Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Examentips Nederlands HAVO 2024

De beste examentips op een rij

Je gaat binnenkort het examen Nederlands maken. Wanneer je de examenstof kent, is het zaak om flink te oefenen. En de volgende examentips door te nemen. Wij hebben de beste examentips Nederlands voor jou verzameld, zodat jij straks geen fouten maakt die je had kunnen voorkomen. Lees deze tips door en focus je op de juiste zaken. Samen zorgen we ervoor dat jij slaagt voor het eindexamen. Geen stress!

Onderstaande tips zijn specifiek voor het examen Nederlands HAVO. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog algemene examentips die gelden voor alle vakken.

Top 7 examentips Nederlands HAVO

Examentip Nederlands #1: Lees veel verschillende teksten

Het eindexamen Nederlands bestaat uit het beantwoorden van vragen over teksten. Zorg dat je veel verschillende teksten leest, in verschillende publicaties. Denk aan de Volkskrant, NRC, De Groene Amsterdammer, Elsevier. Het lezen van ingewikkelde teksten zorgt ervoor dat je tekstbegrip beter wordt. Dit zal je helpen bij het examen Nederlands. Ook kun je veel oude examens oefenen. Kijk daarbij na afloop goed naar het antwoordmodel en zorg dat je de antwoorden ook daadwerkelijk begrijpt.

Examentip Nederlands #2: Let goed op signaalwoorden en kernzinnen

Let goed op de signaalwoorden in de tekst! Deze geven verbanden in de tekst aan. De signaalwoorden kun je markeren. Let ook goed op de eerste en laatste zinnen in elke alinea. Vaak bevatten deze belangrijke informatie.

Examentip Nederlands #3: Let op het aantal zinnen dat je moet citeren

Als je één zin moet citeren, citeer dan ook echt één zin. Citeer dan niet meerdere zinnen. Zet altijd het regelnummer bij een citaat.

Examentip Nederlands #4: Lees lange teksten meerdere keren

Lees lange teksten altijd meerdere keren door. Bijvoorbeeld één keer vluchtig en één keer uitgebreid.

Examentip Nederlands #5: Maak van een samenvatting eerst een kladversie

Op het examen kun je vragen krijgen dat je een bepaalde alinea of tekst moet samenvatten. Denk aan 'vat tekst X samen in maximaal 30 woorden'. Maak in dat geval altijd eerst een kladversie van je samenvatting. Die kan je dan nog altijd aanpassen. Als je tevreden bent met de kladversie dan ga je de echte versie schrijven op je antwoordenblad. Let echter wel op de tijd. Als je niet genoeg tijd hebt om de samenvatting in het net op te schrijven, verwijs dan op je antwoordenblad naar de kladversie.

Examentip Nederlands #6: Tel bij een samenvatting het aantal woorden

Wanneer je een alinea of tekst moet samenvatten in een bepaald aantal woorden, tel dan altijd het aantal woorden in je samenvatting. Pas goed op voor woordoverschrijding. Zet het aantal woorden dat je hebt gebruikt er altijd bij. Als je veel minder woorden hebt dan maximaal is toegestaan, dan is de kans groot dat je belangrijke zaken uit de tekst bent vergeten in je samenvatting. Kijk in dat geval nog een keer goed naar de tekst. Als je veel meer woorden hebt dan maximaal is toegestaan, kijk dan naar welke zinnen in je samenvatting overbodig zijn. Deze kun je weghalen. Gebruik geen voorbeelden in de samenvatting.

Examentip Nederlands #7: Zorg dat je de verschillende tekstsoorten en schrijfdoelen kent

De tekstsoorten die je moet kennen zijn een uiteenzetting, betoog en beschouwing. Zorg dat je na het lezen van een tekst de tekstsoort kunt bepalen. Daarnaast moet je in staat zijn om schrijfdoelen te herkennen. De schrijfdoelen zijn informeren, opiniëren, overtuigen, activeren en amuseren. Na het lezen van een tekst moet je aan kunnen geven welk doel de schrijver had bij het schrijven van de tekst.

Weet jij nog meer examentips Nederlands HAVO?

Mail deze dan naar tips@examenoverzicht.nl en dan voegen we ze toe.

Hulp nodig bij de voorbereiding op het eindexamen?

De examentips op deze pagina kunnen je helpen bij de voorbereiding op het eindexamen. Zou je toch nog wat extra hulp kunnen gebruiken? Onze samenvatting Nederlands HAVO legt je alle examenstof kort en bondig uit!

Examentips andere vakken

De examentips op deze pagina hebben betrekking op het examen Nederlands HAVO. Natuurlijk hebben we ook examentips voor andere vakken. Bekijk bijvoorbeeld de examentips voor:

© 2024 ExamenOverzicht.nl