelde (de 8,0-eis) zijn:

 • De gemeenschappelijke vakken van het profiel;
 • De vakken uit het profieldeel;
 • Het vak uit het vrije deel waar je het hoogste eindcijfer voor hebt gehaald;
 • Het combinatiecijfer.

VMBO TL/GL

VMBO TL/GL

Je bent cum laude geslaagd op het VMBO TL/GL als het gemiddelde van je eindcijfers onafgerond een 8,0 of hoger is. Hierbij is de eis dat je voor geen enkel vak een eindcijfer lager dan een 6 mag halen en voor geen enkel vak dat meetelt met de uitslag de kwalificatie "onvoldoende" mag hebben. De vakken die meetellen in de berekening van het gemiddelde (de 8,0-eis) zijn:

 • Nederlands;
 • Engels;
 • Maatschappijleer;
 • De vakken van het sectordeel;
 • Het vak uit het vrije deel waar je het hoogste eindcijfer voor hebt gehaald (alleen VMBO-TL).
 • Het algemene vak uit het vrije deel of het combinatiecijfer (alleen VMBO-GL).

VMBO BB/KB

VMBO BB/KB

Je bent cum laude geslaagd op het VMBO BB/KB als het gemiddelde van je eindcijfers onafgerond een 8,0 of hoger is. Hierbij is de eis dat je voor geen enkel vak een eindcijfer lager dan een 6 mag halen en voor geen enkel vak dat meetelt met de uitslag de kwalificatie "onvoldoende" mag hebben. De vakken die meetellen in de berekening van het gemiddelde (de 8,0-eis) zijn:

 • De twee algemene vakken uit het profieldeel;
 • Het profielvak;
 • Het combinatiecijfer (gemiddelde eindcijfer van de beroepsgerichte keuzevakken).

Ontvang exclusieve tips in het examenjaar

Graag helpen we jou in het examenjaar richting je diploma!
Zit jij in je examenjaar en wil jij slagen? Schrijf je dan in voor:

Exclusieve tips
De geheimen van het eindexamen
Een template voor jouw leerplanning
Dat extra zetje in de rug

Ik ben
© 2024 ExamenOverzicht.nl