Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Objectieve en subjectieve argumenten

Met argumenten kun je anderen overtuigen van jouw standpunt. Handig, want of je nu een discussie voert aan de keukentafel of een betoog schrijft voor school: sterke argumenten maken het verschil. Maar voordat je anderen omver kunt blazen met jouw betoogkracht, is het belangrijk om te weten welke soorten argumenten er zijn. Op deze pagina leer je alles over objectieve en subjectieve argumenten en hoe je ze slim inzet.

Argumenten: wat moet je weten?

Wat is een argument?

Wat is een argument?

Een argument gebruik je om jouw mening te onderbouwen. Dat betekent simpel gezegd dat je uitlegt waarom je ergens zo over denkt. Stel je voor: jij vindt dat iedereen biologisch vlees zou moeten kopen. Als iemand je vraagt ‘waarom dan?’, kun je antwoorden: “Omdat dat beter is voor het milieu.” Voilà, dat is jouw argument.

Argumenten geven kracht aan je woorden. Zonder argumenten blijft je mening in de lucht hangen, alsof je zegt: "Ik vind het gewoon." Met een goed argument maak je je mening overtuigend.

Wat is het verschil tussen objectieve en subjectieve argumenten?

Objectiviteit van argumenten

Niet elk argument is hetzelfde. In discussies gebruiken mensen vaak objectieve argumenten of subjectieve argumenten. Wat is nu precies het verschil?

Objectieve argumenten zijn gebaseerd op feiten. Ze zijn controleerbaar. Je kunt ze opzoeken, meten of aantonen. Bijvoorbeeld: "De aarde draait om de zon" is een feit. Niemand kan daar serieus over discussiëren.

Subjectieve argumenten zijn gebaseerd op gevoelens, meningen of persoonlijke voorkeuren. Bijvoorbeeld: "De aarde is een prachtige planeet" — dat is een waardeoordeel. Jij vindt dat misschien, iemand anders denkt er anders over.

Een praktisch voorbeeld:

  • Objectief argument: "Het is vandaag drie graden onder nul."

  • Subjectief argument: "Het is koud vandaag."

De temperatuur kun je meten met een thermometer. Of iemand het koud vindt, hangt af van persoonlijke ervaring. De een trekt bij 15 graden al een winterjas aan, de ander loopt nog vrolijk in een T-shirt.

Hoe sterk zijn deze argumenten?

Sterkte van argumenten

Een objectief argument hoeft niet verder te worden onderbouwd. Een objectief argument is namelijk altijd waar of niet waar en hierover kun je niet van mening verschillen. Een subjectief argument moet echter verder onderbouwd worden voordat je kunt spreken van een sterk argument. Kijk maar eens naar de volgende meningen en argumenten:

Ik ga morgen liever naar de Pathé dan naar het Fraterhuis, want de Pathé is dichterbij.

Ik ga morgen liever naar de Pathé dan naar het Fraterhuis, want de Pathé is een betere bioscoop.

Dat de Pathé dichterbij is, hoeft niet verder onderbouwd te worden. Je kunt hierover niet van mening verschillen. Dat de Pathé een betere bioscoop is, moet wel verder worden onderbouwd. Het kan namelijk zo zijn dat niet iedereen dit met jou eens is. Om dit argument sterker te maken, kun je er bijvoorbeeld het volgende aan toevoegen:

De stoelen zijn er zachter en je hebt er meer beenruimte.

Over het algemeen kun je zeggen dat objectieve argumenten sterkere argumenten zijn dan subjectieve argumenten, omdat ze geen extra onderbouwing nodig hebben. Wil je dus een goed betoog schrijven of een goed debat voeren, dan zal je jouw mening voornamelijk moeten onderbouwen met objectieve argumenten.

Wanneer gebruik je objectieve of subjectieve argumenten?

Wanneer_gebruik_je_wat

In een formeel debat, bij een betoog of bij het schrijven van een essay zijn objectieve argumenten de beste keuze. Je toont hiermee aan dat je jouw mening logisch kunt onderbouwen.

Maar soms, zeker in informele gesprekken of persoonlijke essays, kunnen subjectieve argumenten juist meer overtuigingskracht hebben. Stel dat je schrijft over je favoriete vakantieplek: jouw persoonlijke beleving maakt dan het verhaal juist levendig en authentiek.

De kunst is dus om te weten wanneer je welk type argument inzet.

Video

Wil je liever kijken dan lezen? Bekijk dan deze korte uitlegvideo van leraar Nederlands Arnoud Kuijpers, waarin hij stap voor stap uitlegt wat argumenten zijn en hoe je ze effectief gebruikt.

Veelgestelde vragen over argumenten

Een argument in een discussie is een reden die je geeft om je mening te ondersteunen. Zonder argument blijft je mening een losse uitspraak zonder onderbouwing.

Ja! Door subjectieve argumenten te onderbouwen met feitelijke informatie kun je ze overtuigender maken.

Objectieve argumenten zijn sterker omdat je ze kunt verifiëren. Ze zijn onafhankelijk van iemands persoonlijke mening en dus moeilijk te ontkrachten.

Objectieve argumenten zijn gebaseerd op feiten en controleerbare informatie. Subjectieve argumenten zijn gebaseerd op persoonlijke gevoelens, meningen of smaak.

6 Items

Set Descending Direction
  1. Samenvatting - VMBO TL/GL

    Nederlands
    19,00
  2. ExamenChallenge - VMBO TL/GL

    Nederlands
    35,00
  3. Samenvatting - HAVO

    Nederlands
    19,00
  4. ExamenChallenge - HAVO

    Nederlands
    35,00
  5. Samenvatting - VWO

    Nederlands
    19,00
  6. ExamenChallenge - VWO

    Nederlands
    35,00
per pagina

Ontvang exclusieve tips in het examenjaar

Graag helpen we jou in het examenjaar richting je diploma!
Zit jij in je examenjaar en wil jij slagen? Schrijf je dan in voor:

Exclusieve tips
De geheimen van het eindexamen
Een template voor jouw leerplanning
Dat extra zetje in de rug

Ik ben
© 2024 ExamenOverzicht.nl