Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
Digitaal te lezen in de app
60.000+ leerlingen gingen je voor

Nederlands

Het vak Nederlands

Nederlands

Ja, dit is het land van Lange Frans en Baas B, maar ook die van de Nederlandse taal. Die taal van dat landje in Noordwest-Europa waar we volgens de toeristen nog steeds rondlopen op klompen en met tulpen in onze hand de hele dag wiet roken. Het landje dat ooit New Amsterdam, zoals New York vroeger heette, in handen had. Het had dus niet veel gescheeld of je had over de hele wereld kunnen genieten van discussies over d’tjes en t’tjes. Helaas mocht het niet zo zijn en denken de meeste Amerikanen nog steeds dat Nederland en Amsterdam hetzelfde zijn.

Onze taal mag wereldwijd gezien dan niet zo groot zijn, in Nederland is het de taal die we gebruiken om sollicitatiebrieven te schrijven, iemand ten huwelijk te vragen en om uit volle borst Hazes mee te zingen vanaf de voetbaltribune. Belangrijke zaken dus! Daarom leer je tijdens het vak Nederlands hoe je zinnen en teksten structureert op zo een manier dat je jouw boodschap zo helder mogelijk overbrengt. Terwijl je dit doet, moet je er natuurlijk op letten dat je zo min mogelijk spel- en grammaticafouten maakt. Verder wordt er veel aandacht gegeven aan het analyseren van teksten: wat vertelt een bepaalde tekst? Wat is de mening van de auteur? En aan welke koppelwoorden kun je een bepaalde argumentatiestructuur aflezen?

Onderwerpen

Onderwerpen Nederlands

Tijdens het vak Nederlands krijg je met allemaal (lastige) taalkundige vraagstukken te maken. Om het je wat makkelijker te maken, hebben we hieronder een paar begrippen en onderwerpen voor je uitgelegd.

Voorbereiding op het eindexamen

Examenvoorbereiding

Voor een complete uitleg van de examenstof, raden we je zeker aan om onze samenvattingen eens te bekijken. Daarna moet je vooral oefenen met teksten om een goed cijfer te halen voor het eindexamen Nederlands. Check daarom vooral onze oefenboeken. Mocht je echt all-in willen gaan: bekijk dan onze online examentrainer: de ExamenChallenge.