Gratis verzending vanaf 30 euro
Digitaal te lezen in de app
Ben je druk aan het leren voor de eindexamens, maar krijg je de stof uit je schoolboeken nog niet echt onder de knie? Of is ouderwets leren uit een boek sowieso niks voor jou? Dan is leren met YouTube een goede oplossing! Soms kunnen video’s je namelijk net een ander inzicht geven over bepaalde stof, waardoor je het uiteindelijk tóch snapt. Er worden per dag wel 300.000 video’s op het bekende platform geüpload, dus het kan soms lastig zijn om de juiste video te vinden die jou gaat helpen. Daarom vertellen we je in dit artikel alles wat jij moet weten over leren met YouTube en welke docenten de beste uitlegvideo’s hebben!
Op YouTube kun je van alles vinden. Ook docenten die uitleg van de examenstof geven. Meestal zijn dit docenten die het naast hun werk voor de klas leuk vinden om ook uitlegvideo’s voor YouTube maken. In deze video’s leggen zij dan in begrijpelijke taal bepaalde onderwerpen uit. Voor bijna ieder vak is er wel een docent op YouTube te vinden. Van Aardrijkskunde tot Wiskunde. Je kunt het vergelijken met een les op school, alleen nu hoef je niet in een lokaal te zitten en is de uitleg vaak wat efficiënter. Leren via YouTube is dus eigenlijk een soort privéles die je weg kunt klikken, op pauze kunt zetten en terug kunt spoelen wanneer je maar wilt.
Leren via YouTube is populair, omdat veel leerlingen merken dat beelden van de uitgelegde stof beter blijven hangen dan droge tekst. Veel leerlingen zien een balans tussen uitlegvideo's en oefenen als de beste manier van leren. Dit wil zeggen dat je bijvoorbeeld na het kijken van de uitlegvideo op YouTube, direct aan de slag gaat met het oefenen van de stof.
Ook vinden veel leerlingen het gewoon fijn om een video naast het boek te houden. Je hoeft natuurlijk niet te kiezen tussen het lesboek en YouTube video’s. Je kunt het prima combineren. Lees een stuk uit het boek en kijk daarna voor verdere duidelijkheid ook een YouTube uitlegvideo over dat onderwerp. Om die reden zijn er uitlegvideo's verwerkt in onze samenvattingen.
Leren via YouTube wordt door veel leerlingen gedaan om de stof beter onder de knie te krijgen. Echter zit een groot deel van de leerlingen met de vraag of de stof die wordt uitgelegd wel betrouwbaar is. Is de uitgelegde stof namelijk wel juist en volledig? Om dat te beantwoorden, kun je naar de volgende punten kijken:
Worden de video’s gemaakt door een kanaal dat erg actief is en ook veel kijkers trekt? Dit kan natuurlijk aangeven dat het gemaakt is door iemand die wel verstand heeft van de uitgelegde onderwerpen. Er komen immers steeds mensen terug om de video's te bekijken.
Het is belangrijk dat je weet of de stof wel wordt uitgelegd door een echte docent of dat de uitleg wordt gegeven door een eindexamenleerling. In dat laatste geval kan de informatie natuurlijk ook kloppen, maar het is dan extra belangrijk om de genoemde informatie te dubbelchecken op juistheid en volledigheid.
Kijk goed in de comments wat andere kijkers van de uitgelegde stof vonden. Staan hier veel negatieve comments tussen? Dan raden we af om de video te gebruiken tijdens het leren.
Voor sommige vakken verandert de examenstof namelijk om de paar jaar. Check daarom altijd of de examenstof nog wel overeenkomt met wat er in de uitlegvideo wordt besproken!
Voor Aardrijkskunde raden wij de volgende YouTube docenten / kanalen aan:
Aardrijkskunde Kennisclips is de meest populaire Aardrijkskunde docent op YouTube. Zijn kanaal heeft ongeveer 10.000 abonnees en hier worden al je vragen over Aardrijkskunde beantwoord. De uitlegvideo’s worden gemaakt door Roy Helmerhorst. Hij is docent Aardrijkskunde op een school in Nieuwegein. Je kan vragen over onderwerpen onder andere indienen via zijn Instagram: @aardrijkskunde_kennisclips.
Het tweede kanaal dat je goed zou kunnen gebruiken tijdens het leren van Aardrijkskunde is Aardrijkskunde Bijles. Dit kanaal heeft meer dan 4.800 abonnees en maakt korte uitlegvideo’s over verschillende onderwerpen, zoals de gesteentekringloop en de global shift. Het zijn duidelijke animaties die ervoor zorgen dat de stof blijft hangen. De video's zijn vooral handig voor havisten en vwo'ers.
