Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Examen Aardrijkskunde VMBO TL/GL 2024

Weet jij alles van het weer en klimaat in Nederland, Spanje en de Verenigde Staten? Kun jij de belangrijkste kenmerken op het gebied van bevolking en ruimte benoemen in Nederland, Duitsland en China? En hoe is je kennis over de waterkringloop en rivieren? Op deze pagina kun je alles lezen over het eindexamen Aardrijkskunde VMBO TL/GL.

Examen_aardrijkskunde_vmbo_tlgl

De examenstof

Het eindexamen Aardrijkskunde VMBO TL/GL 2024 bestaat uit een paar onderdelen, namelijk:

Onderdeel 1 kun je het best opknippen in drie stukken. Zo worden eerst de basisbeginselen van weer en klimaat uitgelegd. Vervolgens wordt het weer en klimaat van Europa behandeld. Hierbij moet je vooral het weer en klimaat van Nederland en Spanje kennen. Zorg daarbij dat je goed de verschillen kunt beschrijven. Het derde onderdeel gaat in op het weer en klimaat van de Verenigde Staten.

In het algemene stuk over weer en klimaat moet je onder andere weten welke weerelementen het weer bepalen. Denk bijvoorbeeld aan temperatuur, neerslag of wind. Ook moet je weten hoe je elk van de weerelementen kunt meten. Denk bijvoorbeeld aan een thermometer, barometer of barometer. Daarnaast is het belangrijk om te weten welke factoren het weer en klimaat in een gebied bepalen.

Er zijn verschillende klimaten (bijvoorbeeld tropisch regenklimaat of landklimaat). Zorg dat je de klimaten en belangrijkste kenmerken per klimaat kent. Bijvoorbeeld: tropisch regenklimaat is warm en vochtig met een temperatuur boven de 18 graden. Zorg ook dat je per klimaat weet waar je deze vooral kunt vinden (bijvoorbeeld tropisch regenklimaat rond de evenaar). Op basis van weer en klimaat kun je per klimaatsoort iets zeggen over gebieden. Bijvoorbeeld over de mate waarin verwoestijning voorkomt, en er veel of weinig vegetatie is. Je moet ook de verschillende vegetatiezones kennen die in de verschillende klimaten voorkomen. Bijvoorbeeld tropisch regenwoud, steppe of naaldbos.

Er wordt verwacht dat je een algemeen beeld kunt vormen van Europa (en vooral Nederland en Spanje) en de Verenigde Staten. Denk hierbij aan de ligging op een landkaart, belangrijke steden, provincies, natuurgebieden, bergen en rivieren. Met deze achtergrond moet je vervolgens het weer en klimaat van Nederland, Spanje en de VS kunnen beschrijven. Denk bijvoorbeeld aan welke weerelementen (zoals temperatuur, neerslag of wind) het weer bepalen. Voor Nederland, Spanje en de Verenigde Staten moet je weten welk klimaat en soort weer er voorkomt. Belangrijk is ook dat je kunt aangeven hoe het is gesteld met de vegetatie in deze landen. Als extra onderdeel moet je ook iets kunnen zeggen over de vormen van landbouw en wat er precies in de landen wordt verbouwd. Daarnaast gaat het onderdeel VS specifiek in op orkanen, tornado’s en risicomanagement.

Onderdeel 2 gaat over water. Ook dit deel kent een algemeen deel en een deel over landen. De landen die centraal staan zijn Nederland, China en het Midden-Oosten. Het algemene deel gaat in op de waterkringloop en rivieren.

Over de waterkringloop moet je zowel de korte als de lange waterkringloop kunnen beschrijven. Je moet kunnen aangeven hoe water verdampt en via condensatie (regen, sneeuw, etc.) terug naar de zee vloeit. Of bij de lange waterkringloop via het land en rivieren terug naar de zee. Over rivieren moet je weten hoe deze zijn opgebouwd. Verder moet je weten hoe water gemanaged kan worden. Om gebieden droog te houden, of juist van schoon water te voorzien. Hoe we water winnen en wat we kunnen doen om verspilling tegen te gaan.

Voor Nederland moet je de kenmerken van de Maas, Schelde en Rijn kennen. Ook moet je kunnen uitleggen hoe Nederland dijken rond de rivieren heeft gebouwd. Hoe overstroming kan worden voorkomen en hoe we in Nederland water winnen. Voor het Midden-Oosten is het goed om te weten welke landen zich hier bevinden. De belangrijkste rivieren die je moet kennen zijn de Nijl, Jordaan, Tigris en Eufraat. Zorg dat je weet door welke landen deze stromen en hoe de omringende landen gebruikmaken van de rivieren. Voor China geldt hetzelfde. De belangrijkste rivieren zijn de Jangtsekiang en Huang He. Zorg ook hier dat je weet hoe de rivier wordt gebruikt.

