Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Examentips Bedrijfseconomie VWO 2024

De beste examentips op een rij

Voel jij je al zeker genoeg om het examen Bedrijfseconomie te maken? De examenstof heb je wellicht al in je hoofd zitten. Toch zijn er een aantal belangrijke punten waar je misschien nog niet aan hebt gedacht. Daarom hebben wij voor jou de beste examentips verzameld en geselecteerd. Bestudeer deze examentips goed en voorkom dat je veelgemaakte fouten zal maken op het examen. Zo helpen we jou ontspannen het examen in te gaan. Geen stress!

Onderstaande tips zijn specifiek voor het examen Bedrijfseconomie VWO. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog algemene examentips die van toepassing zijn op elk vak.

Top 10 examentips Bedrijfseconomie VWO

Examentip Bedrijfseconomie #1: Focus op rekenen

Ongeveer de helft van de vragen die op het examen terugkomen zijn rekenvragen. Het is dus belangrijk dat je hier goed mee oefent. Leer de belangrijkste formules uit je hoofd. Je krijgt tenslotte geen uitgebreid formuleblad meer (met uitzondering van de somformule van een meetkundige reeks).

Examentip Bedrijfseconomie #2: Volg de zakelijke actualiteit

Kijk in de weken vooraf aan het examen Bedrijfseconomie af en toe RTL Z of luister naar BNR. Hier komen veel begrippen terug die je ook voor het examen Bedrijfseconomie moet kennen. Door af en toe het zakelijke nieuws te volgen leer je deze begrippen beter te begrijpen.

Examentip Bedrijfseconomie #3: Volg de beurs

Je kunt de AEX-index volgen, om op de hoogte te blijven van het beursnieuws. Misschien wil je wel voor een paar tientjes wat aandelen zelf kopen. Zo krijg je meer gevoel bij dit onderwerp. Hoe meer je over de beurs leest, hoe meer je hier over zult begrijpen.

Examentip Bedrijfseconomie #4: Zorg dat je kunt rekenen met kengetallen

Op het examen moet je kunnen rekenen met onder andere de volgende kengetallen: current ratio, quick ratio, solvabiliteit, rentabiliteit, cashflow en dividendrendement. Zorg dat je berekeningen met deze kengetallen van tevoren goed oefent, zo leer je ook meteen de formules uit je hoofd!

Examentip Bedrijfseconomie #5: Zorg dat je de verschillende rechtsvormen kent

Er zijn verschillende rechtsvormen die je moet kennen op het examen Bedrijfseconomie: eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), besloten vennootschap (bv), naamloze vennootschap (nv), vereniging en stichting. Zorg dat je het verschil tussen deze rechtsvormen kent met betrekking tot financiële aansprakelijkheid en bestuursmacht.

Examentip Bedrijfseconomie #6: Vermeld eurocenten altijd in twee decimalen

Bedragen in eurocenten hebben altijd twee getallen achter de komma. Zorg dat je bedragen in eurocenten dus altijd afrondt tot twee decimalen.

Examentip Bedrijfseconomie #7: Leer omgaan met bronnen

Als er in een vraag wordt verwezen naar een bijlage, kijk dan eerst welke informatie je wilt opzoeken. Wat wil je weten en waar ga je dat vinden? De loonkosten staan bijvoorbeeld op de resultatenrekening. Kijk ook naar de tijdseenheid. Als je de loonkosten per maand wil weten, deel dan de loonkosten per jaar door 12. Kijk ten slotte of er extra informatie staat in de voetnoot van de bijlage.

Examentip Bedrijfseconomie #8: Benoem je antwoorden

Tijdens het examen komt het vaak voor dat je tussenstappen of antwoorden op eerdere vragen in een latere vraag weer nodig hebt. Door zorgvuldig te benoemen wat je getallen of bedragen allemaal betekenen, kun je deze later makkelijker terugvinden.

Examentip Bedrijfseconomie #9: Zorg dat je kunt omgaan met verschilvragen

Op het examen kan het voorkomen dat twee of meer begrippen tegen elkaar worden afgewogen in een vraag. Bij zulke vragen is het van belang dat je in je antwoord altijd focust op de verschillen tussen die begrippen: dát is namelijk de kennis die daar wordt getoetst.

Examentip Bedrijfseconomie #10: Kijk relevante kanalen op YouTube

Een goed YouTube-kanaal voor bedrijfseconomie is die van Meester Patrick. Op zijn kanaal wordt alle examenstof op een heldere manier uitgelegd. Op Instagram (@meesterpatrickeconomie) stelt hij trouwens ook handige oefenvragen voor het vak bedrijfseconomie.

 

Heb jij nog meer goede examentips Bedrijfseconomie VWO?

Mail deze dan naar tips@examenoverzicht.nl en dan voegen we ze toe.

Hulp nodig bij de voorbereiding op het eindexamen?

De examentips op deze pagina kunnen je helpen bij de voorbereiding op het eindexamen. Zou je toch nog wat extra hulp kunnen gebruiken? Onze samenvatting Bedrijfseconomie VWO legt je alle examenstof kort en bondig uit!

Examentips andere vakken

De examentips op deze pagina hebben betrekking op het examen Bedrijfseconomie VWO. Natuurlijk hebben we ook examentips voor andere vakken. Bekijk bijvoorbeeld de examentips voor:

© 2024 ExamenOverzicht.nl