Advies voor het examen Natuurkunde

De 7 beste adviezen op een rij

Voel jij je al zeker genoeg om het examen Natuurkunde te maken? De examenstof heb je wellicht al in je hoofd zitten. Toch zijn er een aantal belangrijke punten waar je misschien nog niet aan hebt gedacht. Daarom hebben wij voor jou de beste adviezen verzameld en geselecteerd. Bestudeer deze adviezen goed en voorkom dat je veelgemaakte fouten zal maken op het examen. Zo helpen we jou ontspannen het examen in te gaan. Geen stress!

Onderstaande adviezen zijn specifiek voor het examen Natuurkunde VWO. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog algemene examentips die van toepassing zijn op elk vak.

Advies voor het examen Natuurkunde VWO

Advies #1: Weerstand in serie of parallel?

Kijk bij weerstanden altijd of deze in serie of parallel geschakeld zijn. Bereken per deel van de schakeling de vervangingsweerstand.

Advies #2: Zorg dat je de verschillende soorten ioniserende straling kent en vervalvergelijkingen kunt opstellen

Ioniserende straling is straling die een lading aan een atoom kan geven (ion). Er zijn vier soorten ioniserende straling die je moet kennen: alfastraling, bètastraling, gammastraling en röntgenstraling. Voor elk van deze soorten ioniserende straling moet je in staat kunnen zijn om vervalvergelijkingen op te stellen. Oefen hier dus van tevoren mee!

Advies #3: Kijk op websites van ziekenhuizen om meer te lezen over medische beeldvormingstechnieken

Op het examen moet je verschillende medische beeldvormingstechnieken kennen: röntgenfoto, CT-scan, PET-scan, MRI-scan en echografie. Als je op websites van ziekenhuizen kijkt (of Google bijvoorbeeld: 'vu medisch centrum mri scan'), dan krijg je informatie te zien over hoe deze medische beeldvormingstechnieken in de praktijk worden toegepast. Dit kan je weer helpen om dit onderwerp beter te begrijpen.

Advies #4: Kijk naar het aantal punten bij de vraag

Verspil niet teveel tijd aan vragen die weinig punten opleveren. Ook geeft het aantal punten dat je kan behalen voor een vraag een indicatie van hoeveel stappen er van je worden verwacht.
Bij 2 punten, volstaat 1 argument of het toepassen van 1 formule.
Bij 3 punten moet je vaak een formule toepassen en een conclusie geven.
Bij 4 punten moet je vaak meerdere formules combineren.
Bij 5 punten moet je vaak meerdere formules combineren en eenheden omrekenen.

Advies #5: Zorg dat je met de wetten van Newton kunt rekenen

Op het examen moet je de wetten van Newton kennen en daar mee kunnen rekenen. Zo moet je bijvoorbeeld in staat zijn om de versnelling te berekenen, aan de hand van de nettokracht en de massa.

Advies #6: Rond je antwoord nooit tussentijds af

Afronden doe je alleen op het einde. Als je tussentijds afrondt, kun je op het eind een ander antwoord krijgen.

Advies #7: Let op eenheden en significante cijfers

Let er op dat je een eenheid achter je antwoord zet en dat je antwoord het juiste aantal significante cijfers bevat.

Heb jij nog meer goede adviezen?

Heb jij nog advies voor het examen Natuurkunde?

Mail deze dan naar tips@examenoverzicht.nl en dan voegen we ze toe.

Andere niveaus

De adviezen op deze pagina hebben betrekking op het examen Natuurkunde VWO. Daarnaast hebben we ook advies voor het examen Natuurkunde HAVO.

Hulp nodig bij de voorbereiding op het eindexamen?

De adviezen op deze pagina kunnen je helpen bij de voorbereiding op het eindexamen. Zou je toch nog wat extra hulp kunnen gebruiken? Onze samenvatting Natuurkunde VWO legt je alle examenstof kort en bondig uit!