Hoewel het niet rechtstreeks op het examen terugkomt, is het wel goed om iets meer van het Midden-Oosten en China te weten. Bijvoorbeeld welk klimaat China en het Midden-Oosten kent en wat de gevolgen daarvan zijn.

Het laatste onderdeel (3) gaat over de bevolkingsontwikkeling en ruimtegebrek. De bijbehorende landen zijn Nederland, Duitsland en China.

Je moet weten hoe bevolkingsgroei tot stand komt (geboorte, sterfte, migratie). Maar ook in welke fases we de veranderingen in bevolkingsgroei kunnen opknippen. Ook moet je de bevolkingsopbouw van een bevolkingspiramide kunnen aflezen. Ook moet je de kenmerken van een stad kennen, bijvoorbeeld hoe de stad is opgebouwd, maar ook hoe er wordt omgegaan met ruimtegebrek en bebouwingsdichtheid.

Voor Nederland en Duitsland moet je vanaf de jaren ’50 tot nu periodes kunnen benoemen waarin er veel migratie plaatsvond. Ook moet je weten welke factoren voor die migratie zorgden (push- en pullfactoren). Zorg dat je de geografie van Nederland en Duitsland kent. Je moet namelijk op een kaart kunnen aangeven waar de meeste mensen zich bevinden (stedelijke netwerken/gebieden). Als laatste onderdeel voor Nederland en Duitsland moet je begrijpen hoe mensen richting de stad en weg van de stad trokken over de tijd. Het is daarbij belangrijk om de relatie te kunnen leggen met mobiliteit.

Voor China komen vergelijkbare onderwerpen aan de orde. Bij de bevolkingsopbouw ligt de nadruk op de scheve man/vrouw verhouding. Je moet kunnen uitleggen dat dit het gevolg is van de éénkindpolitiek. Ook voor China moet je op een kaart de belangrijkste steden kunnen aanwijzen. Zorg dat je de grootste steden en diens kenmerken kent. Ten slotte moet je begrijpen hoe de migratie van platteland naar steden werkt. Zorg dat je weet wat de overheid doet om de migratiestroom naar de metropolen te managen.

Het examen Aardrijkskunde VMBO TL/GL 2024

Aardrijkskunde is de leer van de aarde. Het examen Aardrijkskunde VMBO TL/GL 2024 gaat over (1) Weer en klimaat, (2) Bevolking en ruimte, en (3) Water. Daarbij gaat het examen over Nederland, Duitsland, Spanje de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en China. Je moet dus veel weten over de hoofdonderwerpen zelf, maar deze ook kunnen vertalen naar bepaalde gebieden in de wereld. Het examen Aardrijkskunde VMBO TL/GL zal bestaan uit open vragen en meerkeuzevragen. Hieronder leggen we uit wat voor vragen je kunt verwachten:

Er komen vragen terug waar je iets van een landkaart, grafiek of tabel moet aflezen. Zorg dat je goed oefent met het begrijpen van landkaarten, grafieken en tabellen. Als laatste komen er af en toe beweringen terug waar je iets (onderbouwd met argumenten) van moet vinden. Zorg dat je hier altijd goed oplet hoeveel argumenten je moet geven. Maak in je antwoord goed duidelijk wat argument 1, 2, etc. is.

Vaak kan je je antwoorden het best beknopt opschrijven. Zorg uiteraard wel dat je antwoord volledig is, maar schrijf niet teveel of extra’s op. Die extra zaken kosten tijd om op te schrijven (en dat is zonde). Daarnaast kan het zijn dat je met die extra zaken een fout maakt, waardoor gelijk je hele antwoord fout is.

Een deel van de vragen zal rechtstreeks over begrippen gaan. Leer de begrippen daarom goed en laat je eventueel overhoren door een klasgenoot. Daarnaast komt het ook voor dat je begrippen in een context moet plaatsen. Zorg daarom dat je alle begrippen rondom een onderwerp kent en de relatie tot het onderwerp begrijpt. Let ook op de relatie van de begrippen in combinatie met een gebied.

Hoe kunnen wij jou helpen bij het eindexamen?

Wij geloven dat iedereen kan slagen voor het eindexamen. Om jou te helpen goed voorbereid het examen in te gaan, hebben wij de volgende belangrijke informatie en handige producten voor je op een rijtje gezet:

Informatie

Producten

De examenperiode is de meest stressvolle tijd van de middelbare school. Maar als jij onze samenvatting goed doorneemt, veel oefenvragen maakt en onze examentips leest, dan ga jij straks slagen voor het eindexamen!

3 Items

Set Descending Direction
per pagina
voordeelpakket-keuzehulp
  1. Kies je niveau
  2. Kies je producten
  3. Kies je vakken

Voordeelpakket

Tot 21% stapelkorting

© 2024 ExamenOverzicht.nl