Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Examentips Economie HAVO 2024

De beste examentips op een rij

Je gaat binnenkort het examen Economie maken. Wanneer je de examenstof kent, is het zaak om flink te oefenen. En de volgende examentips door te nemen. Wij hebben de beste examentips Economie voor jou verzameld, zodat jij straks geen fouten maakt die je had kunnen voorkomen. Lees deze tips door en focus je op de juiste zaken. Samen zorgen we ervoor dat jij slaagt voor het eindexamen. Geen stress!

Onderstaande tips zijn specifiek voor het examen Economie HAVO. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog algemene examentips die gelden voor alle vakken.

Top 8 examentips Economie HAVO

Examentip Economie #1: Wees bekend met economische vraagstellingen

Economische vraagstellingen hebben vaak twee zijden. Bijvoorbeeld een vraagzijde en een aanbodzijde. Kijk in de vraagstelling op het examen Economie goed welke zijde er wordt bedoeld.

Examentip Economie #2: Zorg dat je de actualiteit kent

Zorg dat je rekening houdt met de economische actualiteit. Wees voorbereid door je te verdiepen in de hedendaagse economie. Verdiep je in de huidige crisis. Weet wat de oorzaken en gevolgen ervan zijn. Kijk bijvoorbeeld het economisch nieuws.

Examentip Economie #3: Geen grafische rekenmachine

Neem een gewone rekenmachine mee naar het examen. Een grafische rekenmachine is niet toegestaan!

Examentip Economie #4: Schrijf eerst de formule op

Bij economische rekenvragen kun je het beste eerst de formule opschrijven. Kijk dan welke informatie uit de opgaven je al kunt invullen in de variabelen van de formule. Vervolgens kun je zien wat er nog berekend moet worden en kun je aan de slag.

Examentip Economie #5: Zorg dat je vraag en aanbod begrijpt

Economie gaat over vraag en aanbod. Je moet weten welke factoren invloed hebben op vraag en aanbod, en hoe de prijs hier een rol in speelt. Ook zou je individuele en collectieve vraag- en aanbodlijnen op moeten kunnen stellen. Je moet weten dat als de prijs wordt verhoogd, dit weer invloed kan hebben op de vraag. Zorg ten slotte ook dat je weet hoe je de prijselasticiteit van de vraag berekent.

Economie examentip #6: Zorg dat je de verschillende marktvormen kent

De verschillende marktvormen zijn volkomen concurrentie, monopolistische concurrentie, oligopolie en monopolie. Van al deze marktvormen moet je de kenmerken kennen. Denk aan de hoeveelheid vragers, de hoeveelheid aanbieders, het soort product (homogeen of heterogeen), de doorzichtigheid van de markt en de mogelijkheid tot toetreding tot de markt.

Examentip Economie #7: Zorg dat je de speltheorie kunt toepassen

De speltheorie analyseert menselijk gedrag in situaties waar beslissingen moeten worden genomen. Op het examen moet je zorgen dat je de speltheorie kunt toepassen. Zo moet je opbrengstenmatrices kunnen analyseren, om te bepalen wat de dominante strategie is. Ook moet je in situaties waarbij sprake is van het gevangenendilemma kunnen bepalen wat de optimale uitkomst is, en of deze Pareto optimaal is.

Examentip Economie #8: Zorg dat je de conjunctuurcyclus goed begrijpt

In de economie zijn er goede jaren, maar ook slechte jaren. Als het bovengemiddeld goed gaat met de economie is er sprake van hoogconjunctuur. Als het slecht gaat is er sprake van laagconjunctuur. Op het examen moet je deze fasen kennen. Je moet weten welke factoren invloed hebben op de conjunctuur. Ook moet je weten wat voor gevolgen de conjunctuurcyclus heeft voor de belastinginkomsten en de werkloosheid. Ten slotte moet je het overheidsbeleid kunnen relateren aan de conjunctuurcyclus.

Weet jij nog meer examentips Economie HAVO?

Mail deze dan naar tips@examenoverzicht.nl en dan voegen we ze toe.

Hulp nodig bij de voorbereiding op het eindexamen?

De examentips op deze pagina kunnen je helpen bij de voorbereiding op het eindexamen. Zou je toch nog wat extra hulp kunnen gebruiken? Onze samenvatting Economie HAVO legt je alle examenstof kort en bondig uit!

Examentips andere vakken

De examentips op deze pagina hebben betrekking op het examen Economie HAVO. Natuurlijk hebben we ook examentips voor andere vakken. Bekijk bijvoorbeeld de examentips voor:

© 2024 ExamenOverzicht.nl