Geschiedenis tips

Tips om jou te helpen

Je hebt de examenstof geleerd en bent klaar om het examen te maken. Toch hebben wij nog een aantal Geschiedenis tips voor je op een rij gezet, die jij misschien nog niet kent. Deze tips helpen je focussen op de juiste zaken. Daarnaast zorgen onze tips ervoor dat jij straks geen stomme fouten zal maken die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Zo kun je rustig het examen ingaan. Geen stress!

Onderstaande tips zijn specifiek voor het examen Geschiedenis VMBO TL/GL. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog algemene examentips.

Geschiedenis tips voor het eindexamen VMBO

Geschiedenis tip #1: Zorg dat je oorzaken en gevolgen kent

Een belangrijk deel van het Geschiedenis examen VMBO gaat over oorzaak-gevolg en het leggen van verbanden. Zorg dat je van alle grote gebeurtenissen weet wat de oorzaak was en wat de gevolgen waren. Stel eventueel een tijdlijn op voor jezelf, zodat je weet welke gebeurtenissen eerst kwamen.

Geschiedenis tip #2: Zorg dat je de begrippen en jaartallen kent

Zorg dat je alle begrippen en jaartallen kent die op het Geschiedenis Examen VMBO terug kunnen komen. Schrijf deze op en overhoor jezelf. Kijk of je van elk begrip precies kunt uitleggen hoe, wat en waarom. Dit geldt ook voor jaartallen: schrijf de jaartallen van belangrijke gebeurtenissen op en leer deze.

Geschiedenis tip #3: Kijk historische documentaires en films

Op Internet zijn veel historische documentaires te vinden, ook over de onderwerpen waar het examen Geschiedenis over gaat. Zorg dat je enkele van deze documentaires kijkt. Video blijft beter hangen dan droge tekst en biedt soms net een ander perspectief. Ook YouTube kan een goede bron zijn.

Geschiedenis tip #4: Oefen met bronnen

Op het Geschiedenis examen VMBO zijn bronnen essentieel. Oefen veel vragen die je gebruik laten maken van bronnen. Lees altijd eerst de toelichting bij een bron. Vraag je altijd af wie de bron heeft geschreven. Is deze bron betrouwbaar? Heeft de schrijver een bepaald denkbeeld die de bron in een ander perspectief plaatst?

Geschiedenis tip #5: Zorg dat je de wereldoorlogen goed kent

Het examen Geschiedenis gaat onder andere over het historisch overzicht vanaf 1900. De twee wereldoorlogen zijn daarin heel belangrijk. Zorg dat je weet wat de oorzaken en de directe aanleiding van beide wereldoorlogen is. Ook moet je weten welke bondgenootschappen er werden gesloten en wie tegen wie vocht. Zorg ook dat je weet hoe de Eerste Wereldoorlog heeft geleid tot de Tweede Wereldoorlog. Duitsland verkeerde namelijk in een flinke crisis na het Verdrag van Versailles. Dit heeft geleid tot de opkomst van nationalistische bewegingen, wat uiteindelijk heeft geleid tot de Tweede Wereldoorlog.

Suggesties?

Heb jij nog goede Geschiedenis tips voor het examen?

Mail deze dan naar tips@examenoverzicht.nl en dan voegen we ze toe.

Andere niveaus

Deze pagina heeft tips voor het eindexamen Geschiedenis VMBO TL/GL. We hebben ook Geschiedenis tips voor het examen VWOHAVOVMBO KB en VMBO BB.

Hulp nodig bij de voorbereiding?

Zorg dat je bovenstaande tips leest voordat je het examen Geschiedenis gaat maken. Kun je toch nog wat hulp gebruiken bij de voorbereiding op het eindexamen? We hebben ook een samenvatting van de examenstof VMBO Geschiedenis. Deze helpt je bij de uitleg van de examenstof.