Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Examen Nederlands VMBO TL/GL 2024

Is jouw leesvaardigheid al op het juiste niveau om de Nederlandse examenteksten te doorgronden? Weet jij daarnaast hoe je een goede brief schrijft? Op deze pagina kun je alles lezen over het eindexamen Nederlands VMBO TL/GL.

Examen_nederlands_vmbo_tlgl

De examenstof

Het eindexamen Nederlands VMBO 2024 is gelijk voor BB, KB en TL/GL. Het examen bestaat uit twee onderdelen, namelijk:

Het eerste onderdeel, leesvaardigheid, gaat over het begrijpen van teksten. Je moet in staat zijn moeilijke teksten te begrijpen en daar vragen over kunnen beantwoorden. Wil je in een goed tempo door de teksten lezen? En makkelijker de antwoorden op de vragen kunnen vinden? Dan is het goed om één en ander te weten over de manier waarop teksten zijn opgesteld.

Het is goed om te weten hoe een tekst is opgebouwd. Denk aan titel, alinea's, tussenkopjes, etc. Uit de tekstopbouw kun je de eerste hints halen over het onderwerp van de tekst. Probeer daarnaast ook te achterhalen wat het schrijfdoel is. Is dit informeren, overtuigen, mening geven, etc.? Dit geeft je inzicht in de motivatie van de schrijver.

Op het examen komen verschillende teksten terug. Bijvoorbeeld nieuwsberichten, advertenties, ingezonden brieven of aankondigingen. Elk van deze tekstsoorten hebben een doel of functie. Zorg dat je deze kent. Dan weet je in één oogopslag tijdens het examen met wat voor tekst je te maken hebt.

Er zijn verschillende tekstsoorten die terugkomen. Namelijk informatieve teksten, instructieve teksten, en betogende teksten. Elk soort geeft verder inzicht in de motivatie van de auteur. Het helpt je bepalen waarom de auteur bepaalde zaken op een bepaalde manier heeft opgeschreven.

In sommige vragen komt terug dat je de hoofdgedachte of het onderwerp van een tekst moet geven. Zorg dat je weet hoe je deze snel kunt vinden en waar deze meestal staat. Denk aan titel, kernzinnen, inleiding of conclusie. Teksten bevatten vaak signaalwoorden. Bijvoorbeeld om verbanden uit te leggen, op te sommen, toe te lichten, samen te vatten of concluderen. Door dit soort woorden goed te leren kun je sneller naar de kern van de tekst. Of kun je antwoord geven op examenvragen als: “waar gaat alinea x over”.

Soms kan het zijn dat je moet citeren. Dit is het letterlijk overnemen van een stukje tekst. Zorg dat je goed weet hoe je moet citeren. Let hierbij op dat citeren iets anders is dan het in eigen woorden uitleggen.

In dit onderdeel moet je zelf een tekst schrijven. Dit kan bijvoorbeeld gericht zijn aan de gemeente, je school of sportclub. De tekst kan allerlei doelen hebben. Bijvoorbeeld je mening geven, informatie vragen of iemand overtuigen. Kijk goed aan wie je de tekst schrijft en pas hier je schrijfstijl op aan. 

Het examen Nederlands VMBO TL/GL

Op het examen Nederlands VMBO 2024 komen twee onderdelen terug. Namelijk lezen en schrijven. Het examen Nederlands VMBO TL/GL zal bestaan uit enkele teksten, waar het merendeel van de vragen over gaan. Let op dat je voor het schrijven van een tekst meer punten kunt halen dan voor een losse vraag over een tekst.

Bij het lezen van de teksten kun je het best eerst globaal de tekst scannen. Lees de tekst dan intensief door. Bekijk daarna de vragen en ga gericht op zoek naar het antwoord. Als de tekst niet te groot is, kun je ook gelijk naar de vraag gaan.

Zorg bij het schrijven van de tekst dat je let op volledige zinnen, goede zinsopbouw en interpunctie. Verder komt in de vraag op het examen precies terug wat er in de brief moet staan. Zorg dat je deze punten allemaal opneemt in je brief en controleer dit als je klaar bent met schrijven. Zo laat je geen punten liggen.

Hoe kunnen wij jou helpen bij het eindexamen?

Wij geloven dat iedereen kan slagen voor het eindexamen. Om jou te helpen goed voorbereid het examen Nederlands VMBO TL/GL te gaan, hebben wij handige informatie opgezocht over dit eindexamen. Daarnaast hebben wij producten ontwikkeld die speciaal gemaakt zijn om jou te helpen slagen.

Informatie

Producten

De examenperiode is de meest stressvolle tijd van de middelbare school. Maar als jij onze samenvatting goed doorneemt, veel oefenvragen maakt en onze examentips leest, dan ga jij straks slagen voor het eindexamen!

3 Items

Set Descending Direction
per pagina
voordeelpakket-keuzehulp
  1. Kies je niveau
  2. Kies je producten
  3. Kies je vakken

Voordeelpakket

Tot 21% stapelkorting

© 2024 ExamenOverzicht.nl