Voor Biologie raden wij de volgende YouTube docenten / kanalen aan:
Als je voor biologie wil leren met YouTube moet je zeker een kijkje nemen op het kanaal Biologie met Joost. Dit kanaal heeft meer dan 28.000 abonnees en upload regelmatig nieuwe video's. Van examentrainingen tot de uitleg van specifieke onderwerpen, het komt allemaal aan bod!
Het tweede kanaal dat we aanraden voor Biologie is NGbiologie. Dit kanaal heeft ongeveer 17.000 abonnees en legt veel verschillende onderwerpen van Biologie uit. Van het voortplantingsstelsel tot het zenuwstelsel, alles komt naar voren. Achter dit kanaal zit biologiedocent Pascal van de Nieuwegiessen. De video’s zijn bedoeld voor leerlingen met het niveau HAVO of VWO en zijn vooral gefocust op de eindexamens en schoolexamens. Helaas is NGBiologie niet meer heel actief op dit moment. Zijn laatste video is alweer van een aantal jaar geleden.
Het derde kanaal dat je zou kunnen gebruiken is BiologieAcademie. Dit kanaal heeft meer dan 10.000 abonnees. Er staan in vergelijking met NGBiologie wel een stuk minder video’s op en ze zijn ook van een aantal jaar geleden. Echter, de video’s zijn nog steeds erg handig ter ondersteuning bij het leren. Neem hier zeker ook even een kijkje.
Last but not least; Your Biology NL. Dit is een relatief nieuw YouTube-kanaal dat zeer actief nieuwe video's upload. De video's zijn specifiek gericht op VWO-leerlingen. Uiteindelijk zullen alle lessen van de bovenbouw op dit kanaal terug te vinden zijn. Voor leerlingen die TTO volgen zijn er ook genoeg video's te vinden!
Voor Bedrijfseconomie raden wij de volgende YouTube docenten / kanalen aan:
Als eerste is er OsAcademie. Dit is een kanaal met meer dan 12.000 abonnees en upload nog steeds actief. De video’s worden gemaakt door meneer Van Os. Hij is een docent (bedrijfs)economie op het Mendelcollege in Haarlem. Deze video’s zijn zowel geschikt voor de schoolexamens als voor het centraal eindexamen.
Het tweede kanaal dat je goed zou kunnen gebruiken is Meester Patrick. Dit is een kanaal met meer dan 5.000 abonnees. Dit kanaal is nog een stuk actiever dan OsAcademie en upload relatief vaak nieuwe video’s. Dit kanaal is gericht op het eindexamen.
Naast uitlegvideo’s voor economie is Economie Academy ook erg geschikt voor bedrijfseconomie. Het kanaal heeft meer dan 13.000 abonnees en upload wekelijks! De video’s worden gemaakt door Frank. Hij is een docent economie en bedrijfseconomie. Dit kanaal is geschikt voor leerlingen van het VMBO, HAVO en VWO. De belangrijkste onderwerpen van bedrijfseconomie worden hier besproken en er worden ook examentrainingen gegeven.
Voor Duits raden wij de volgende YouTube docenten / kanalen aan:
Mocht je op zoek zijn naar uitlegvideo’s over het vak Duits, neem dan zeker een kijkje op het kanaal van Mevrouw Ebbers. Dit kanaal heeft ongeveer 9.000 abonnees en is ook qua uploads nog actief. Je kan hier video’s vinden voor VMBO TL/GL, HAVO en VWO. In de video’s worden de belangrijke onderwerpen behandeld, maar ook oude examens komen aan bod!
Voor Duits kan je ook gebruikmaken van de video’s van Digistudies Examens. Dit is het gratis gedeelte van Digistudies en hier vind je enkele uitlegvideo’s over onderdelen van Duits die je moet beheersen voor de eindexamens. Digistudies Examens heeft meer dan 22.000 abonnees en legt in dit geval de nadruk op HAVO- en VWO-stof.
Voor Economie raden wij de volgende YouTube docenten / kanalen aan:
Op zoek naar uitlegvideo’s waarmee je voor economie kunt leren? Dan ben je bij Economie Academy op de juiste plek! De video’s worden gemaakt door Frank, een docent economie en bedrijfseconomie. Het kanaal heeft meer dan 13.000 abonnees en upload wekelijks! Dit kanaal is geschikt voor leerlingen op VMBO, HAVO en VWO niveau. Alle onderwerpen komen aan bod, van de liquiditeitsbegroting en inflatie tot het gevangenendilemma, maar ook examentrainingen!
