Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Examentips Economie VWO 2024

De beste examentips op een rij

Voel jij je al zeker genoeg om het examen Economie te maken? De examenstof heb je wellicht al in je hoofd zitten. Toch zijn er een aantal belangrijke punten waar je misschien nog niet aan hebt gedacht. Daarom hebben wij voor jou de beste examentips verzameld en geselecteerd. Bestudeer deze examentips goed en voorkom dat je veelgemaakte fouten zal maken op het examen. Zo helpen we jou ontspannen het examen in te gaan. Geen stress!

Onderstaande tips zijn specifiek voor het examen Economie VWO. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog algemene examentips die van toepassing zijn op elk vak.

Top 11 examentips Economie VWO

Examentip Economie #1: Zorg dat je vraag en aanbod begrijpt

Vraag en aanbod zijn erg belangrijk op het examen Economie. Je moet weten welke factoren van invloed zijn op vraag en aanbod, en je moet welke rol de prijs hier in speelt. Als een fabrikant bijvoorbeeld een grote marketingcampagne lanceert naar een product, kan dit invloed hebben op de vraag naar dat product. Ook moet je een vraag- en aanbodcurve kunnen tekenen.

Examentip Economie #2: Zorg dat je economische vraagstellingen kent

Veel economische vraagstellingen hebben zowel een aanbodzijde als een vraagzijde. Lees goed in de vraag op het examen welke zijde wordt bedoeld. Lees de vraag dus goed. Soms geeft een enkel woord al aan welke richting je op moet.

Examentip Economie #3: Zoek online enkele huidige wisselkoersen op

Het is belangrijk dat je het onderwerp wisselkoersen goed begrijpt. En dat gaat beter als je kijkt hoe het er in de praktijk aan toegaat. Zo krijg je een beter beeld bij actuele wisselkoersen en gaat dit onderwerp meer leven.

Examentip Economie #4: Zorg dat je het IS-MB-GA model begrijpt

Op het examen moet je kunnen uitleggen wat het verband is tussen inkomen, rente en inflatie aan de hand van het IS-MB-GA model. Dit is één van de moeilijkste onderwerpen van de examenstof economie VWO, dus zorg dat je de tijd neemt om dit grondig te snappen.

Examentip Economie #5: Let op de eenheden

Let altijd goed op in welke eenheden cijfers staan. Soms staat er bijvoorbeeld eenheden keer 1000 onder een tabel.

Examentip Economie #6: Zorg dat je de verschillende marktvormen kent

Op het examen dien je de verschillende marktvormen te kennen, alsmede de specifieke kenmerken die daarbij horen. De marktvormen zijn volkomen concurrentie, monopolistische concurrentie, oligopolie en monopolie. De kenmerken die je moet kennen zijn aantal aanbieders, aantal vragers, soort product (homogeen of heterogeen), doorzichtigheid van de markt en de mogelijkheid tot toetreding tot de markt.

Examentip Economie #7: Zorg dat je het verschil kent tussen het omslagstelsel en het kapitaaldekkingsstelsel

Het omslagstelsel houdt in dat alle mensen die werken iedere maand een premie betalen aan de overheid, waarmee de AOW van ouderen wordt gefinancierd. De werkenden van nu werken dus eigenlijk voor de AOW van de ouderen. Daarnaast is er het kapitaaldekkingsstelsel. Hiermee worden bedrijfspensioenen en aanvullende pensioenen gefinancierd. Dit wordt door werknemers zelf opgespaard: werkende mensen betalen maandelijks via hun werkgever een pensioenpremie aan een pensioenfonds of verzekeringsmaatschappij. Het pensioenfonds belegt de betaalde pensioenpremie. De pensioenpremie plus opbrengsten uit de beleggingen vormen later de basis voor het uitbetalen van de pensioenen.

Examentip Economie #8: Zorg dat je de speltheorie kunt toepassen

De speltheorie analyseert menselijk gedrag in situaties waar beslissingen moeten worden genomen. Op het examen moet je opbrengstenmatrices kunnen analyseren, om zo aan te kunnen geven wat de dominante strategie is. Je moet in een gevangenendilemma kunnen aangeven wat spelers het beste kunnen doen. Zorg dat je dit onderdeel goed oefent!

Examentip Economie #9: Kijk op websites van verzekeraars, om te zien hoe ze omgaan met risico

Het verzekeren van risico's is onderdeel van de examenstof. Om te zien hoe dit er in de praktijk aan toegaat, kun je websites van enkele grote verzekeraars bezoeken en lezen over hoe zij hiermee omgaan. Zo gaat dit onderwerp meer leven.

Examentip Economie #10: Zorg dat je de conjunctuurcyclus begrijpt

Soms gaat het economisch goed, en soms gaat het economisch slecht. Als het bovengemiddeld goed gaat met de economie, is er sprake van hoogconjunctuur. Als het slecht gaat, is er sprake van laagconjunctuur. Op het examen moet je goed weten welke facoren van invloed zijn op de conjunctuurcyclus, en welke gevolgen de conjunctuur heeft voor overige macro-economische variabelen, zoals de werkloosheid en de belastingen.

Examentip Economie #11: Noteer bij elk antwoord een conclusie op de vraag

Noteer altijd een conclusie op de vraag bij je antwoord, zodat het antwoord in het context van de vraag wordt gezet. Als je dit niet doet, dan kan het je punten kosten!

Heb jij nog meer goede examentips Economie VWO?

Mail deze dan naar tips@examenoverzicht.nl en dan voegen we ze toe.

Hulp nodig bij de voorbereiding op het eindexamen?

De examentips op deze pagina kunnen je helpen bij de voorbereiding op het eindexamen. Zou je toch nog wat extra hulp kunnen gebruiken? Onze samenvatting Economie VWO legt je alle examenstof kort en bondig uit!

Examentips andere vakken

De examentips op deze pagina hebben betrekking op het examen Economie VWO. Natuurlijk hebben we ook examentips voor andere vakken. Bekijk bijvoorbeeld de examentips voor:

© 2024 ExamenOverzicht.nl