Gratis verzending vanaf 30 euro
Digitaal te lezen in de app
Op het examen moet je bijvoorbeeld weten waar de vergoeding op een spaarrekening van afhangt. Daarnaast moet je de verschillende vormen van consumptief krediet en enkele vormen van hypothecair krediet kennen. Kijk eens op de websites van bekende banken om te zien wat zij schrijven over sparen en lenen. Als je begrijpt wat er bij een lening of spaarrekening gebeurt, en hoe de rente hier een rol in speelt, dan ben je beter voorbereid op dit onderdeel van het eindexamen.
Ken jij het verschil tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap? En wat is het verschil tussen samenleven met of zonder samenlevingscontract? Wellicht zijn je ouders getrouwd of ken je iemand die getrouwd is, zoals je leraar Bedrijfseconomie. Je kunt hen bijvoorbeeld vragen op wat voor manier of in welke vorm zij zijn getrouwd en waarom. Hierdoor gaat dit deel van de examenstof meer leven.
Op het examen moet je de verschillende rechtsvormen kennen: eenmanszaak, vennootschap onder firma, besloten vennootschap, naamloze vennootschap, vereniging en stichting. Zorg dat je weet wat de kenmerken van al deze rechtsvormen zijn met betrekking tot aansprakelijkheid.
Heb jij een bijbaan? Lees dan eens je eigen arbeidscontract door. Heb je een contract voor bepaalde tijd, onbepaalde tijd, of juist op oproepbasis of nul-uren? Val je wellicht onder een CAO? Krijg je naast loon ook nog andere beloningsvormen? Het doorlezen van zo een contract zorgt ervoor dat je dit deel van de examenstof beter gaat begrijpen. Heb je zelf geen bijbaan? Google dan eens naar een voorbeeld arbeidscontract.
Als er in een vraag wordt verwezen naar een bijlage, kijk dan eerst welke informatie je wilt opzoeken. Wat wil je weten en waar ga je dat vinden? De loonkosten staan bijvoorbeeld op de resultatenrekening. Kijk ook naar de tijdseenheid. Als je de loonkosten per maand wil weten, deel dan de loonkosten per jaar door 12. Kijk ten slotte of er extra informatie staat in de voetnoot van de bijlage.
De grootste beurs van Nederland is de AEX, waarin de 25 grootste bedrijven van Nederland zijn vertegenwoordigd. Check het beursnieuws, en wat de aandelen van de bedrijven vandaag hebben gedaan. Dit helpt je om dit onderwerp beter te begrijpen.
Op het examen moet je weten er wordt bedoeld met een doelgroep en waardepropositie. De doelgroep is de groep waarop een bedrijf zich richt en de waardepropositie van een product beschrijft de waarde van dat product en wat het voor een potentiële klant kan betekenen. Het kan een goede oefening zijn om voor jezelf te bedenken wat de doelgroep en waardepropositie zijn van bekende producten en merken. Als je dit een paar keer doet, zul je merken dat het haast vanzelf gaat. Wie is bijvoorbeeld de doelgroep en wat is de waardepropositie van Zara, Coolblue, Beats by Dre headphone of een samenvatting van ExamenOverzicht?
Je moet het verschil tussen activa en passiva kennen, en weten welke balansposten daar onder vallen. Zorg dat je de verschillende balansposten goed kent en dat je zelf een balans kunt lezen.
Onthoud dat je het bij inkomsten en uitgaven gaat om producten die je daadwerkelijk nu krijgt. Bij kosten en opbrengsten gaat het om producten die je op een ander tijdstip krijgt, zoals een leverancierskrediet.
Op het examen moet je de current ratio, de quick ratio, solvabiliteit, debt ratio, rentabiliteit, cashflow en dividendrendement kennen. Zorg dat je elk van deze kengetallen kunt berekenen.
Mail deze dan naar [email protected] en dan voegen we ze toe.
De examentips op deze pagina kunnen je helpen bij de voorbereiding op het eindexamen. Zou je toch nog wat extra hulp kunnen gebruiken? Onze samenvatting Bedrijfseconomie HAVO legt je alle examenstof kort en bondig uit!
De examentips op deze pagina hebben betrekking op het examen Bedrijfseconomie HAVO. Natuurlijk hebben we ook examentips voor andere vakken. Bekijk bijvoorbeeld de examentips voor: