Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Examentips Nederlands VMBO TL/GL 2024

Examentips om jou te helpen

Je hebt de examenstof geleerd en bent klaar om het examen te maken. Toch hebben wij nog een aantal Nederlands tips voor je op een rij gezet, die jij misschien nog niet kent. Deze tips helpen je focussen op de juiste zaken. Daarnaast zorgen onze tips ervoor dat jij straks op het examen geen stomme fouten zal maken die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Zo kun je rustig het examen ingaan. Geen stress!

Onderstaande tips zijn specifiek voor het examen Nederlands VMBO TL/GL. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog algemene examentips.

Top 4 Nederlands examentips VMBO

Nederlands examentip #1: Oefen alle onderdelen

Het eindexamen Nederlands bestaat uit 2 onderdelen: een tekst met vragen en het schrijven van een tekst. Zorg dat je veel oefent met beide onderdelen. Dit kun je doen door oude examens te maken.

Nederlands examentip #2: Let goed op signaalwoorden en kernzinnen

Let goed op de signaalwoorden in de tekst! Deze geven verbanden in de tekst aan. De signaalwoorden kun je markeren. Let ook goed op de eerste en laatste zinnen in elke alinea. Vaak bevatten deze belangrijke informatie.

Nederlands examentip #3: Lees teksten meerdere keren

Lees de teksten altijd meerdere keren door. Bijvoorbeeld één keer vluchtig en één keer uitgebreid. Zo zul je de teksten beter begrijpen.

Nederlands examentip #4: Tel het aantal woorden in je brief

Tel het aantal woorden in je brief. Pas goed op voor overschrijding van het aantal woorden. Zet daarom het aantal woorden dat je hebt gebruikt er altijd bij. Als je veel minder woorden hebt dan maximaal is toegestaan, dan is de kans groot dat je belangrijke zaken bent vergeten in je brief. Kijk in dat geval nog een keer goed naar de opdracht. Als je veel meer woorden hebt dan maximaal is toegestaan, kijk dan naar welke zinnen in je brief overbodig zijn. Deze kun je weghalen.

Heb jij nog goede Nederlands examentips VMBO?

Mail deze dan naar tips@examenoverzicht.nl en dan voegen we ze toe.

Hulp nodig bij de voorbereiding op het eindexamen?

Zorg dat je bovenstaande tips leest voordat je het examen Nederlands gaat maken. Kun je toch nog wat hulp gebruiken bij de voorbereiding op het eindexamen? We hebben ook een samenvatting van de examenstof VMBO Nederlands. Deze helpt je bij de uitleg van de examenstof.

Examentips andere vakken

De examentips op deze pagina hebben betrekking op het examen Nederlands VMBO TL/GL. Natuurlijk hebben we ook examentips voor andere vakken. Bekijk bijvoorbeeld de examentips voor:

© 2024 ExamenOverzicht.nl