Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Examentips Geschiedenis VMBO KB 2024

De beste examentips op een rij

Je hebt de examenstof geleerd en bent klaar om het examen te maken. Toch hebben wij nog een aantal Geschiedenis tips voor je op een rij gezet, die jij misschien nog niet kent. Deze tips helpen je focussen op de juiste zaken. Daarnaast zorgen onze tips ervoor dat jij straks op het examen geen stomme fouten zal maken die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Zo kun je rustig het examen ingaan. Geen stress!

Onderstaande tips zijn specifiek voor het examen Geschiedenis VMBO KB. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog algemene examentips.

Geschiedenis VMBO tip #1: Zorg dat je oorzaken en gevolgen kent

Een belangrijk deel van het Geschiedenis examen VMBO gaat over oorzaak-gevolg en het leggen van verbanden. Zorg dat je van alle grote gebeurtenissen weet wat de oorzaak was en wat de gevolgen waren. Stel eventueel een tijdlijn op voor jezelf, zodat je weet welke gebeurtenissen eerst kwamen.

Geschiedenis VMBO tip #2: Zorg dat je de begrippen en jaartallen kent

Zorg dat je alle begrippen en jaartallen kent die op het Geschiedenis Examen VMBO terug kunnen komen. Schrijf deze op en overhoor jezelf. Kijk of je van elk begrip precies kunt uitleggen hoe, wat en waarom. Dit geldt ook voor jaartallen: schrijf de jaartallen van belangrijke gebeurtenissen op en leer deze.

Geschiedenis VMBO tip #3: Kijk historische documentaires en films

Op Internet zijn veel historische documentaires te vinden, ook over de onderwerpen waar het examen Geschiedenis over gaat. Zorg dat je enkele van deze documentaires kijkt. Video blijft beter hangen dan droge tekst en biedt soms net een ander perspectief. Ook YouTube kan een goede bron zijn.

Geschiedenis VMBO tip #4: Oefen met bronnen

Op het Geschiedenis examen VMBO zijn bronnen essentieel. Oefen veel vragen die je gebruik laten maken van bronnen. Lees altijd eerst de toelichting bij een bron. Vraag je altijd af wie de bron heeft geschreven. Is deze bron betrouwbaar? Heeft de schrijver een bepaald denkbeeld die de bron in een ander perspectief plaatst?

Geschiedenis examentip #5: Zorg dat je feiten en meningen kunt onderscheiden

Op het examen Geschiedenis zul je veel met bronnen moeten werken. Sommige van deze bronnen zijn meningen van personen, bijvoorbeeld in de vorm van een politieke tekening. Een mening van een persoon is niet hetzelfde als een historisch feit. Zorg dus dat je het verschil kunt zien tussen meningen en feiten.

Weet jij nog een goede tip voor het examen Geschiedenis VMBO?

Mail hem dan naar tips@examenoverzicht.nl en dan voegen we deze toe.

Examentips andere vakken

De examentips op deze pagina hebben betrekking op het examen Geschiedenis VMBO KB. Natuurlijk hebben we ook examentips voor andere vakken. Bekijk bijvoorbeeld de examentips voor:

© 2024 ExamenOverzicht.nl