Gratis verzending vanaf 30 euro
Digitaal te lezen in de app
Geschiedenis gaat over oorzaak-gevolg en het leggen van verbanden. Zorg dat je van alle gebeurtenissen weet wat de oorzaak was en wat de gevolgen waren. Stel eventueel een tijdlijn op voor jezelf, zodat je weet welke gebeurtenissen eerst kwamen.
Zorg dat je alle geschiedenis begrippen kent. Schrijf alle begrippen op en overhoor jezelf. Kijk of je van elk begrip precies kunt uitleggen hoe, wat en waarom. Dit geldt ook voor jaartallen: schrijf de jaartallen van belangrijke gebeurtenissen op. Overhoor jezelf om te kijken of je weet welke gebeurtenis bij welk jaartal hoort.
Kijk films en/of documentaires over de geschiedenis onderwerpen van het examen. Deze kun je vaak vinden op internet. Video blijft vaak beter hangen dan droge tekst en biedt soms net een ander perspectief.
Op het examen geschiedenis zijn bronnen essentieel. Oefen veel vragen die je gebruik laten maken van bronnen. Lees altijd eerst de toelichting bij een bron. Vraag je altijd of wie de bron heeft geschreven. Is deze bron betrouwbaar? Heeft de schrijver een bepaalde ideologie of denkbeeld die de bron in een ander perspectief plaatst?
Als de bron een plaatje is, kijk eerst naar dit plaatje en lees het bijschrift. Lees nog NIET de examenvraag. Wat wil de maker je duidelijk maken met dit plaatje? Bedenk dat eerst voor jezelf. Lees DAARNA pas de examenvraag. Zet in de examenvraag wat het plaatje duidelijk probeert te maken. Dit geldt ook voor spotprenten. Bedenk welke historische gebeurtenis in de spotprent wordt afgebeeld. Staat er informatie bij over de tekenaar van de spotprent? Aan welke kant staat hij? Wat is zijn visie op de gebeurtenis? Wanneer is de spotprent gemaakt?
Het is toegestaan om een woordenboek Nederlands mee te nemen naar het examen geschiedenis. Zo kun je tijdens het geschiedenis examen toch nog begrippen opzoeken waarvan je niet meer zeker weet wat ze betekenen.
Maak een paar kopieën van de leerstof. Lees een kopie nog een keer door en markeer met een markeerstift alles wat je nog niet wist. Herhaal deze stof voor jezelf. Lees daarna de leerstof nog een keer van een andere kopie die je hebt gemaakt. Herhaal het proces met de markeerstift. Als het goed is markeer je dit keer minder stof. Herhaal dit proces tot je niks meer hoeft te markeren.
Onderstreep bij een lastige examenvraag de belangrijkste elementen uit de vraag en controleer of deze elementen terugkomen in je antwoord.
Beantwoord vragen op het geschiedenis examen niet in 1 zin. Maak er altijd een verhaal van. Zet echter geen onzin in je verhaal om het zo lang mogelijk te laten lijken. Gebruik altijd feiten en voorbeelden in je antwoord. Vaak geven leerlingen te algemene antwoorden op het examen. Zorg ervoor dat je je feitelijke kennis over historische zaken in je antwoorden verwerkt.
Wordt er gebruikgemaakt van een bron? Bouw je antwoord dan als volgt op: ‘in de bron staat dat (citeren).... en dat betekent dat... (uitleg)’.
Mail deze dan naar tips@examenoverzicht.nl en dan voegen we ze toe.
De examentips op deze pagina kunnen je helpen bij de voorbereiding op het eindexamen. Zou je toch nog wat extra hulp kunnen gebruiken? Onze samenvatting Geschiedenis HAVO legt je alle examenstof kort en bondig uit!
De examentips op deze pagina hebben betrekking op het examen Geschiedenis HAVO. Natuurlijk hebben we ook examentips voor andere vakken. Bekijk bijvoorbeeld de examentips voor: