Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Examentips Geschiedenis HAVO 2024

De beste examentips op een rij

Je gaat binnenkort het examen Geschiedenis maken. Wanneer je de examenstof kent, is het zaak om flink te oefenen. En de volgende examentips door te nemen. Wij hebben de beste examentips Geschiedenis voor jou verzameld, zodat jij straks geen fouten maakt die je had kunnen voorkomen. Lees deze tips door en focus je op de juiste zaken. Samen zorgen we ervoor dat jij slaagt voor het eindexamen. Geen stress!

Onderstaande tips zijn specifiek voor het examen Geschiedenis HAVO. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog algemene examentips die gelden voor alle vakken.

Top 10 examentips Geschiedenis HAVO

Examentip Geschiedenis #1: Zorg dat je oorzaken en gevolgen kent

Geschiedenis gaat over oorzaak-gevolg en het leggen van verbanden. Zorg dat je van alle gebeurtenissen weet wat de oorzaak was en wat de gevolgen waren. Stel eventueel een tijdlijn op voor jezelf, zodat je weet welke gebeurtenissen eerst kwamen.

Examentip Geschiedenis #2: Zorg dat je weet in welke volgorde gebeurtenissen plaatsvonden

Schrijf de jaartallen van belangrijke gebeurtenissen op. De exacte jaartallen worden op het examen niet gevraagd, maar je moet gebeurtenissen wel in de tijd kunnen plaatsen. Er zijn tenslotte ook chronologievragen op het examen geschiedenis, waarbij je verschillende gebeurtenissen in de juiste volgorde moet zetten.

Examentip Geschiedenis #3: Kijk historische documentaires

Kijk documentaires over de geschiedenis onderwerpen van het examen. Deze kun je vaak vinden op internet. Video blijft vaak beter hangen dan droge tekst en biedt soms net een ander perspectief. Let op bij films, want Hollywood kan net een ander scenario geven dan de historische werkelijkheid.

Examentip Geschiedenis #4: Stel jezelf vragen over bronnen

Op het examen geschiedenis zijn bronnen essentieel. Oefen veel vragen die je gebruik laten maken van bronnen. Lees altijd eerst de toelichting bij een bron. Vraag je altijd af wie de bron heeft geschreven. Is deze bron betrouwbaar? Heeft de schrijver een bepaalde ideologie of denkbeeld die de bron in een ander perspectief plaatst?

Examentip Geschiedenis #5: Bekijk eerst de vraag en daarna pas de bron

Het examen geschiedenis bevat veel vragen met verwijzingen naar bronnen. Het is belangrijk om bij deze vragen altijd eerst de vraag te lezen voordat je de bron bekijkt. Uit de vraag kun je al specifieke informatie halen, waardoor je de bron gerichter kunt gaan lezen. Als de bron een afbeelding is, lees dan het bijschrift goed. Dit geldt ook voor spotprenten. Bedenk welke historische gebeurtenis in de spotprent wordt afgebeeld. Staat er informatie bij over de tekenaar van de spotprent? Aan welke kant staat hij? Wat is zijn visie op de gebeurtenis? Wanneer is de spotprent gemaakt?

Examentip Geschiedenis #6: Het is toegestaan om een woordenboek mee te nemen

Het is toegestaan om een woordenboek Nederlands mee te nemen naar het examen geschiedenis. Zo kun je tijdens het geschiedenis examen toch nog begrippen opzoeken waarvan je niet meer zeker weet wat ze betekenen.

Examentip Geschiedenis #7: Markeer belangrijke informatie in bronnen en examenvragen

Markeer op het examen de belangrijkste begrippen, personen, jaartallen en signaalwoorden in de bronnen. Dit geeft je overzicht en biedt structuur. Markeer bij een lastige examenvraag de belangrijkste elementen uit de vraag en controleer of deze elementen terugkomen in je antwoord.

Examentip Geschiedenis #8: Zorg dat je weet bij welke eeuw elk kenmerkend aspect hoort

Op het examen wordt tenslotte nooit gevraagd om een kenmerkend aspect uit tijdvak 5 te noemen. Er kan wel worden gevraagd om een kenmerkend aspect uit de 16e eeuw te noemen. Hierdoor is het belangrijk dat je weet bij welke eeuw elk kenmerkend aspect hoort.

Examentip Geschiedenis #9: Breng structuur aan in je antwoord

Begin bij het beantwoorden van examenvragen altijd met het herhalen van de vraag. Dit zorgt ervoor dat je weet wat je moet opschrijven en geeft structuur. Schrijf vervolgens je antwoord op, en rond af met een conclusie. Als er in de vraag naar een bron wordt verwezen, zorg dan dat je in je antwoord deze bron ook noemt.

Examentip Geschiedenis #10: Geef het type reden dat wordt gevraagd

Als er wordt gevraagd naar bijvoorbeeld twee economische redenen voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, geef dan geen politieke redenen. Alhoewel dit logisch klinkt, gaat dit in de praktijk bij leerlingen toch vaak fout.

 

Weet jij nog meer examentips Geschiedenis HAVO?

Mail deze dan naar tips@examenoverzicht.nl en dan voegen we ze toe.

Hulp nodig bij de voorbereiding op het eindexamen?

De examentips op deze pagina kunnen je helpen bij de voorbereiding op het eindexamen. Zou je toch nog wat extra hulp kunnen gebruiken? Onze samenvatting Geschiedenis HAVO legt je alle examenstof kort en bondig uit!

Examentips andere vakken

De examentips op deze pagina hebben betrekking op het examen Geschiedenis HAVO. Natuurlijk hebben we ook examentips voor andere vakken. Bekijk bijvoorbeeld de examentips voor:

© 2024 ExamenOverzicht.nl