Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Examentips Maatschappijkunde VMBO TL/GL 2024

Examentips om jou te helpen

Je hebt de examenstof geleerd en bent klaar om het examen te maken. Toch hebben wij nog een aantal examentips Maatschappijkunde voor je op een rij gezet. Wellicht ken je deze tips nog niet, maar ze helpen je focussen op de juiste zaken. Daarnaast zorgen onze tips ervoor dat jij straks op het examen geen stomme fouten zal maken die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Zo kun je rustig het examen ingaan. Geen stress!

Onderstaande tips zijn specifiek voor het examen Maatschappijkunde VMBO TL/GL. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog algemene examentips.

Top 11 examentips Maatschappijkunde VMBO TL/GL

Examentip Maatschappijkunde #1: Zorg dat je weet wat de rechten van de Eerste Kamer en Tweede Kamer zijn

Een belangrijk onderdeel van het examen Maatschappijkunde is het parlement: de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. Beide Kamers hebben allerlei rechten die ervoor zorgen dat de Nederlandse democratie kan bestaan. Zorg in het bijzonder dat je weet hoe het proces van het aannemen van een nieuwe wet verloopt.

Examentip Maatschappijkunde #2: Volg het politieke nieuws en het misdaadnieuws

Het examen Maatschappijkunde gaat over politiek en criminaliteit. Door het journaal te kijken of af en toe eens iets te lezen op een nieuwswebsite, zul je veel gaan horen over politieke zaken en misdaad. Na verloop van tijd zul je merken dat je de examenstof van Maatschappijkunde beter kunt plaatsen en sneller gaat begrijpen. Als een Tweede Kamerlid bijvoorbeeld zegt dat hij een wetsvoorstel gaat indienen, weet jij (als het goed is) dat deze persoon daar inderdaad recht op heeft. Of als je hoort dat een bepaalde crimineel in hechtenis wordt geplaatst, dan weet je wat er wordt bedoeld.

Examentip Maatschappijkunde #3: Zorg dat je weet hoe wetten worden aangenomen

Alleen het kabinet en de Tweede Kamer kunnen een wetsvoorstel indienen. Vervolgens zal de Tweede Kamer dit wetsvoorstel bespreken. Indien het wordt goedgekeurd, gaat het naar de Eerste Kamer. Als het wetsvoorstel ook door de Eerste Kamer wordt goedgekeurd, dan wordt het voorstel ondertekend door de koning en de verantwoordelijk minister. Vervolgens wordt de wet in het Staatsblad gepubliceerd, en is de nieuwe wet officieel van kracht.

Examentip Maatschappijkunde #4: Zorg dat je de scheiding van machten kent

De scheiding van machten is een belangrijk onderdeel van onze parlementaire democratie. De macht is namelijk verdeeld in een wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht. Zorg hierbij dat je weet welke personen en instanties er allemaal onder elk van deze machten vallen.

Examentip Maatschappijkunde #5: Zorg dat je weet hoe het proces van politieke besluitvorming gaat

Het proces van politieke besluitvorming bestaat uit vier fasen. Wanneer er zich een probleem voordoet in de maatschappij, willen mensen dat dit worden aangepakt. Over dit probleem wordt uiteindelijk vaak een besluit genomen, waarna het besluit wordt uitgevoerd. Op het examen Maatschappijkunde moet je bijvoorbeeld weten hoe besluiten precies tot stand komen en wie er allemaal invloed op hebben. Ook is het goed om te weten dat het politieke besluitvormingsproces niet helemaal perfect is. Zorg daarom dat je weet wat de knelpunten van dit proces zijn en hoe dit kan worden verbeterd.

Examentip Maatschappijkunde #6: Zorg dat je weet hoe de EU werkt

De Europese Commissie dient wetsvoorstellen in. Zij zijn het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Het Europees Parlement is het parlement van de EU en wordt direct door burgers gekozen. Ook moet je het verschil kennen tussen de Raad van de Europese Unie en de Europese Raad.

Examentip Maatschappijkunde #7: Check de websites en partijprogramma’s van politieke partijen

Op de websites van politieke partijen kun je gemakkelijk hun partijprogramma’s zien. Onze tip is om eens door enkele websites van politieke partijen te scrollen. Ga op zoek naar hun standpunten en kijk of je deze kunt relateren aan hun politieke stroming en uitgangspunten. Na een tijdje zul je gaan zien waarom bijvoorbeeld de SP als socialistisch wordt gezien en de VVD als liberaal.

Examentip Maatschappijkunde #8: Zorg dat je criminaliteit kunt verklaren

Criminaliteit wordt gezien als een probleem, maar om een probleem op te lossen is het goed om te weten waarom het probleem ontstaat. Tijdens het vak Maatschappijkunde merk je dat er zowel individuele verklaringen als maatschappelijke verklaringen zijn voor criminaliteit. Je moet namelijk verschillende theorieën over criminaliteit kennen. Zorg ervoor dat je deze goed kent, zodat je kunt verklaren waarom iemand in een bepaalde situatie een strafbaar feit pleegt.

Examentip Maatschappijkunde #9: Zorg dat je weet hoe een rechtszitting verloopt

Een rechtszitting is een bijeenkomst in de rechtbank waarbij een strafbaar feit door de rechter wordt beoordeeld. Een rechtszitting verloopt in een bepaalde volgorde. Zo moet je onder andere weten wat een pleidooi, requisitoir, aanklacht en het vonnis zijn. Daarnaast hebben verdachten, officieren van justitie, rechters, getuigen, deskundigen, advocaten en slachtoffers verschillende rollen tijdens een strafproces. Zorg dat je die rollen kent.

Examentip Maatschappijkunde #10: Zorg dat je weet wat het verschil is tussen repressief en preventief beleid

De overheid kan criminaliteit op verschillende manieren bestrijden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld focussen op het aannemen van meer politie-agenten of juist focussen op het aanpakken van de maatschappelijke oorzaken van criminaliteit. Er is daarom een verschil tussen preventieve en repressieve maatregelen die de overheid kan nemen om criminaliteit tegen te gaan. Zorg dat je het verschil tussen deze twee kent op het examen Maatschappijkunde.

Examentip Maatschappijkunde #11: Zorg dat je weet wat de rol van de media is

De media hebben verschillende maatschappelijke functies. Zo geven ze mensen informatie over zaken en zorgen ervoor dat meningen worden gevormd en beïnvloed. Daarnaast hebben media ook een amuserende functie en een socialiserende functie. Ten slotte kunnen media misstanden aan de kaak stellen en op die manier invloed uitoefenen op de politieke agenda. Ze hebben op die manier een controlerende functie. Al met al, spelen de media een belangrijke rol in onze maatschappij.

 

Heb jij nog goede Maatschappijkunde examentips VMBO?

Mail deze dan naar tips@examenoverzicht.nl en dan voegen we ze toe.

Hulp nodig bij de voorbereiding?

Zorg dat je bovenstaande tips leest voordat je het examen Maatschappijkunde gaat maken. Kun je toch nog wat hulp gebruiken bij de voorbereiding op het eindexamen? We hebben ook een samenvatting van de examenstof VMBO TL/GL Maatschappijkunde. Deze helpt je bij de uitleg van de examenstof.

Examentips andere vakken

De examentips op deze pagina hebben betrekking op het examen Maatschappijkunde VMBO TL/GL. Natuurlijk hebben we ook examentips voor andere vakken. Bekijk bijvoorbeeld de examentips voor:

1 Item

Set Descending Direction
per pagina
© 2024 ExamenOverzicht.nl