Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Objectieve en subjectieve argumenten

Met argumenten kun je iemand van jouw mening overtuigen. Handig dus. Daarom moet je het verschil kennen tussen verschillende argumentatiestructuren, maar ook bijvoorbeeld tussen objectieve en subjectieve argumenten. Op deze pagina kun je daar alles over lezen.

Argumenten: wat moet je weten?

Video

Wil je liever een video zien over argumenten? Check dan onderstaande video van leraar Nederlands Arnoud Kuijpers.

 

Wat is een argument?

Wat is een argument?

Met een argument kun je je mening onderbouwen. Onderbouwen betekent dat je uitlegt waarom je een bepaalde mening hebt. Stel dat jij van mening bent dat iedereen biologisch vlees moet kopen, dan kun je daar als argument bij geven dat dit beter voor het milieu is.

Objectieve en subjectieve argumenten

Objectiviteit van argumenten

Argumenten zijn objectief wanneer ze feitelijk zijn en subjectief wanneer ze een mening, een gevoel, een vermoeden of een waardeoordeel bevatten. Subjectieve argumenten worden ook wel waarderende argumenten genoemd. Objectieve (feitelijke) argumenten kun je altijd controleren op hun juistheid. Subjectieve argumenten niet. Kijk maar eens naar de volgende meningen en argumenten:

Ik vind dat we vandaag beter niet naar buiten kunnen gaan, want het is drie graden onder nul.

Ik vind dat we vandaag beter niet naar buiten kunnen gaan, want het is koud.

Of het op een plek buiten drie graden onder nul is, kun je controleren. Je kunt kijken op een thermometer of op een weersite op internet. Dit is dus een objectief argument. Of het buiten koud is, is subjectief. Jij vindt het misschien koud buiten, maar dit hoeft niet voor iedereen te gelden. Bij een subjectief argument kan het dus zo zijn dat iemand een andere mening heeft en het niet eens is met jou!

Hoe sterk zijn deze argumenten?

Sterkte van argumenten

Een objectief argument hoeft niet verder te worden onderbouwd. Een objectief argument is namelijk altijd waar of niet waar en hierover kun je niet van mening verschillen. Een subjectief argument moet echter verder onderbouwd worden voordat je kunt spreken van een sterk argument. Kijk maar eens naar de volgende meningen en argumenten:

Ik ga morgen liever naar de Pathé dan naar het Fraterhuis, want de Pathé is dichterbij.

Ik ga morgen liever naar de Pathé dan naar het Fraterhuis, want de Pathé is een betere bioscoop.

Dat de Pathé dichterbij is, hoeft niet verder onderbouwd te worden. Je kunt hierover niet van mening verschillen. Dat de Pathé een betere bioscoop is, moet wel verder worden onderbouwd. Het kan namelijk zo zijn dat niet iedereen dit met jou eens is. Om dit argument sterker te maken, kun je er bijvoorbeeld het volgende aan toevoegen:

De stoelen zijn er zachter en je hebt er meer beenruimte.

Over het algemeen kun je zeggen dat objectieve argumenten sterkere argumenten zijn dan subjectieve argumenten, omdat ze geen extra onderbouwing nodig hebben. Wil je dus een goed betoog schrijven of een goed debat voeren, dan zal je jouw mening voornamelijk moeten onderbouwen met objectieve argumenten.

6 Items

Set Descending Direction
per pagina

Ontvang exclusieve tips in het examenjaar

Graag helpen we jou in het examenjaar richting je diploma!
Zit jij in je examenjaar en wil jij slagen? Schrijf je dan in voor:

Exclusieve tips
De geheimen van het eindexamen
Een template voor jouw leerplanning
Dat extra zetje in de rug

Ik ben
© 2024 ExamenOverzicht.nl