Je zou ook een kijkje kunnen nemen op het kanaal van Economie met Jos. Hier kun je veel leren over het vak economie. Het kanaal heeft meer dan 8.000 abonnees en upload wekelijks. In uitlegvideo’s van maximaal 15 minuten lang legt Jos een hoofdstuk uit! Zo kun je lekker vlot leren en heb je hopelijk de stof snel onder de knie. Naast de uitlegvideo’s bespreekt hij ook examens in zijn video’s. Let wel op: de meeste video’s zijn alleen voor havisten en vwo'ers. Echter, er komen ook steeds meer video's voor vmbo-tl/gl bij!
OsAcademie is naast bedrijfseconomie ook goed te gebruiken voor economie! Het kanaal heeft meer dan 12.000 abonnees. De video’s duren maximaal 15 minuten en worden gemaakt door meneer Van Os. Hij is een docent (bedrijfs)economie op het MendelCollege in Haarlem. De video’s zijn zowel geschikt voor proefwerken als voor eindexamens. Veel belangrijke onderwerpen komen aan bod en er worden ook korte examentrainingen gegeven.
Het vierde kanaal dat je goed zou kunnen gebruiken is Meester Patrick. Dit is een kanaal met meer dan 5.000 abonnees. Dit kanaal is nog een stuk actiever dan OsAcademie en upload relatief vaak nieuwe video’s. Dit kanaal is gericht op het eindexamen. Meester Patrick legt in zijn video's uit aan de hand van zeer fijne animaties en powerpoint slides. Een erg duidelijke en overzichtelijke manier om te leren!
Tot slot kun je voor economie ook een kijkje nemen op het YouTube-kanaal van Economie Docent Rick Jansen. Dit kanaal is sterk groeiende en heeft momenteel meer dan 4.000 abonnees. Er worden veel nieuwe video's geupload, dus mocht jouw onderwerp nog niet behandeld zijn, geen zorgen! Rick Jansen geeft uitleg over veel specifieke onderwerpen, maar behandelt ook gehele eindexamens.
Voor Engels raden wij de volgende YouTube docenten / kanalen aan:
Leren voor Engels kun je prima doen met de video’s van EngelsAcademie. Dit kanaal heeft ruim 13.000 abonnees en upload zeer actief. Je kunt hier video’s vinden over het lezen van Engelse teksten, grammatica en meer. De video’s zijn geschikt voor VMBO, HAVO en VWO.
Voor Frans raden wij de volgende YouTube docenten / kanalen aan:
Je kan voor Frans gebruikmaken van OnlineSlagen. OnlineSlagen geeft normaal, buiten YouTube om, online examentrainingen. Daarnaast maken ze dus ook video’s over verschillende vakken. In dit geval staan er ook een aantal handige video’s op voor Frans. De video’s zijn bedoeld voor leerlingen op HAVO of VWO niveau en er wordt vooral gefocust op de eindexamens!
Voor Geschiedenis raden wij de volgende YouTube docenten / kanalen aan:
Als je via YouTube wil leren voor Geschiedenis, dan springt er eigenlijk één kanaal ver bovenuit; JORTgeschiedenis. Het kanaal heeft ongeveer 55.000 abonnees en upload nog actief. De video’s worden gemaakt door Joost van Oort. Hij is een docent Geschiedenis werkzaam bij MC Agora op het Montessori College in Nijmegen en Niekée Agora in Roermond. Je kunt hier video’s vinden voor VMBO, HAVO en VWO.
Voor Maatschappijkunde / Maatschappijwetenschappen raden wij de volgende YouTube docenten / kanalen aan:
Voor Maatschappijkunde kan je goed gebruikmaken van de uitlegvideo’s van Wessel Peeters. Dit kanaal heeft ongeveer 2.000 abonnees en upload wat betreft Maatschappijkunde helaas niet meer actief. De maker van de video’s is, zoals je misschien wel geraden had, Wessel Peeters. Hij is 8 jaar lang docent Maatschappijleer geweest op een VMBO-HAVO school in Utrecht. De video’s zijn alweer 5 jaar geleden gepubliceerd. Het is in dit geval dus ook belangrijk dat je goed controleert of de uitgelegde stof nog relevant is voor je! De video’s zijn bedoeld voor VMBO, HAVO en VWO.
