Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Examentips Scheikunde VWO 2024

De beste examentips op een rij

Voel jij je al zeker genoeg om het examen Scheikunde te maken? De examenstof heb je wellicht al in je hoofd zitten. Toch zijn er een aantal belangrijke punten waar je misschien nog niet aan hebt gedacht. Daarom hebben wij voor jou de beste examentips verzameld en geselecteerd. Bestudeer deze examentips goed en voorkom dat je veelgemaakte fouten zal maken op het examen. Zo helpen we jou ontspannen het examen in te gaan. Geen stress!

Onderstaande tips zijn specifiek voor het examen Scheikunde VWO. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog algemene examentips die van toepassing zijn op elk vak.

Top 7 examentips Scheikunde VWO

Examentip Scheikunde #1: Zorg dat je Binas goed kent

Zorg dat je voldoende tijd steekt in het begrijpen van Binas. Weet waar je de belangrijkste tabellen kunt vinden en zorg dat je deze goed begrijpt. Vraag je docent eventueel om hier nog wat aandacht aan te besteden. Het goed kennen van Binas zal je tijd besparen op het examen met het opzoeken van bepaalde informatie.

Examentip Scheikunde #2: Let op eenheden en significante cijfers

Kijk goed naar wat er wordt gevraagd op je examen Scheikunde en let vooral op de eenheden waarin je je antwoord moet geven. Probeer zo vroeg mogelijk in je berekening over te stappen op deze eenheid. Geef je antwoord ook in het juiste aantal significante cijfers.

Examentip Scheikunde #3: Oefen met het opstellen van reactievergelijkingen

Reactievergelijkingen komen altijd wel terug op het eindexamen. Zorg dus dat je goed oefent met het opstellen hiervan.

Examentip Scheikunde #4: Zorg dat je de reactievergelijking kunt opstellen van een redoxreactie

Hiervoor moet je eerst halfreacties opstellen, voordat je een totaalreactie kunt opstellen. Zorg dat je hiermee oefent!

Examentip Scheikunde #5: Zorg dat je goed chemisch kunt rekenen

Op het examen Scheikunde komen er flink wat rekenvragen terug. Zorg dus dat je onder andere kunt rekenen met molariteit, volume, massa en mol.

Examentip Scheikunde #6: Zorg dat je begrijpt hoe de chemische industrie werkt

Op het examen moet je weten hoe de chemische industrie werkt. Hiervoor moet je bijvoorbeeld en onderscheid kunnen maken in fijnchemie en bulkchemie, en tussen continuprocessen en batchprocessen. Ook moet je de stofstromen in de industrie kennen. Het helpt als je weet hoe deze theoretische concepten worden toegepast in de praktijk. Zoek daarom bijvoorbeeld eens op de site van grote chemiebedrijven (zoals DSM), om te kijken wat je over deze verschillende technieken kunt vinden.

Examentip Scheikunde #7: Zorg dat je blokschema's kunt interpreteren

De kans is aanwezig dat je op het examen Scheikunde als introductie of informatie bij een bepaalde vraag een blokschema krijgt. Zorg dat je weet hoe je een blokschema afleest. Daar kun je van tevoren mee oefenen. Dan zit je straks niet te puzzelen tijdens het eindexamen.

Heb jij nog meer goede examentips Scheikunde VWO?

Mail deze dan naar tips@examenoverzicht.nl en dan voegen we ze toe.

Hulp nodig bij de voorbereiding op het eindexamen?

De examentips op deze pagina kunnen je helpen bij de voorbereiding op het eindexamen. Zou je toch nog wat extra hulp kunnen gebruiken? Onze samenvatting Scheikunde VWO legt je alle examenstof kort en bondig uit!

Examentips andere vakken

De examentips op deze pagina hebben betrekking op het examen Scheikunde VWO. Natuurlijk hebben we ook examentips voor andere vakken. Bekijk bijvoorbeeld de examentips voor:

© 2024 ExamenOverzicht.nl