Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Examentips Natuurkunde VWO 2024

De beste examentips op een rij

Voel jij je al zeker genoeg om het examen Natuurkunde te maken? De examenstof heb je wellicht al in je hoofd zitten. Toch zijn er een aantal belangrijke punten waar je misschien nog niet aan hebt gedacht. Daarom hebben wij voor jou de beste examentips verzameld en geselecteerd. Bestudeer deze examentips goed en voorkom dat je veelgemaakte fouten zal maken op het examen. Zo helpen we jou ontspannen het examen in te gaan. Geen stress!

Onderstaande tips zijn specifiek voor het examen Natuurkunde VWO. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog algemene examentips die van toepassing zijn op elk vak.

Top 8 examentips Natuurkunde VWO

Examentip Natuurkunde #1: Weerstand in serie of parallel?

Kijk bij weerstanden altijd of deze in serie of parallel geschakeld zijn. Bereken per deel van de schakeling de vervangingsweerstand.

Examentip Natuurkunde #2: Zorg dat je de verschillende soorten ioniserende straling kent en vervalvergelijkingen kunt opstellen

Ioniserende straling is straling die een lading aan een atoom kan geven (ion). Er zijn vier soorten ioniserende straling die je moet kennen: alfastraling, bètastraling, gammastraling en röntgenstraling. Voor elk van deze soorten ioniserende straling moet je in staat kunnen zijn om vervalvergelijkingen op te stellen. Oefen hier dus van tevoren mee!

Examentip Natuurkunde #3: Kijk op websites van ziekenhuizen om meer te lezen over medische beeldvormingstechnieken

Op het examen moet je verschillende medische beeldvormingstechnieken kennen: röntgenfoto, CT-scan, PET-scan, MRI-scan en echografie. Als je op websites van ziekenhuizen kijkt (of Google bijvoorbeeld: 'vu medisch centrum mri scan'), dan krijg je informatie te zien over hoe deze medische beeldvormingstechnieken in de praktijk worden toegepast. Dit kan je weer helpen om dit onderwerp beter te begrijpen.

Examentip Natuurkunde #4: Kijk naar het aantal punten bij de vraag

Verspil niet teveel tijd aan vragen die weinig punten opleveren. Ook geeft het aantal punten dat je kan behalen voor een vraag een indicatie van hoeveel stappen er van je worden verwacht.
Bij 2 punten, volstaat 1 argument of het toepassen van 1 formule.
Bij 3 punten moet je vaak een formule toepassen en een conclusie geven.
Bij 4 punten moet je vaak meerdere formules combineren.
Bij 5 punten moet je vaak meerdere formules combineren en eenheden omrekenen.

Examentip Natuurkunde #5: Zorg dat je met de wetten van Newton kunt rekenen

Op het examen moet je de wetten van Newton kennen en daar mee kunnen rekenen. Zo moet je bijvoorbeeld in staat zijn om de versnelling te berekenen, aan de hand van de nettokracht en de massa.

Examentip Natuurkunde #6: Rond je antwoord nooit tussentijds af

Afronden doe je alleen op het einde. Als je tussentijds afrondt, kun je op het eind een ander antwoord krijgen.

Examentip Natuurkunde #7: Let op eenheden en significante cijfers

Let er op dat je een eenheid achter je antwoord zet en dat je antwoord het juiste aantal significante cijfers bevat.

Examentip Natuurkunde #8: Verwijs naar BINAS tijdens het oefenen

Op het examen wordt er van je verwacht dat je weet dat je sommige formules moet samenvoegen tot een nieuwe formule. Dan kan het handig zijn dat je alvast weet wat er wel en niet in BINAS staat of dat je een formule moet afleiden. Verwijs tijdens het oefenen voor het eindexamen bij formules (en waar mogelijk) naar specifieke BINAS tabellen. Hierdoor kom je erachter wat er wel en niet in BINAS staat, en waar precies. Dit helpt jou om de inhoud van BINAS beter te kennen.

Heb jij nog meer goede examentips Natuurkunde VWO?

Mail deze dan naar tips@examenoverzicht.nl en dan voegen we ze toe.

Hulp nodig bij de voorbereiding op het eindexamen?

De examentipsop deze pagina kunnen je helpen bij de voorbereiding op het eindexamen. Zou je toch nog wat extra hulp kunnen gebruiken? Onze samenvatting Natuurkunde VWO legt je alle examenstof kort en bondig uit!

Examentips andere vakken

De examentips op deze pagina hebben betrekking op het examen Natuurkunde VWO. Natuurlijk hebben we ook examentips voor andere vakken. Bekijk bijvoorbeeld de examentips voor:

© 2024 ExamenOverzicht.nl