Neem ook zeker een kijkje op het kanaal van meneer Rooijers. Dit kanaal heeft 300 abonnees en is dus (nog) niet heel groot. De stof die wordt uitgelegd is echter zeer relevant en het wordt ook op een fijne, overzichtelijke manier gebracht. De video’s zijn gemaakt door meneer Rooijers zelf en hij is docent op PCC Fabritius. Als je op zoek bent naar video’s van Maatschappijkunde dan ben je hier op het juiste adres!
Voor Natuurkunde raden wij de volgende YouTube docenten / kanalen aan:
Uitleg over Natuurkunde krijg je misschien wel van de meest bekende docent op YouTube: Meneer Wietsma. Dit kanaal heeft ruim 40.000 abonnees en upload nog zeer actief! Je vindt hier uitleg over losse Natuurkunde onderwerpen, maar ook over de eindexamens van dit vak. De video’s zijn voor leerlingen van VMBO, HAVO en VWO. Als je hier het antwoord op je vraag niet vindt, dan weten wij het ook niet meer!
Daarnaast kan je ook goed gebruikmaken van het kanaal van Ralph Meulenbroeks. Dit is een oud-docent Natuurkunde aan Het Nieuwe Lyceum. Hij gaf les aan leerlingen op HAVO en VWO niveau. De video’s kun je gebruiken voor SE-weken en tijdens het leren voor het CE. Het kanaal heeft meer dan 10.000 abonnees. Let wel op dat het relatief oude video’s zijn, de stof kan dus ook verouderd zijn!
Voor Nederlands raden wij de volgende YouTube docenten / kanalen aan:
Als je op zoek bent naar uitlegvideo’s voor Nederlands, dan kun je het beste gebruikmaken van de video’s van Arnoud Kuijpers. Hij is een docent Nederlands en upload vaak video’s over de stof die hij behandelt. Zijn kanaal heeft ongeveer 25.000 abonnees en je kunt hier uitleg vinden voor alle niveaus van VMBO tot VWO! De video’s zijn veelal gebaseerd op het eindexamen.
Het tweede kanaal waar je gebruik van kunt maken is het kanaal van Maarten de Krosse. Hij heeft meer dan 7.000 abonnees en heeft veel video’s gemaakt over examentrainingen en examentips. Helaas upload hij niet meer actief en dateren de laatste video’s alweer van een tijdje geleden. Doordat de stof van Nederlands niet bijzonder veel is veranderd door de jaren heen, is dit kanaal echter nog zeker bruikbaar! De video’s zijn voor VMBO, HAVO en VWO.
Voor Scheikunde raden wij de volgende YouTube docenten / kanalen aan:
Als je op zoek bent naar goede uitlegvideo’s over Scheikunde, dan kun je het beste terecht bij Scheikundelessen. Dit kanaal heeft ruim 56.000 abonnees en upload helaas niet heel actief meer. De video’s zijn echter nog heel goed bruikbaar tijdens het leren! Er wordt stof uitgelegd voor de normale proefwerken, maar ook voor de het eindexamen Scheikunde. De video’s zijn bedoeld voor VMBO, HAVO en VWO.
Voor Wiskunde raden wij de volgende YouTube docenten / kanalen aan:
De eerste is Math With Menno. Dit is een docent Wiskunde en zijn kanaal heeft ongeveer 100.000 abonnees. De video’s zijn bedoeld voor eindexamenleerlingen en ook voor leerlingen uit 3-4 VWO/HAVO. Hij baseert zijn video’s op het boek Getal en Ruimte. Het fijne aan Math With Menno is dat hij vaak nieuwe video's upload!
Het tweede kanaal dat je kunt gebruiken tijdens het leren is WiskundeAcademie. Dit kanaal heeft meer dan 90.000 abonnees en geeft uitleg over zowel wiskunde A als B. Helaas upload WiskundeAcademie niet meer en dateert de laatste video van een tijdje geleden. Desalniettemin zijn de video’s goed te gebruiken bij het leren! De video’s zijn geschikt voor leerlingen op HAVO en VWO niveau.
Nu je voor ieder vak precies weet waar je moet zijn op YouTube, begrijpen we natuurlijk dat je meteen overal even een kijkje bent gaan nemen! Heb je ondanks het grote aanbod van uitlegvideo’s nog steeds niet gevonden wat je zocht? Geen zorgen! In samenwerking met Digistudies bieden wij op onze website per vak een compleet pakket aan met professionele uitlegvideo’s die je nergens anders op het internet kunt vinden! Hierin worden alle eindexamen onderwerpen duidelijk en uitgebreid uitgelegd. Dus wil jij van A-Z de examenstof in professionele video's uitgelegd krijgen? Bekijk dan hier onze uitlegvideo's.