Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Examentips Nederlands VWO 2024

De beste examentips op een rij

Voel jij je al zeker genoeg om het examen Nederlands te maken? De examenstof heb je wellicht al in je hoofd zitten. Toch zijn er een aantal belangrijke punten waar je misschien nog niet aan hebt gedacht. Daarom hebben wij voor jou de beste examentips verzameld en geselecteerd. Bestudeer deze examentips goed en voorkom dat je veelgemaakte fouten zal maken op het examen. Zo helpen we jou ontspannen het examen in te gaan. Geen stress!

Onderstaande tips zijn specifiek voor het examen Nederlands VWO. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog algemene examentips die van toepassing zijn op elk vak.

Top 5 examentips Nederlands VWO

Examentip Nederlands #1: Scan eerst de tekst

Scan, voordat je aan de vragen voor het examen Nederlands VWO begint, eerst oriënterend de tekst. Kijk naar zaken als titel, subtitels, plaatjes, inleiding en conclusie. Zo heb je alvast een basis idee van de tekst, waardoor je de vragen makkelijker kunt interpreteren.

Examentip Nederlands #2: Lees na het scannen de tekst rustig door

Lees de tekst rustig door en kijk daarna pas naar de vragen. Probeer geen vragen te beantwoorden zonder de tekst te hebben gelezen.

Examentip Nederlands #3: Focus op de kernzinnen

Vooral de eerste en/of laatste zin van een alinea bevat vaak de kernboodschap van deze alinea. Concentreer je hier als eerste op.

Examentip Nederlands #4: Wees creatief bij overschrijding van aantal woorden

Alhoewel de geleide samenvatting op het examen Nederlands is verdwenen, moet je op het examen nog wel in staat zijn om een alinea of tekst in een bepaald aantal woorden samen te vatten. Bijvoorbeeld: 'vat de tekst samen in maximaal 50 woorden'. Wanneer je bij het samenvatten teveel woorden hebt gebruikt, kijk dan eerst of je creatief de zinnen wat kunt aanpassen/verwoorden zodat je met minder woorden dezelfde boodschap overbrengt. Let hierbij alleen wel op dat je niet in telegramstijl schrijft, maar hele zinnen gebruikt. Schrijf bij het samenvatten tijdens het examen Nederlands eerst een kladversie voor je aan de nette versie begint. Mocht dit door tijdgebrek niet meer lukken, dan kun je altijd nog je naam op het kladpapier schrijven en deze inleveren. Wanneer je de hele tekst moet samenvatten, noteer dan eerst de titel, de schrijver en de bron boven je samenvatting.

Examentip Nederlands #5: Let op emotie bij meerkeuzevragen

Let goed op wanneer antwoorden bij meerkeuzevragen een bepaalde emotie bevatten, zoals "helemaal niet" of "zeer goed". Zulke emotiewoorden in meerkeuzevragen zorgen voor essentiële verschillen in betekenis. Ga hierbij altijd uit van wat in de tekst staat en niet van wat jij denkt.

Heb jij nog meer goede examentips Nederlands VWO?

Mail deze dan naar tips@examenoverzicht.nl en dan voegen we ze toe.

Hulp nodig bij de voorbereiding op het eindexamen?

De examentips op deze pagina kunnen je helpen bij de voorbereiding op het eindexamen. Zou je toch nog wat extra hulp kunnen gebruiken? Onze samenvatting Nederlands VWO legt je alle examenstof kort en bondig uit!

Examentips andere vakken

De examentips op deze pagina hebben betrekking op het examen Nederlands VWO. Natuurlijk hebben we ook examentips voor andere vakken. Bekijk bijvoorbeeld de examentips voor:

© 2024 ExamenOverzicht.nl